Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Pazarlamanın Özü İnsana Hizmettir



Eğer pazarlamanın tanımı insan ihtiyaçlarını karşılamaksa -ki yüzde yüz öyledir- pazarlama, insana hizmet etmek demektir. Bu açıdan bakıldığında, her şirket bir hizmet şirketidir.

Ne şirketin ürettiği ürünlerin yüksek teknolojiye sahip olması ne kurmuş olduğu büyük sistemler, asıl işin insana hizmet etmek olduğunu değiştirmez.

Bugün çoğu şirkette müşterinin ya da tüketicinin ihtiyaçları, istekleri hemen hemen hiç konuşulmaz. Bunların yerine şirketlerin gündemlerinde satış, pazar payı ve karlılık gibi kendi hedefleri konuşulur. İnsanın ihtiyaçlarından, amaçlarından, kaygılarından, yaşadığı zorluklardan bahseden şirket eser miktardadır.

Markalar sadece ürünleri ve hizmetleriyle değil, aynı zamanda çağrı merkezi, satış ve satış sonrası hizmetleriyle farklı noktalarda müşterilerine temas ettikleri için, iyi marka deneyimi yaşatmak şirkette çalışan herkesin sorumluluğudur.

Sadece pazarlama departmanı değil, bütün şirket çalışanlarının müşteriyi düşünmesi gerekir. Şirketin var oluş nedeninin müşterilere hizmet etmek olduğunu herkesin anlaması ve bu sorumluluğu herkesin üstlenmesi gerekir.



Her şirketin “hedef kitle” diye adlandırdığı müşterilerin ya da tüketicilerinin aslında birer insan olduğunun bilincine varması ve bu insanların her birinin hayatta varmak istediği bir hedef olduğunu ve herkes gibi satın alma yaparken çeşitli kaygılarının olduğunu bilmesi gerekir.

Müşterilerin birey değil, şirket olduğu B2B sektörlerde de aynı kural geçerlidir. Bir şirketin diğer bir şirkete ürün veya hizmet satması insanların birbirleriyle ilişki kurmasını gerektirir. Son yıllarda birçok yazarın vurguladığı gibi bütün B2B işler aslında insan-insan işleridir. İngilizce pazarlama kitaplarında “business to business” (B2B) yerine “human to human” kısaltması olarak H2H kullanılması bu nedenledir.

İlk kez 2006 yılında HubSpot kurucusu Brian Halligan tarafından ortaya atılan Inbound Marketing yöntemi tam da bu felsefeyi hayata geçirmeyi hedefler. Brian Halligan’a göre Inbound Marketing,

Şirketin kendi satış ve karlılık hedeflerini gerçekleştirmek için bencil bir yaklaşımla satış yapmasını değil müşterilere ve tüketicilere insani yaklaşımları benimseyen,
Müşterilere ve tüketicilere yardımcı olmayı ilke edinen ve
Şirketin bütün departmanlarının bu ilkelere uymasını sağlayan bir anlayıştır.


Inbound Marketing anlayışını hayata geçirmek isteyen her şirketin insanlara hangi faydayı sağladığını belirlemesi, bunu bütün çalışanların anlamasını sağlaması ve tüketicilere (müşterilere) temas ettiği her noktada vaat ettiği faydayı en yüksek seviyeye çıkarması ve şirketin bütünde “hizmet kültürünü” benimsemesi gerekir.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Yeni Başlayanlar İçin Bilimsel Pazarlama
Pazarlamada 5 Temel Doğru
Endüstriyel Şirketlerin Dijitalleşme Fırsatı
Inbound Pazarlama Felsefesi
En İyi Öyküyü Anlatan Kazanır
Liderlik Dili, Öykü Dilidir
7 Evrensel Öykü Kalıbı
Öykü Anlatmak En Etkili İletişim Yöntemidir
Marka Öyküsü Nasıl Anlatılır?
B2B ve B2C Markaların Taktikleri Farklıdır.
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.