Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Liderlik ve Liderlik Çeşitleri Üzerine



Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme yeteneğidir. Aynı zamanda içinde bulunan gücü ve motivasyonu, ekibine de kazandırabilmektir. Etkin liderlik, çevresindeki insanları sosyal anlamda etkileyerek belirli bir hedef doğrultusunda beraber çalışmaya teşvik ve motive etmek ile ilgilidir. Alçakgönüllü olmak, geribildirim toplamak, farkındalığı artırmak ve iyi bir mentor bulmak daha iyi bir lider olmayı kolaylaştıracaktır.

Liderlik Çeşitleri

Geleneksel Yaklaşımlar;
1. Otoriter Liderlik, baskıcı liderlik (T. Carlyle “Büyük Adamlar Okulu”).
2. Demokratik Liderlik, anlaşmacı liderlik, çevre ve koşulları daha fazla dikkate alır. Davranışsal Yaklaşımı; başarı, liderlik sürecinde gösterilerinden kaynaklanır varsayımından hareket eder.
3. Durumsal Liderlik, farklı şartların değişik liderlik gerektirdiği varsayımına dayanır. Acil serviste otoriter liderlik öne çıkarken, gönüllü bir kuruluşta, demokratik veya hizmetkâr liderlik daha ön plana çıkmaktadır.
4. Karizmatik Liderlik, sergiledikleri davranış ve olağan üstü nitelikler atfedilebilir. Vizyon, coşku - heyecan verme, enerji - motivasyon verme olabilir.

Yeni Liderlik Yaklaşımları
1. Hizmetkâr Liderlik, Hizmetkâr lider, astlarının gelişimlerini destekleyerek, ilham vererek ve kutlayarak kişisel olarak en iyi şekilde olmalarına yardımcı olmak için sürekli çabalar, aslında müşterilerin, akran çalışanlarının ve toplumun ihtiyaçları da göz önünde bulundurur. (1970 yılında Robert Greenleaf tarafından icat edildi.)
2. Dönüştürücü Liderlik, dönüşümcü (Transformasyonel) liderlik, daha iyi gelecek tasarlama, öngörü ve vizyonu herkese benimsetme, yeni çevre oluşturma. (1973 Dawston İsyan Liderliği).
3. Stratejik Liderlik; Geleceği görme, vizyon oluşturma, esneklik sağlama, stratejik düşünme ve ortak çalışabilme becerilerine sahip olmak. Yenilikçi olma, kriz - belirsizlik ortamında karar alma, değişimi yönetme becerileri gerektirir. (Ireland ve Hitt 2005).
Ayrıca; İkna Edici Liderlik, Örnek Olan Liderlik, Yetiştirici - Güçlendirici Liderlik, Babacan Liderlik, gibi birçok isimle adlandırılan liderlik çeşitleri de mevcuttur.

https://miesofficial.com/blog/gelecekte-sahip-olunmasi-gereken-10yetkinlik/#Liderlik_ve_Sosyal_Etkileme


Mustafa Salih Yazıcı ile iletişim kurmak için e-mail adresi: msyazici@hotmail.com
Yazarın Diğer Yazıları
Değişen Nitelikli İnsan Özellikleri, Eğitimde Bekl
Filistin, Kudüs’ün Önemi ve Geleceği
Değişen Nitelikli İnsan ve Toplum Beklentileri
Tatil Sonrası İşe Adapte Olmak
Tatilinizi, Geleceğiniz İçin Fırsata Çevirmek
Güvenilir Yerli ve Milli Kaynaklar
EYT'liler Emekliliğinizi Fırsata Çevirin
Liderlik Üzerine,
Dünyadan bir "Paşa" geçti…
Çemişgezek’in Maneviyatına Katkıda Bulun
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.