Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Şirketlerde Etkili Karar Nasıl Alınır?



Çoğumuz büyük şirketlerin ince eleyip sık dokuyarak karar aldığını zannederiz. Bireylerin duygusal kararlar aldıklarını ama kurumsal şirketlerin böyle zafiyetleri olmadığını düşünürüz.

Ben de iş hayatımın ilk yıllarında kurumsal şirketlerin hatasız kararlar aldığına inanırdım. Fakat deneyim kazandıkça durumun böyle olmadığını anladım.

sirketlerde-etkili-karar-1
Şirketler de karar alırken hata yaparlar. Sanılanın aksine görkemli yönetim kurulu salonlarında alınan kararların pek çoğunda “akıl sapması” vardır.

Daniel Kahneman, Dan Lovallo ve Olivier Sibony‘e göre etkili karar almak için yöneticilerin kendilerini 12 tuzaktan korumaları gerekir:

1- Alınacak karar, kararı alanlar arasındaki bir kişinin ya da bir gurubun çıkarına hizmet ediyor mu? Eğer böyleyse bu kararı almamak daha doğrudur.

2- Kararı alanlar kendi kararlarına aşık olup eksiklerini göremiyor olabilirler mi? Eğer kararı tartışmaya açmıyorlarsa, kararı ertelemek daha doğru olabilir.

3- Karar alırken, kararı alan gruptaki herkes kendi gerçek görüşünü dile getirmiş midir yoksa uyumlu olmak adına karara onay mı vermiştir? Eğer söz konusu karar kimsenin aykırı görüşü olmadan, oy birliğiyle alınmışsa muhtemelen yanlış bir karar alınmıştır.

4- Karar alırken, geçmişten kaynaklanan aşırı iyimserlik etkisiyle mi karar alınmıştır? Acaba içinde bulunulan durum aslında geçmişteki durumdan farklıyken karar alanlar geçmiş durumla zorlama benzerlikler mi kurmuşlardır? Böyle yaparak geçmişteki başarılarını tekrar edeceklerini mi beklemektedirler?

5- Karara varırken değerlendirmeye alınan seçenekler tarafsız bir şekilde değerlendirilmiş midir yoksa hep “akla yatan” seçenekler mi yüceltilmiştir?

6- Acaba sadece eldeki verilerden hareketle mi karar alınmıştır yoksa kararı etkileyecek önemli bazı bilgiler atlanmış olabilir mi?

sirketlerde-etkili-karar-2
7- Karara giderken seçenekler nasıl oluşturulmuştur? Gerçekten bütün seçenekler değerlendirilmiş midir ?

8- Bu karar için özel bir inceleme ve değerlendirme yapılmış mıdır yoksa geçmiş deneyimlerden hareketle bir genelleme mi yapılmıştır?

9- Bu karar geçmişte yapılan bir hatayı telafi etmek için mi alnınmaktadır? Eğer böyle bir durum varsa mutlaka çok tedbirli olmak gerekir. Kararı gözden geçirmek daha yararlı olabilir.

10- Acaba karar alıcılar kendilerine fazla güveniyor olabilirler mi? Bu güvenle muhtemel zorlukları ve engelleri küçümsüyor olabilirler mi?

11- Peki, “kötü durum senaryosu” düşünülmüş müdür? İşler yolunda gitmezse ne yapılacağı öngörülmüş müdür?

12- Alınan karar çok kötümser bir yaklaşımın sonucu olabilir mi? Karar alıcılar risk almaktan korktukları için alınması gereken karar yerine aşırı tedbirli bir karar almış olabilirler mi?

Kişisel kararlarımızda hiçbirimiz bu kadar akılcı davranmıyoruz ama etkili karar almak isteyen şirketlerin Daniel Kahneman, Don Lvollo ve Olivier Sibony’nin önerdikleri yöntemi dikkate almaları gerekir.

Not: Bu yazıyı ilk kez 20 Haziran 2011 tarihinde yayınladım.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Yeni Başlayanlar İçin Bilimsel Pazarlama
Pazarlamada 5 Temel Doğru
Endüstriyel Şirketlerin Dijitalleşme Fırsatı
Inbound Pazarlama Felsefesi
En İyi Öyküyü Anlatan Kazanır
Liderlik Dili, Öykü Dilidir
7 Evrensel Öykü Kalıbı
Öykü Anlatmak En Etkili İletişim Yöntemidir
Marka Öyküsü Nasıl Anlatılır?
B2B ve B2C Markaların Taktikleri Farklıdır.
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.