Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
İşsizlik Süreci İçin Tavsiyeler,



İnsan hayatında zaman zaman yaşanan farklı bir süreçtir işsizlik. İstatistiklere göre iş yerinde çalışma süreleri gittikçe kısalmakta, bu da iş arama sıklığının daha da artacağı anlamına gelmektedir. Sizlere uzun süre gözlemlediğim ve işe yarayacağını düşündüğüm, bazı tavsiyelerde bulunacağım. Faydalı olması dileğiyle;

1- İş aramada bir iştir, yaklaşımınız bu olsun.
2- İyi bir özgeçmiş hazırlayarak işe başlayın. Kariyer sitelerini esas alınarak hazırlanan özgeçmişler başlangıç için yeterlidir. Bu bilgilerinizi mesleğinize, kişiliğinize göre değişik formatlarda çeşitlendirebilirsiniz.
3- Özgeçmişinizi gazetelerin ön sayfası olarak düşünerek en önemli avantajlı niteliğinizi manşete çekin. Yeni mezunsanız eğitiminizi, eski mezunsanız tecrübenizi öne çıkarın. Eğitiminiz zayıfsa kuvvetli yönlerinizi göze çarpar şekilde yazmaya çalışınız.
4- Eğitiminize, tecrübenize veya isteğinize göre çalışmak istediğiniz sektör, yer ve firmaları belirleyin. Sektör ve firmaları basından, internetten ve kişisel ilişkilerinizle takip edin.
5- Günlük bir programınız olsun, varsa çocuklarınız ile kalkıp kahvaltı vs. birlikte yaptıktan sonra çalışma gününe başlar gibi yeni-eski iş ilanlarını kontrol edin, yenileri araştırıp, başvurularınızı yapıp, gerekirse eski başvurularınızı güncelleyin. 3-5 Kariyer firmasına başvurun, ilanlarını takip edin.
6- Gün içinde görüşmeniz varsa hazırlanın, randevularınızı takip edin.
7- Ziyaret listenizi oluşturun. Haftada 1-2 kez sizin moralinizi bozmayacak ve yardımcı olacağını düşündüğünüz arkadaş veya büyüklerinizi randevu alarak ziyarete gidin. İş arayışınızı bildirip, onları bunaltmadan yardımcı olmalarını talep edin.
8- İş arama, ekonomi, iş dünyası ve kişisel ilişkileriniz yanı sıra; inancınıza göre ibadetlerinizi yapmaya önem verin, dua edin ve büyüklerinizden dua isteyin, tevekkül edin, moralinizi yüksek tutmaya yardımcı olur.
9- Misyon, Vizyon ve hedefleriniz yoksa yazın, varsa güncelleyin.
10- Ailenize, çocuklarınıza ve sevdiklerinize vakit ayırın. Eşiniz, aileniz ve yakın çevrenizle görüşüp, sizin ve kendilerinin morallerini bozacak konuları mümkün olduğunca gündeminize getirmemeye gayret etmelerini sağlayın.
11- Bu dönemde ve her zaman kişisel gelişiminiz için bir planınız olsun ve teknoloji takip edin. Mümkünse spor ve hobileriniz için vakit ayırın. Çalışmalarınız sırasında gün içinde ara ara mola verip kendinizi geliştirecek başka işler yapın; mesleki ve merak ettiğiniz hobilerinize ait internette gezinmek, kitaplar okumak vb. gibi.
12- Mali durumunuzu bütçelendirerek, yatırıma girmemek, varsa ertelemek gibi tedbirler alıp asgari harcama pozisyonuna geçin. Bunun için uygun yer, zaman ve aile fertleriyle toplantı yapıp acil olmayan isteklerin gelmesini önleyip, gelenleri eşinizle paylaşıp anlayışla erteleme yoluna gitmeye çalışın, ertelenemez acil sizi meşgul edecek ihtiyaçlarınızı da bütçenize uygun şekilde karşılayarak gündeminizden çıkarın.
13- İşsizlik süreci net olarak kestirilemeyeceği için ideal düşündüğünüz işleri birkaç alan ve firmada çeşitlendirip, süreci kısaltmaya çalışın. Ayrıca Kurumsal yerlerin işe alma süreçleri uzayabileceğini de göze alarak, kısa süreli, işleri de düşünebilirsiniz.
14- İstediğiniz profesyonel işe ulaşmak: piyasa şartları, kurumsallık, elemana ihtiyaç durumu, yaşınız vb. sebeplerden dolayı uzayıp 1-2 yıl bile sürebilir. Birkaç aydan sonra geçici işler düşünebilirsiniz. Unutmayın çalışırken de iş aranabilir.

Bu süreçlerde değişik problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bunlar için güvendiğiniz insanlardan veya profesyonellerden destek almaktan çekinmeyiniz. Unutmayın bu süreçte en önemli husus; sağlık ve morali korumaktır.


Mustafa Salih Yazıcı ile iletişim kurmak için e-mail adresi: msyazici@hotmail.com
Yazarın Diğer Yazıları
Değişen Nitelikli İnsan Özellikleri, Eğitimde Bekl
Filistin, Kudüs’ün Önemi ve Geleceği
Değişen Nitelikli İnsan ve Toplum Beklentileri
Tatil Sonrası İşe Adapte Olmak
Tatilinizi, Geleceğiniz İçin Fırsata Çevirmek
Güvenilir Yerli ve Milli Kaynaklar
EYT'liler Emekliliğinizi Fırsata Çevirin
Liderlik ve Liderlik Çeşitleri Üzerine
Liderlik Üzerine,
Dünyadan bir "Paşa" geçti…
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.