Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Yalınayaklar Hareketi



Yıllardır kafamı kurcalayan bir konu bugün tamamen aydınlandı. Hani bir konferans dinledim, bir kitap okudum hayatım değişti derler ya o hesap.

Milyonlarca yıldır insanoğlu bu dünyada yaşaya gelmiş. Bu uzun macera boyunca hayatını idame ettirebilmek için bilgi ve beceriye ihtiyaç duymuş. Bir şekilde ve daha ziyade sınama yanılma yoluyla bu bilgiyi ve tecrübeyi kazanmış. Sonuç olarak bilginin üretimi için denemek yani sınamak en önemli yol olmuş. Sevgili Peygamberimize Eshab-ı Kiramı hurma ağaçlarını Yemen’deki insanlar gibi mi yoksa babalarından dedelerinden gördükleri gibi mi yetiştirmeleri hususunu sorduklarında ‘Deneyin, bir kısmını öyle, bir kısmını böyle aşılayın, hangisi daha iyi ürün veriyorsa o şekilde yapın’ buyurmuşlar.

Şu anda da bilimsel araştırmaların esası bu değil midir? Fark; deneme-yanılmayı istatistikî metotlar kullanarak daha kısa zamanda yapmak ve bilgiyi daha ucuza üretmekten ibarettir.

İşte burada daha çarpıcı olduğu için sağlık konusundan bir örnek vereceğim. Sizler bu konuyu diğer alanlara taşıyabilirsiniz...

Mesela her memlekette sınıkçı ve çıkıkçı denilen insanlar vardır. Bunların içlerinde bu işi gerçekten çok iyi yapanlar yanında her meslekte olduğu gibi şarlatanları da vardır. Mesela İzmir’de şimdi yaşlandığı için mesleğini icra edemeyen ‘Konyalı Adil Usta’yı bizim nesil çok iyi tanır. Bendeniz bu kıymetli insanın yüzlerce hatta binlerce kişiye özellikle bel rahatsızlıkları konusunda şifa dağıttığının canlı şahidiyim. Yıllarca bu ‘Usta’nın bilgi ve becerisini üniversite ortamında paylaşmasının neden mümkün olmadığını sorgulamış durmuşumdur. Bunun engelinin ‘Türk Tababetini Koruma Kanunu’ olduğunu öğrenince yapacak bir şey kalmadığını görmüş ve susmuşumdur. Ancak İngiltere’de ortopedi kliniklerinde kırık çıkık olaylarına önce bir ‘Çıkıkçı’nın müdahale ettiği de bilinmektedir.

İşte kafamdaki bu kargaşa “http://www.ted.com/talks/lang/tr/bunker_roy.html” adresindeki ‘Bir yalınayaklar hareketi’ isimli konferansı dinledikten sonra berraklaştı. Son zamanlarda parlayan bir yıldız olma yolundaki Hindistan’da yaşanan ve her şeyi ‘diploma’ya bağlamamak gerektiğini ispatlayan bu tecrübe insanlığın geleceği için bendenize ümit verdi. Tavsiye ederim birkaç dakikanızı bu ‘Yalınayaklar Hareketi’ni anlamak için ayırın...


Resul İzmirli ile iletişim kurmak için e-mail adresi: resul.izmirli@yeniyuzyil.edu.tr
Yazarın Diğer Yazıları
Kral öldü, yaşasın yeni kral!
Siz hiç “İş lideri” gördünüz mü?
‘Teknoloji’ tamam da,ne kadar?
Sus bakiiim, uslu ol!
Potansiyel enerjiyi kullanmak
“Şirket erozyonu” nasıl önlenir?
Sıcak başıma vurmuştur!
Güreşin de tadı kaçtı!
Bilmem anlatabildim mi?
Rüzgâr Anadolu’dan esiyor
<<  1 | 2 | >> 
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.