Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Hun İmparatoru Atilla'dan Yönetim, Liderlik ve Proje Dersleri

31 Mart 2012 Cumartesi::

Tarihteki büyük komutan ve cesur liderlerin aynı zamanda akıllı birer düşünür ve iyi bir yönetici olduklarını anlıyoruz. Onların bazıları okuma yazma bile bilmiyordu, Harvard, Oxford, MIT yada Wharton da MBA de yapmamışlardı....

Yazı Boyutu : A A A A

Tarihteki büyük komutan ve cesur liderlerin aynı zamanda akıllı birer düşünür ve iyi bir yönetici olduklarını anlıyoruz.
Onların bazıları okuma yazma bile bilmiyordu, Harvard, Oxford, MIT yada Wharton da MBA de yapmamışlardı.
Sadece büyük Komutan Attila’ nın bile Liderlik ve Yöneticilik üzerine yaklaşımı ve sözleri Onu en büyük Management Dersi hocalarından biri yapmaya yetiyor.
Atilla’ nın bu kadar kısa bir hayata bu kadar çok deneyimi ve ilkeleri çıkarması için zeka, akıl, gözlem, öğrenme, unutmama ve non-stop aksiyon içinde olduğunu ve aynı zamanda bilge hocaları, akıllı danışmanları, yada atalarından devralınan öğütleri deneyimleri çocukluğunda iyi öğrenip unutmadığını ve bunları pratik hayatta uygulamalı öğreterek yaptığını gösteriyor.
Aşağıda Onun “Leadership Secrets of Attila the Hun”  by Wess Roberts kitabından proje yönetimi için seçtiğim bazı alıntıları ve yorumları bulacaksınız.
Tnx The Great Commander And the Leader for your great lectures.
Akıllı bir komutan uyum sağlar ama ödün vermez. /Atilla
Bir geyik tarafından kumanda edilen aslanlar ordusu hiçbir zaman aslanlar ordusu olamayacaktır. Napoleon Bonaparte
§  Bilmediğimiz durumlarda, öfkeyle ileri atılmaktan kaçınmalıyız./Tilla (Bir proje tartışmasında veya sorunda, bilmediğin bir konuda yanlış yönlendirme ve muhalefet yapma.
§  Bir hükümdar ya da komutan tüm pazarlık ve anlaşmalarda diplomatik inisiyatifi elinde tutmalıdır. /Tilla (Proje yöneticisi ilişki ve dengeleri de gözeterek baştan sona inisiyatifi eline almalıdır.
§  Asla düşmanınızla teması koparmayın, daima atak olun. Bu onu daha düşük düzeyde tutacak ve siz  üstün durumda olacaksınız. (Bekleyen işlerin programın önüne geçmesine izin verme, sen işleri değil işler seni takip etsin /EE)
§  Doğal davranmalı, mevkinizin size getirdiği sahte bir gurura kapılmamalısınız./Tilla (Ekip arkadaşlarına ve çalışanlara tepeden bakarsan, onlar da sana arkadan el sallar. Samimiyetle laubalilik arasındaki sınırları iyi çizdiğin sürece herkesle eşit olduğunu unutma /EE)
§  En değerli amaçlara çok zor ulaşıldığını unutmayın. Zafer kolay kazanılıyorsa, kendi isteklerinizin değerli olup olmadığını sorgulamalısınız. /Tilla (Zor projeler zor adamları sever./EE)
§  En iyi komutanlar en uygun zamanda soru sorma yeteneğini geliştirenlerdir./Tilla (Proje yöneticisi her konunun uzmanı değildir. Süreç boyunca anlamadığı veya şüphelendiği şeyleri çekinmeden doğru adamlara sormalıdır./EE)
§  Görevinizdeki başarınızın çok çalışma hevesine bağlı olduğunu unutmamalısınız. Alın teri, daima ilhamdan önce gelir. /Tilla (Kapasitenin sınırlarını çalışmak çizer. /EE)
§  Karmaşık sorunları çözerken mutlaka sağduyunuzu kullanmalısınız./Tilla (Mantık ve akıl vazgeçilmez ama onu sağduyu da tamamlamalıdır. Robotlarla çalışmıyorsunuz. /EE)
§  Mevkiinden özveride bulunmak yetki vermek değildir./Tilla (Proje Yöneticisinin derdi sıfat kazanmak değil işi bitirmektir. Her verdiğin sıfat senin asıl baş yönetim yetkilerini budamamalıdır. /EE)
§  Komutan arkadan gelirse, asla lider olamaz. (Bir projede sorun veya hatada başkasını suçlama önce kendin sorumluluk al. Başarı ve başarısızlığın baş mimarı PY dir. /EE)
§  Sorunlar ve muhalefet karşısında bile ısrarlı olmalısınız./Tilla (Bir projenin analiz ve planlamasında, sürelerinde tartışmalar olur. Doğru bildiklerinden taviz verme aksi halde baştan projeye mayın döşersin./EE)
§  Yüksek Roma duvarlarının, atlarımızın nal sesleriyle yıkılmasını bekleyemeyiz. /Tilla (Aksiyon yoksa sonuç yoktur. Plan yapmak iyidir ama hemen uygulanırsa. /EE)
§  Zaferin temelinde, ne zaman ve nerede sorularının yanıtı yatar./Tilla ( Proje yönetimi demek de : ne, ne zaman, neyle ve kaça  sorularının cevabıdır. /EE)
§  Zor günlerde, ulus her zaman en acımasız komutanının önderlik etmesini ister./Tilla ( Bir proje krize girdiyse, en radikal ve kararlı olan adam krizi yönetmelidir. /EE)
§  Akıllı lider cevabını duymak istemediği soruyu asla sormaz/Tilla (Duyacağın cevap yolunu kesecekse ve kafanı bozacaksa hiç sorma. Ancak bu seni gerçeklerden uzaklaştırmasın./EE)
§  Cevabını bildiğin soruları sorarak vakit kaybetme.
§  Her proje sonunda bir ders hazinesi bulursun. Akıllıysan bu hazineyi iyi korur ve bir sonraki projede kullanırsın.
§  Liderler, astları ve üstleri arasında yüksek bir güven duygusu oluşturmalıdır./Tilla ( Astların ve üstlerin sana güvenmiyorsa hamburger tipi PY olursun. Yani arada ezilirsin./EE)
§  Liderler, görevine bağlı olmayan kişilere asla hoşgörü göstermemelidir./Tilla (Ekipten birinin bile işi savsaklaması bütün projeyi ve diğer emekleri riske atar. Bütün elmayı küçük bir iğne ucu kadar delik çürütür unutma./EE)



