Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Tatil Sonrası İşe Adapte Olmak



(Tatil Sonrası Sendromu)
Tatil sonrası işe dönüşler az ya da çok sıkıntılı olabilmektedir. Tatille birlikte; ortam, kişi ve çevre değişikliklerinden sonra, tekrar eski ortama bir uyum söz konusu olmaktadır. Bu durum yeniden bir adaptasyon sürecini gerektirmektedir. Özellikle tatiller; insanın rahatladığı, gevşediği, rutini değiştirdiği, çoğu kez de sevdikleriyle beraber olduğu, sıkı kuralları olmayan, gezme ve yemek özlemlerini giderdiği zamanlar olmaktadır. Bunların yanı sıra, özledikleriyle buluşma, istediği veya merak etti konularla ilgilenme fırsatını buldukları zamanlardır.

Genellikle de tatil dönüşünde işe başlamak birçoğumuza zor gelir. Çoğu kez tatilden sonra işyerimize dönüşümüzü hayal ederiz ancak, tatil bitip döndüğümüzdeyse çoğu zaman işler hiç de hayalimizdeki gibi olmaz. Pek çoğumuz yeni projeler üretmeye hazır, pozitif enerji ile dolu olduğumuzu ve yenilikçilik konusunda moral ve motivasyonumuzun yüksek olduğunu hissederiz. Ancak gerçek; biz yokken biriken işlerimiz ve dolu e-maillerimizle karşılaşmaktır. Ayrıca eskilerin “incir çekirdeğini doldurmaz” dedikleri bahaneler ve kişisel kaprislerde cabası olabilmektedir.

Tatilin uzunluğuna göre dönüşte, 1 hafta ila 10 gün adaptasyon sürecinin olması ve tatilin özlemesi tabiidir. Ancak; en güzel, tatilin bile etkisi 2 ila 3 hafta sürmektedir. Bir başka değişle, tatilin etkisi uzun süre (mesela bir yıl) sürmez. İnsanın günlük hayatının içinde de işiyle özel hayatını dengede tutmaya gayret etmesi lazımdır.

İşe adaptasyon süreci ne kadar uzarsa, kişinin biriktirdiği motivasyonunun da o kadar azaldığı da bilinmelidir. ’Tatil dönüşü adaptasyon depresyonu’ ya da ’yaz depresyonu’ denilen bu durum, tatilde biriktirilen tüm enerjinin kısa zamanda yok olup gitmesine neden olabilir.

"Tatil sonrası psikolojik olarak; uykusuzluk, bazı konularda tahammülsüzlük ve isteksizlik olabilir. Ayrıca; fiziksel olarak da; baş ağrısı, sindirim problemleri, iştahsızlık, yorgun uyanma, eklem ağrıları, odaklanma güçlükleri, gibi sorunlar da görülebilir. Psikologlar; tatilden dönen kişilerin yaklaşık yüzde 50’sinin, kendisini iyi hissetmediğine dikkat çekiyor.

Tatil sonrası işe tekrar kolaylıkla adapte olmanızı sağlayacak bazı önerileri özetlemeye çalışalım;

1. Öncelikle tatil fırsatlarını erteleyip, aralıklarını çok uzatmamakta fayda var. "Kendimizi ara ara dinlendirebilirsek, tatil sonrası sıkıntıları daha da azaltabiliriz.” Bu durumu; “ara ara, baltayı bilemek!” Ya da fırsatları değerlendirmek, diye de özetleyebiliriz.

2. İş ile dinlenme hayatını dengede tutmaya çalışmak da önemlidir. Bir uyum süreci olacağı unutulmamalıdır. Geçiş sürecindeki asıl mesele, insanların tatil yaşantısındaki gibi rahatlığının sürmesini istemesinden kaynaklanır. Bu beklentinin de azaltılması gerekir. Tatilde, rahatlama, biraz gevşeme ve serbestlik normal sayılabilir. Ancak bu dönemde bilinçli olarak, daha neşeli, bir az daha müsamahalı (hoşgörülü) olmak da mümkündür. Bu durum, tatil ile iş hayatı arasındaki farkı ve zıtlığı da azaltarak, uyum sağlamayı da kolaylaştırır.

3. Konuya profesyonel yaklaşıp sürpriz yaşamamak da mümkündür. İş arkadaşlarınıza güvenin, tatili planlarken, gittiğimiz yerde Wi-Fi olup olmadığını önceden kontrol etmeniz, uzakta olsanız da işinizden tamamen kopmamanız ve çeşitli fırsatları kaçırmamanız açısından da önemli olabilir. Böyle bir süreç de tatil sonrası işe adapte olmamızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca döndüğümüzde daha fazla üretken olabileceğimizi unutmayalım.

4. Dönüş için de aktif planlama yapılabilir. En azından bir gün önce gelip kendinize zaman ayırmanızda fayda var. İşten uzaktayken ve zamanı planlarken, pek çok insan dönüş için toparlanmaya ve organize olmaya odaklanır. Dönüşünüzün önceden organize edilmesi gerektiğinin farkında olarak bu hazırlıkları son dakikaya bırakmaktan kaçının. Pek çoğumuz tatil süresini biraz daha uzatabilmek adına pazar gecesi döner. Son dakika bir dönüş yerine tatilden daha erken dönerek, örneğin pazar gecesi dönmek yerine, cumartesi dönmek, sizi tatil modundan çıkararak işe adapte olma sürecinizi hızlandıracaktır. Bavullarınızı açmak, market alışverişinizi yapmak ve sakin bir ortamda e-posta trafiğinize bir göz atmak ofiste yaşayacağınızı ilk gün sendromunun etkisini azaltacaktır.

