Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Kendini Bilmek ve İş Seçimi Üzerine,



Değerli okurlar; İnsanlarla paylaşılacak birikimleri elde etmek çok kolay olmuyor. Zaman, eğitim ve tecrübe gerektirmekte. Burada paylaşılan konuların, okunmak için harcanan zamana değmesi arzusundayım veya en azından o amaçla yazılmış olmalı diye düşünüyorum, çünkü bunca vakit harcanacak işlerin ve mekânların olmasına rağmen hala vaktin çok değerli olduğunu iddia ediyorum.
Nadiren insan bunaldığında rahatlamak amacıyla "vakit öldürmek" isteyebilir ama buradaki satırların bu amaca hizmet etmek amacıyla yazılmadığı da bilinmelidir. Başlığımıza dönecek olursak; insan hayatında önemli hususlardan biri öncelikle kendini tanımak, bilmektir diye düşünüyorum. Burada işin dini veya felsefi boyutlarını bir tarafa bırakırsak, yazı başlığını daha çok hayata yönelik hatta iş hayatını kastederek kullanmak istedim. Ancak, iş ve özel hayat dengesini de iyi kurmak gerektiği kanaatindeyim. “Yaşamak için mi çalışmalı yoksa çalışmak için mi yaşanmalı” paradigmasından birincisi zaman zaman hatırlanmalı. Günümüz insanı için önemli hususlardan biri, hayat keşmekeşi içinde zaman zaman bu kabulü unutarak sanki "çalışmak (ya da para kazanmak) için yaşar" hale gelmekteyiz.
Kendini tanımak önem verdiği değerlerini tespit etmekle başlar. İnsan; "niçin yaşıyorum; hayatta ne olmayı, ne yapmayı planlıyorum"; gibi sorular sorarak işe başlayabilir. İnsanın değerleri, davranışları, çevresiyle olan ilişkilerini belirler. Buna öz değerlendirme de diyebiliriz. Ayrıca hayatta her düşündüğümüzü, her hoşlandığımızı veya her arzumuzu yapma imkânımız yok. Zaman, mekân ve imkân yetersizliği gibi birçok engeller var. Bu yüzden seçim yapma ve öncelikleri belirlemek zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Bu soruları sorabilecek bilinç seviyesine geldiğinde mutlaka geçmişle ilgili bir takım başarı veya başarısızlık olarak nitelendirebileceğimiz birikimlerimiz de olacaktır. Bunlar da insanı kendini tanıma sürecindeki en önemli ipuçları arasına girmektedir. (Her ne kadar başarı ya da başarısızlık göreceli; eski tabirle nispi olabilir ama şimdiki bakış tarzına göre kabul edilebilirliği yeterli sayılabilir.) Bunları değerlendirirken; kendine, yakınlarına veya topluma (ya da insanlığa) olan fayda açısından değerlendirilebilir. Başarı sayılabilecek faaliyetleri değerlendirirken; amaç neydi, neler yapıldı, hareket tarzları nasıldı, kişinin hangi özellikleri işe yaradı, yardım edenlerin (ekibin payı) ne kadardı, çevresel etmenlerin ne ölçüde etkili olduğu muhakkak hesaba katılmalıdır. Aksine başarısızlık sayılan durumlar için de bunlar hesaba katılmalı, ayrıca bu görüşlerin uç sayılabilecek, sadece kendi bireysel, alternatif kanaatleri olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Son yılların deyimiyle "Âkil adamların" veya aklı başında sayılan insanların düşüncelerine, en azından yakın olmalıdır.
Yukarıda anlatılan hususları daha derinlemesine detaylandırmak mümkündür, ancak yazımızın amacını iş hayatına yönelik ipuçlarını vermek olarak sınırladığımızda, seçilecek işlerin de tanınmasının önemli olduğunu vurgulamak gereklidir. Hayatta birçok iş ve meslek şimdi yetkinlik denen özellikleri, hususiyetleri gerektirmektedir. Bu özelliklere sahip olan insanlar işlerini yapmakta diğer insanlardan daha başarılı olmaktadırlar. İş ve meslek seçiminde bunlara da dikkat etmek fayda sağlayacaktır.
Yazıyı buraya kadar okuma zahmetinde bulunan birçok kişi ülkemiz şartlarında bırakın iş seçmeyi, iş bulmanın bile büyük bir şans olduğu düşüncesinde olabilirler. Bu yazıyı yazanın; bir zamanlar aynı kanaatte olan bir "zatı muhterem" olduğunun belirtilmesi yeterlidir, sanırım.
Sağlıklı olmanız ve kendinizi iyi tanımanız temennisiyle.


Mustafa Salih Yazıcı ile iletişim kurmak için e-mail adresi: msyazici@hotmail.com
Yazarın Diğer Yazıları
Değişen Nitelikli İnsan Özellikleri, Eğitimde Bekl
Filistin, Kudüs’ün Önemi ve Geleceği
Değişen Nitelikli İnsan ve Toplum Beklentileri
Tatil Sonrası İşe Adapte Olmak
Tatilinizi, Geleceğiniz İçin Fırsata Çevirmek
Güvenilir Yerli ve Milli Kaynaklar
EYT'liler Emekliliğinizi Fırsata Çevirin
Liderlik ve Liderlik Çeşitleri Üzerine
Liderlik Üzerine,
Dünyadan bir "Paşa" geçti…
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.