§  Komutanlar, başarılan şeylerin beklenen işler olduğunu anlayabilmek için sık sık Hunları denetlemelidirler./Tilla ( Her gün işlerin yolunda gidip gitmediğini yerinde incele ve işin içine gir. Notunu al aksiyonu yap./EE)



§  Başarı, her çeşit düş ve cesaret kırıklığını yenen muazzam zorlu bir çalışmanın sonucudur. Başarıya karmaşık strateji ve taktiklerle değil, ancak görevinizi sürekli yerine getirerek ve liderliğin sorumluluklarını uygulayarak ulaşabilirsiniz./Tilla (Ben de bu yüzden Tilla gibi yalın sistemleri ve lider yönetimleri öneriyorum. Proje Yöneticisi olarak atanan adam sorumluluk alan kararlı bir lider değil de, ilişki müdürü marketing politikacısıysa, her işi sağa sola bulaştırır, toplantılardan başını kaldırmaz, suçu sürekli başkalarına atar, yani proje baştan fiyasko ile bitmiş demektir. Ne kadar kısa sürerse acısı o kadar az olur./EE)



§  Disiplin baskı değildir. Hunlardan beklenen doğru davranışların kendilerine öğretilmesidir./Tilla (Ekip arkadaşlarından ne istendiğini ve ne istediğini baştan çok net ve iyi anlatmalısın. Onların sorularını net ve anlaşılır gerekirse yazılı şematik vermelisin. Ne istendiğini ve nasıl davranmaları gerektiği baştan anlatılırsan onlarla diyalogların ve proje sorunsuz yürür. Biz buna “Crystal Clear Approach-Kristal Netlik Yaklaşımı” diyoruz. Griftlik ve belirsizlikler yarın en büyük düşmanların olacaktır. /EE)



§  Hunlar her zaman disiplini hoş karşılamayabilirler./Tilla (Projede sorunlar, tartışmalar ve kavgalar çıkabilir. Beklenen durumdur. Baskıyı artırırsan, X ekseni’nin güney sınırını geçerek altına kayabilirsin, negatifliği ve demotivasyonu artırırsın. Yapman gereken herkesle beraber durup nefes almak, projeye karşıdan bakmak ve oturup ekibinle sakince durumu ele almaktır. Suçlu arama sorunu tespit et ve çöz. Toplu bir gevşeklik varsa bu bir günde ortaya çıkmamıştır, sen bazı şeyleri geç fark etmiş yada göz yummuşsundur.  Ne verirsen elinle o da gelir senin le gibi banal bir halk sözü vardır ve doğrudur. /EE)



§  Disiplin kişiliğin kaybı anlamına gelmez./Tilla (Eleştirilerini kişiliğe değil işe yönelik yap. Aşırı baskı ve disiplin kişiliği ve yaratıcılığı öldürür, robotlarla yalnız başına çalışırsın kimse kararlarına yardımcı olmaz. /EE)



