Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Değişen Nitelikli İnsan Özellikleri, Eğitimde Bekl



Değişen Nitelikli İnsan Özellikleri, Eğitimde Beklenen Değişiklikler ve Yeni Toplumsal Hedefler



1980’li yıllardan sonra; yazı, konuşma ve görüntünün sayısallaşması söz konusu olmuştur. Daktilo, filmli fotoğraf makinaları, kasetli teypler ve videolar hayatımızdan çıkmaya başladılar. İletişim kanallarının da dijital hale gelmesinden sonra, (bununla da fakslar yerini modemlere bıraktı) çalışma hayatı ve sosyal hayat ciddi anlamda değişime uğramıştır. Bu değişim, talep edilecek nitelikli eleman profilinin de ciddi anlamda değişmesine yol açmaktadır.

Ayrıca daha önceleri; bilgiye ulaşmak, öğrenmek ve akılda tutmak önem taşırken (ansiklopediler, kitap ve kütüphaneler), şimdi daha çok; doğru bilgiye ulaşma (arama motorları, bilgisayar öğrenmesi veya derin öğrenme yani yapay zekâ vb. yollarla), analitik düşünme, problem çözme, işbirliği gibi bilgiye dayanmayan beceriler ön plana çıkmış, akademik becerilerden ayrılmıştır.

Değişimleri özetleyecek olursak üç alanda incelemek mümkündür.
1- Öğrenme ve yenilik becerileri; eleştirel düşünce, problem çözme, iletişim ve işbirliği, yenilikçilik.
2- Dijital okuryazarlık becerileri; bilgi okur-yazarlığı, medya okuryazarlığı ve bilgi ve iletişim teknolojileri okuryazarlığı.
3- Kariyer ve hayat becerileri diye ifade edebileceğimiz; esneklik ve uyum, girişimcilik ve kendi geleceğinin sorumluluğunu alma, sosyal ve kültürler arası ilişkiler, üretkenlik ve sorumluluk olarak kısaca ifade edebiliriz.

Kamu, iş dünyası, endüstri ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu dijital dönüşümü gerçekleştirmek için, insan kaynağında; dijital mesleki yetkinliklerinin yanı sıra, aşağıdaki, beceri ve davranış kodlarının bulunması da lüzumlu hale gelmektedir.

Bunlar kısaca;
• Proje bazlı çalışma kapasitesi,
• İnovatif düşünme kabiliyeti,
• Sürekli öğrenmeye açık olma,
• Yenilikçi olma,
• İletişim ve ilişki kurabilme,
• İnsanları ve iş ortaklarını anlama konusunda empati yapılabilmesi,
• İçgüdüleri kullanma,
• Dijital yetenek ve becerileri sahip olması,
• Adaptasyon kabiliyeti,
• Kendi kendine öğrenme,
• Takım oyuncusu olma,
• Kendini bilme ve tanıma.

Maddeler halinde özetlenmeye çalışılan bu hususlar, günümüz nitelikli insan kaynağının beceri ve davranış kodlarını oluşturmaktadır.

Eğitimde Beklenen Değişimler
Bu yüzyılda insan kaynağından beklentilerinin değişmesi sebebiyle, eğitimde de değişim ve dönüşümler beklenmektedir. Klasik eğitimden farklı olarak; amaç ve çıktı odaklı bilginin toplanması, sorgulanması, analiz edilmesi, uygulanması ve sorunların çözümüne yönelik yeniden yapılandırılması esas olacaktır.

1- Öğrenci memnuniyetinin merkezi alınması, “insan öğretilmekten hoşlanmaz ama öğrenmekten çok hoşlanır.” Öğrenen organizasyonların eğitim kurumlarının temeli haline getirilmesi, yeni yetenekler kazandırılması, farklı fonksiyonellik ve çok yönlü insan yetiştirilmesi, özellikle talebe ve ihtiyaca yönelik uyumlu olabilecek çok disiplinli modüler eğitimler söz konusu olacaktır.

2- Üniversitelerde birden fazla alanda yeterlik öne çıkacaktır. Birbirine benzer veya benzemez alanlarda aynı zamanda eğitimlerin, farklı bakış tarzları edinebilmek için, yürütülmesi söz konusu olmaktadır.

3- Uygulanabilir bilgiye dayalı eğitim modelleri ve artık, liseden itibaren kariyer yönetiminin okurken ve mezuniyet sonrası yönetimi kişilerin sorumluluğunda olmasının söz konusudur.

4- Liselerin laboratuvarları, atölyeleri, üniversitelerin ar-ge merkezleri; inovasyon merkezleri, girişimcilik kulüpleri, kuluçka merkezleri, tekno parkları proje ve teknoloji transfer ofisleri, sosyal inovasyon girişimci merkezleri gibi oluşumlardan iş dünyası endüstri hizmet ve proje bazlı çalışmaların yanı sıra, kamusal alanda toplumsal fayda sağlamak için yapacakları bilimsel üretimlerin önem kazanması söz konusudur.

