Bugün: 27 Kasım 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Yeni Başlayanlar İçin İnovasyon



İnovasyon çok tartışılan ama bir o kadar da kafa karışıklığı yaratan bir konu. Özellikle orta ölçekli şirketler “Biz inovasyon yapabilir miyiz, nasıl yaparız, mevcut ekibimiz inovasyon yapabilir mi, inovasyon için kaynaklarımız yeterli olur mu?” gibi sorular sorup işe nereden, nasıl başlayacaklarını bilmiyorlar.

Çoğunluk inovasyon denince işi ve işleyişi kökten değiştirecek bir buluş, bir icat yapmayı hayal ediyor. Oysa inovasyon sadece buluşlardan ibaret değildir. İcatlara dayalı inovasyon çok ender görülen bir durumdur.

İnovasyon, icat etmeyi değil yeni değer yaratmayı hedefler. Başarılı inovasyonların hepsi insanların sorunlarını çözen girişimlerdir.


Peter Drucker’a göre, inovasyonda başarılı olmak için, uyulması gereken kurallar şunlardır:

1. İnovasyon soru sormayla başlayan bir öğrenme ve uygulama kapasitesidir. Başarılı inovasyon yapanlar şirketler insanların beklentilerini anlayan ve onların hayatlarına nasıl bir değer katacaklarını hayal eden şirketlerdir.

2. İnovasyon yapmak tüketicilerden, müşterilerden ve bayilerden gelen ihtiyaçlara bir çözüm üretip bu çözümü ticari bir değere dönüştürmek demektir.

3. İnovasyonlar sıradan insanlar tarafından satın alınır. Bunun için inovasyonun insanların hayatına kattığı değerin ne olduğu kolaylıkla anlaşılır olması gerekir. İnsanlar anlamadıkları bir yeniliğe para vermezler.

Yeni pazarlar açan, rekabetin kaderini değiştiren pek çok inovasyon, son derece aşikâr, göz önünde duran bir ihtiyaca çözüm getiren bir yeniliktir.

4.Etkili inovasyonlar abartılı olmayan kaynaklarla başlar. “Sektörde devrim yaratmak” gibi abartılı bir hedefle yola çıkmak doğru değildir. Büyük, abartılı, gösterişli fikirlerin başarılı olma olasılığı pek yoktur.

5. Her ne kadar küçük adımlarla başlasa da her inovasyonun bir iddiası olmalıdır. Bir şirketin çalışanlarını inovasyona motive etmek için, herkesin etrafında birleşeceği bir vizyon gerekir. Bu vizyonu ortaya koyacak olan elbette şirketin lideridir. Eğer liderin bir iddiası yoksa, insanları heyecanlandırmak, onları motive etmek zorlaşır.

6. Kararlılık ve gayret olmadan, sadece zeka ve yaratıcılıkla inovasyon yapılamaz. İnovatif olmak için çok çalışmak, başarısızlıktan yılmamak, yeniden denemek gerekir. İnovasyon, hedefe yönelik azimli bir çaba ister.


7. Ne kadar iyi olursa olsun, insanların satın almayacağı bir inovasyonun değeri yoktur. Bu nedenle bir inovasyonu çok sonrası için tasarlamak doğru değildir. İnovasyonun hemen anlaşılması ve satın alınması gerekir. Henüz zamanı gelmemiş, yıllar sonra ihtiyaç duyulacak bir fikre, “insanlar ileride kıymetini bilecekler” düşüncesiyle yatırım yapmak doğru değildir.

İnsanlara fayda sağlayacak her yenilik, bir inovasyondur. Şirketler, inovasyon yaparak rekabet ederler. Her şirketin asli görevi, her gün yaptığı işi daha iyi, daha kolay, daha hızlı, daha az zamanda, daha ucuz… yapmaktır.

İnovasyon, yeni ürün geliştirmekten satış sonrası hizmete kadar her alanda yapılabilir. Şirketin her fonksiyonunda, değer zincirinin her aşamasında inovasyon yaparak şirketin daha verimli, daha faydalı işler yapması mümkündür.

Pek çok işin neredeyse sıfır kar bölgesine girdiği; her ürünün bol, iş yapmanın çok zor olduğu bu dönemde, ayakta kalmak için her şirketin inovasyon yapması şarttır.

Peter Drucker’ın dediği gibi, “Her işin iki temel fonksiyonu vardır: “İnovasyon ve Marketing”

Not: Bu yazıyı 12 Ocak 2016 tarihinde “İnovasyon 101” başlığı ile yayınlamıştım. Bu yazının üzerinde bazı değişiklikler yaptım ve kısalttım.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Yeni Başlayanlar İçin Bilimsel Pazarlama
Pazarlamada 5 Temel Doğru
Endüstriyel Şirketlerin Dijitalleşme Fırsatı
Inbound Pazarlama Felsefesi
En İyi Öyküyü Anlatan Kazanır
Liderlik Dili, Öykü Dilidir
7 Evrensel Öykü Kalıbı
Öykü Anlatmak En Etkili İletişim Yöntemidir
Marka Öyküsü Nasıl Anlatılır?
B2B ve B2C Markaların Taktikleri Farklıdır.
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.