§  Mükemmel karar çok azdır. En iyi kararlar, mantıklı seçenekler arasından sağduyuya en yakın olanıdır./Tilla (Bir sorun karşısında birkaç alternatif olabilir. Hemen SWOT yap, birini seç ve vakit kaybetme. /EE)



§  Komutanlar verilmiş bir kararın doğruluğunun zamanla değişebileceğini bilirler./Tilla (Baştan yapılan plan veya çözümler süreç içinde yanlış çıkabilir. Önemli olan bunu erken görüp hemen revizyona gitmektir. Bunu yaparken tüm ekip, alt yüklenici, işi veren(sponsor), yönetim vb bütün havuzla paylaş ve bildirimlerini yap. /EE)



§  Başkalarının kararlarını eleştirmek değil kendi kararınızı savunmak cesaret ister./Tilla (PY isen bunu yapacaksın, ilişki menejeri isen başka iş bul. /EE)



§  Bir komutanın devredebileceği uygun sorumluluklar, göreve en iyi çözüm getirecek en yetenekli asta verilmelidir./Tilla (Bunu yapmazsan sonunu hazırlarsın./EE)



§  Komutanlar doğrudan kendi hareket ve ilgilerini gerektiren sorumlulukları asla başkalarına yüklememelidirler./Tilla (Otobüs kullanan bir şoför arkasındaki koltuk da oturan birine direksiyonu teslim etmez. Ederse ne olur ? Bir süre sonra hep beraber meleklerle halay çekmeye başlarlar./EE)



§  Komutanın çevresinde, yetki verirken kendini rahat hissedeceği astlar olmalıdır. Yoksa, hem kendisinin hem de onların görevlerini yapmaya başlar. /Tilla (İşi verirken, yetki ve güven vermezsen, ekip arkadaşların hata yapmaktan korkup her şeyi sana sorarlar her seyi de sen yaparsın. Projenin hem müdürü, hem şoförü, hem bekçisi, hem çöpçüsü, hem elemanı olursun. Sen bir NGO değilsen o kadar adama ne gerek var ? /EE)



§  Bir komutan kendisine verilen sorumluluğu elinden geldiğince iyi yapmaya çalışan bir astını asla cezalandırmamalıdır./Tilla ( Projede hata yapan ekip arkadaşların olabilir. Genelde bunun nedeni, işi iyi anlatmamış olman, bekleneni tam ona aktaramamış olmaktan kaynaklanır. Adam elinden geleni yapıyor ve bazı hataları oluyorsa, bunların nasıl düzeltileceğini ve tekrarın önlenmesi senin görevin. Adamı azarlama önce kendine kız. Bazen de ya adam ya proje ya da sen yada hepiniz yanlış olabilirsiniz. Durum buysa piyango al./EE)



§  İyi Hunlara vakit ayırıp onları övün. /Tilla (Projede çalışanlardan ve ekip arkadaşlarından işini özverili ve başarılı yapanları ödüllendir ve öv ama diğerlerinin tepkisini çekmeyecek şekilde yap. Kıskançlık yaratmadan soft ve zarif bir şekilde. /EE)



§  Her proje yöneticisi Pazartesi sabahı problemlerle karşılaşır, iyi proje yöneticisi ise gelecek Pazartesinin sorunlarıyla uğraşır. (No name)



§  Ancak kazanabileceğiniz savaşlara girin. / Tilla (Bitiremeyeceğin projeye başlama. /EE)



§  Liderler, topluluklara yön vermeli, onların amaçsız kalmalarına asla izin vermemelidir. Tilla (Projede herkesin işini zamana bağlı net tanımla, lüzumsuz iş ve insanlar yaratma. Yönetimi elinden bırakma ve elle tutulan hedefi ekibin eline ver /EE)



§  Amaçsız biri, amacına ne zaman ulaştığını asla bilemez./Tilla ( Eğer proje hedefleri net değilse, hiç kimse projede ne aşamada olduğunu bilemez. Bu zaman ve para kaybının açık davetidir /EE)



§  Birlik varsa zafer vardır. /Latin (Projenin hedef ve amaçlarını, sonunda elde edilecek ürünü tüm ekip üyelerine başında iyi anlat ve ekip ruhunu oluşturup motive et, herkesi işin içine kat, bütün olarak ödüllendir /EE)



ERHAN EKER



Not : Link vererek veya referans göstererek yayınlanabilir.


Kaynak: msprojectmanagement , Link : www.msprojectmanagement.org

Anahtar Kelimeler: Attila, İmparator, yönetim, lider,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.