5. Tatil dönüşünde ise, hemen işe hızla başlamak yerine, yavaş yavaş planlayarak, zamana yayarak eski tempoya ulaşmak, topladığımız enerjimizi uzun süre kaybetmememizi sağlayabilir. Tatil günlerimizi; rutinimizi değiştirerek, derlenip, toparlanıp biraz daha sakinleşip, zihnimizi berraklaştırma zamanı olarak düşünebiliriz ilk gün işe gitmek için erken kalkın. Böylece işe başlama stresine, geç kalma stresini de eklememiş olursunuz. Ayrıca tatil bitti diyerek eve kapanmayın.

6. Kendinize küçük zamanlar hediye edebilirsiniz. Günlük alışkanlıklarınıza yeniden adapte olmanız açısından faydalı olacaktır. Gün içerisinde hafif yürüyüşe çıkmak ve yakınınızdaki havuza gitmek gibi, tatili hatırlatan etkinliklere katılmakta faydalı olabilir. Hatta televizyon karşısında kahve içmeniz bile sizi tatil sonrası için hazır hale getirebilir.

7. Tatilin verdiği moral ve enerjinin etkisiyle işi bırakmak, iş değiştirmek gibi radikal kararlar vermekte de acele etmeyin. İşinizden memnun değilseniz, hemen bir coşkuya kapılıp istifa etmeyin. En önemlisi, bunun bir süreç olduğunu, birçok insanın da benzer durumlar yaşadığını bilerek kendinize zaman tanıyın. Büyük beklentiler içine girmeyin, öncelikle kararlarınızı uygulamak için baştan öngördüğünüz zamanı belirleyin, acele etmeyin.

8. Tatil dönüşü öncelikle duruma hâkim olun, E-posta kutunuzu ve Whatsapp’ınızı temizleyin. Tatil dönüşü e-posta kutusunu temizlemek, maillerinizi azaltmak, işleri rayına oturtmanıza yardımcı olur. Bazı insanlar sadece bayraklı veya işaretli e-postalara, ilginç içeriklere hızlıca bir bakar ve daha sonra gereksiz her şeyi siler. Siz de e-posta kutunuzu temizlerken bu yöntemi kullanarak daha hızlı yol alabilirsiniz.

9. Önceliklerinizi göz önünde bulundurun. Genel eğilim, kaçırılan toplantıların telafi edilmeye çalışılmasıdır. Bu toplantıları ikinci güne veya öğleden sonraya ötelemek size birazcık da olsa alan oluşturacaktır. Bir toplantı ya da sunumu yakalamak adına zamanı bir kenara itmeyin. Zaman işlerinizi toparlayabilmeniz için bir gereklilik. Toplantı veya sunumlardan önce kendi önceliklerinizi göz önünde bulundurun. Geçiş zamanı oluşturun ve işteki ilk gününüzde takviminizi toplantı veya görüşmelerle doldurmayın, bunları zamana yayın. Ayrıca takviminizde uygun zamanlarınızı göstermeyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Çünkü insanlar uygun olduğunuzu görürlerse takviminize çeşitli görev veya toplantılar ekleyebilirler.

10. Dedikodu yapmadan, daha sosyal olup, gündemi anlamaya çalışın. Molalarda, öncelikle yakın arkadaşlarınızla görüşerek önemli olayların özetini almaya gayret edin. Ayrıca tatil bitti diyerek eve kapanmayın. Dostlarınız ve sevdiklerinizle vakit geçirmeye çalışın. Hobilerinize de zaman ayırın.

11. Karşılaştığınız olumsuz olaylara odaklanmayın. Tatilin size verdiği pozitif enerjiyi uzun süreye yaymaya çalışıp moralinizi bozmayacak makul çözümler üretmeye gayret edin.

Başta da belirttiğimiz gibi, iş hayatına yeniden adapte olmak, çoğu kişide değişik sıkıntılar oluşturabilir. Uykusuzluk, baş ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları gibi birtakım sağlık sorunlarının da ortaya çıkması da bunlara dâhildir. Özellikle kaygı ve depresyona eğilimi olan kişiler işe adapte olmakta daha fazla zorluk çekiyor. Bu durumun tek istisnası ise ’işkolik’ olarak nitelendirilen çalışanlardır. Bu kişiler hayatlarında fazla yer tutan başarı hırsları sayesinde çalışmaya hiç sorunsuz başlayabiliyor. Üstelik kendilerini iyi hissettikleri ortama döndükleri için sanki hiç ara vermemiş gibi işlerine ilk günden devam edebiliyorlar.

Sizlere problemsiz tatil dönüşleri diliyoruz…

Yararlanılan kaynaklar;
https://www.hurriyet.com.tr/aile/tatil-sonrasi-sendromunu-7-adimda-yenin-419495

https://www.cnnturk.com/saglik/tatil-donusu-sendromundan-kurtulmak-icin-8-oneri?page=8


Mustafa Salih Yazıcı ile iletişim kurmak için e-mail adresi: msyazici@hotmail.com
Yazarın Diğer Yazıları
Değişen Nitelikli İnsan Özellikleri, Eğitimde Bekl
Filistin, Kudüs’ün Önemi ve Geleceği
Değişen Nitelikli İnsan ve Toplum Beklentileri
Tatilinizi, Geleceğiniz İçin Fırsata Çevirmek
Güvenilir Yerli ve Milli Kaynaklar
EYT'liler Emekliliğinizi Fırsata Çevirin
Liderlik ve Liderlik Çeşitleri Üzerine
Liderlik Üzerine,
Dünyadan bir "Paşa" geçti…
Çemişgezek’in Maneviyatına Katkıda Bulun
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.