Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Siz ne merkezlisiniz?



Hepimizin bir merkezi vardır. Fakat genelde bunun farkına varmayız. Başkalarının hayat merkezini kolaylıkla anlarız da, kendimizinkini göremeyiz. Oysa merkezimiz hayatımızın her yönünü yaygın bir şekilde etkiler. Peki, siz hangi merkezde olduğunuzu biliyor musunuz? Eğer bunu öğrenmek istiyorsanız, Stephen R. Covey’in “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” adlı kitabı istikrarlı bir hayat için size ilginç örnekler sunabilir. İşte bunlardan biri: Akşam eşinizi annesine götürmek üzere söz veriyorsunuz. Ancak öğleden sonra yöneticiniz birden bire sizi odasına çağırarak ertesi sabah yapılacak olan önemli bir toplantının hazırlığı içi akşam kendisiyle birlikte çalışmanız gerektiğini söylüyor. Bu durumda nasıl davranırdınız? Seçiminiz size hangi merkezli olduğunuzun cevabını verecektir.

Eş – Merkezli
Aklınız eşinizdedir. Onun tepkisinden çekindiğiniz için, yöneticinize mazeretinizi beyan ederek izin istersiniz ve eşinizle birlikte annesine gidersiniz. Ama bunu istemeyerek yaparsınız, aslında işyerinizde kalmanız gerektiğinin farkındasınızdır.

Para Merkezli
Alacağınız fazla mesai ücretini veya geç saatlere kadar çalışmanızın yükselmenizdeki etkilerini düşünür, eşinizi arayıp çalışmanız gerektiğini söylersiniz.

Mülkiyet Merkezli
Ertesi gün herkesin sizin ne kadar fedakârca çalıştığınızı göreceklerini, işyerinizde itibarınızın artacağını ve fazla mesai ücreti ile alabileceklerinizi düşünürsünüz.

İş Merkezli
Yöneticinizin gözüne gireceğinizi, iş konusunda fazla bilgi edinebileceğinizi ve yakalayabileceğiniz fırsatları düşünürsünüz. Bu kadar çalışkan olduğunuz için eşiniz sizinle iftihar edecektir.

Dost Merkezli
Kararınız arkadaşlarınızın da gezmeye çıkıp çıkmayacakları ile ilgilidir veya şirkette diğer arkadaşlarınızın kalıp kalmayacağı ile ilgilidir.

Düşman Merkezli
Kendini şirketin en değerli elamanı zanneden birine karşı avantaj sağlayabileceğinizi düşünerek geç saatlere kadar kalabilirsiniz. Böylece onun önemsemediği şirket çıkarları için kişisel arzunuzdan vazgeçmiş olursunuz.

Ben Merkezli
Dikkatinizi çıkarlarınıza çevirirsiniz. Hangisi size çıkar sağlayacak? Gezmeye gitmek mi, fazla mesaiye kalıp yöneticinin gözüne girmek mi?

İlke Merkezli
Durumun oluşturduğu duygulardan ve sizi etkilemesi muhtemel diğer etkenlerden uzak durursunuz. İş hayatı, aile ve diğer ihtiyaçlarınızı bütünüyle bir dengede tutarak tercihleri değerlendirir, en iyi çözümü bulursunuz. Gezmeye gitmeniz veya işyerinde kalıp çalışmanız, etkili bir kararın küçük bir parçasıdır. Eğer İlke Merkezli İseniz; Kararınızı şuurlu bir şekilde bilgi ve tecrübenize dayanarak verirsiniz. Kararınızın en doğru tercih olduğunun farkındasınızdır.

Niyetinizi daima halis tutarsınız. Danışarak (istişare yaparak) karar verirsiniz. Birlikte olduğunuz kişiye, yöneticinize inanarak ve güvenerek karar verirsiniz. Sonunu düşünerek ve en önemli olanı öne alarak karar verirsiniz. Ve daima karşı tarafın haklarına dikkat ederek hareket edersiniz. Vereceğiniz karar ne inandığınız değerlere ne de yaşadığımız ülke kanunlarına aykırı olmaz. Bir kere karara vardıktan sonra da ondan asla dönmezsiniz.


M. Emin Öztürk ile iletişim kurmak için e-mail adresi:
Yazarın Diğer Yazıları
Yönetim Haber Sitemizin Kurucusunu Kaybettik...
Ortak akıl’la hareket edin, kiralık akıl’la değil…
Marka kentiniz olsun, 1 milyar dolar borcun olsun
Sürdürülebilir başarı için…
Niçin 2015 Altın Bir Yıl?...
Niçin Kalbe Endeksli Yönetim?
Kurum kültürü “marka”yı sabah kahvaltısı olarakyer
Takım anlayışının geliştirilmesi
Drucker’a göre üç tür ekip…
Ekipçilik
<<  1 | 2 | >> 
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.