5- Ayrıca yaşam boyu öğrenmeyi eğitimin ana felsefesi yapmak, profesyonel girişim sertifikaları programlarının öne çıkmasını sağlamak, yetişkin eğitimine ya da yeniden odaklanmak gelecekteki istihdam en üst düzeye çıkarmak için önem taşır. Kültürümüzde “beşikten mezara kadar ilim öğrenmek” teriminin tam karşılığıdır.

6- Dijital mecralarda uzaktan öğrenme taleplerin artacağı göz önünde bulundurularak, teknolojik alt yapının iyileştirilmesi de önem taşımaktadır. Eğitimin kalite standartlarını korumak sureti ile işte ve evde akıllı cihazlar vasıtasıyla her yerde eğitimin sağlanması mümkün hale gelmiştir. Kendi kültürümüzdeki, “İlim Çin'de de olsa ona tâlip olun” sözü burada akla gelmektedir.

7- Öğrencilere öğrenmeyi öğretmek, sadece kritik bir beceri değil aynı zamanda, bilgileri becerilerini tavır ve tutumlarını daha etkili bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olur. İlim, Müslümanın kaybettiği malıdır, nerede bulursa alır. "İlim, müminin yitik malıdır, nerede bulursa alır." Hadisi Şerif’dir.

8- Uluslararası iş birliklerin artması, değişim ortak programlarının oluşturulması, farklı kültür ve deneyimlerini paylaşılması, kültürel zenginlik boyutuyla değerlendirmesi, çok daha fazla önem kazanmıştır.

9- Okul öncesine yatırım yapmak; hem fırsat eşitliğini, hem de sosyal hareketliliği arttıran beceri ve üretkenliği teşvik eden, ekonomik açıdan da verimli politikalardan bir tanesidir. Unutulmamalıdır ki eğitimin kalitesi çok önemlidir.

10- Okul müfredatlarından yenilenmesi, disiplinler arası olması, yeni eğitimde ekosistemin önemli bir özelliği olacaktır.

11- Ölçme ve değerlendirme de, yeni teknolojilerin kullanılması kolaylık sağlayacaktır. Test teknikleri, yerine açık uçlu soruları da kullanmak suretiyle, yeni yetkinlikleri ölçmek daha kolaylaşacaktır.

12- Öğrenmeyi desteklemek için teknolojiden yararlanmak, ancak bunu merkezi olarak yönetmek ve uygulamalı eğitim ile öğretmenleri aktif hale getirmek çok önemli olacaktır.

Öğretmen ve akademisyenlerin; kariyer planlamasında, hayat boyu öğrenme ve performans yönetiminin etkisi arttıracak, 21. yüzyıl yetkinlikte ile donatmak çok daha ön plana çıkacaktır.

Eğitimin Yeni Toplumsal Hedefleri

1- Sosyal Refah Sistemi ile ekonomik gelişimi desteklemek yani kaliteli bir yaşam ve kaliteli bir iş hayatı oluşturmak.

2- Küresel insani sorunlara karşı, küresel insani değerleri yükseltmek; açlıkla, yoksullukla, işsizlikle, güçle mücadele, insan hakları, hukuk, adalet ve adil gelir paylaşımı için bölgesel ve küresel sosyal çözümler üretmek ön planda gözükmekte beraber, hala ciddi anlamda eşitsizlikler de söz konusudur.

3- Çevrenin korunmasıyla beraber; küresel ısınma meselesi, karbon miktarının düşürülmesi, tarımsal alandaki GDO’ların artması (genetiği değiştirilmiş organizma) vb. konular, temel meseleler olmaktadır.

21. yüzyılda nitelikli insandan beklenen özellikler değişme gösterdikçe, eğitimden de beklentiler değişmektedir. Buradan hareketle, yeni toplumsal hedefler ortaya çıkmıştır. Ancak gerçek hayatta bu hedeflere ulaşmak kolay gözükmemektedir.


Yararlanılan Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/21._y%C3%BCzy%C4%B1l_becerileri


Mustafa Salih Yazıcı ile iletişim kurmak için e-mail adresi: msyazici@hotmail.com
Yazarın Diğer Yazıları
Liderlik ve Liderlik Çeşitleri Üzerine
Liderlik Üzerine,
Dünyadan bir "Paşa" geçti…
Çemişgezek’in Maneviyatına Katkıda Bulun
2022 İran Seyahati
İmamı Gazali Hazretlerinin Kabri Yaptırılmalı
Kudüs Tarihi ve Kaderi
Samsun'un Manevi Mimarları
Yönetim Haber Sitemizin Kurucusunu Kaybettik...
İlim ve Hizmet Aşığı Samsunlu Şükrü Amca
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.