Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Kıbrıs’ın Manevi Mimarları



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 3 günlük bir gezi gerçekleştirdik. Girne, Lefkoşa ve Gazimağusa'yı gezdik.

Akdeniz’in Sicilya, Sardunya'dan sonra üçüncü büyük adası Kıbrıs, ilk yerleşim MÖ 10. Yüzyıllara dayanan tarihiyle başlıyor.

649'da Hz. Osman Radiyallahü anh zamanında İslamiyetle tanışmış, 1571'de Lala Mustafa Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 19. Yüzyılda İngiliz hâkimiyetine geçen Ada, 1963 ve 1974'de Türklerin katledilmesini önlemek için müdahale edilmiştir. Bu durum; adanın fiilen ikiye bölünmesiyle sonuçlanmış, katliamlar durmuş ancak, siyasi ve ekonomik sorunlar hala çözüm beklemektedir. Toplamda 350 bin Türk, 850 bin Rum nüfus olduğunu öğrendik.

Kuzeyde Beşparmak Dağları'nın eteğinde yeşilliklerin hakim olduğu Girne ilçesi, Girne'nin 5-6 kilometre doğusunda deniz kenarında Hazreti Ömer türbesi var. Adayı fethe gelen ilk Eshabı kiramdan Hazreti Ömer adında bir Sahabe ve beş arkadaşının ziyarete açık kabirleri var.

Ayrıca 1974'de Türklere Kıbrıs'ı yeniden vatan kılan, çıkarma sırasında şehit olan Albay Karaoğlanoğlu şehitliği, çıkarma plajı ve müzesi var, Ayrıca Girne'nin Üniversiteleri ve otelleri...

İki dağ sırası arasında manasına gelen Mesarya ovasında yer alan Lefkoşa, her iki tarafın da merkezi. Yeşil hat adı ile bölünmüş tek başkent.

Adanın doğusunda tabii bir liman olan Gazimağusa ise, tipik bir Cenevizlilerin müdafaa için inşa ettiği surlardan oluşan bir liman kenti. Adriyatik kıyılarındakilerini aratmayan sur içi bölümü tam bir tarih kokuyor. Kapalı Maraş bölümü ise bir hayalet kent, Kıbrıs'ın çözülmeyi bekleyen ciddi problemi olduğunun bir göstergesi.

Bizim ziyaret edemediğimiz; İsa Aleyhisselamın havarilerinden, Peygamber Efendimizin geleceğini müjdeleyen ve İslam kaynaklarına göre bozulmamış incili yazan Barnabas'ın yaşadığı yer, Lefkoşa-Magosa yolu üzerinde. Peygamber Efendimizin Halası, Hala Sultan ve Tekkesi Larnaka'da Tuz Gölü'nün kenarındaymış. Rum tarafında ve ziyareti oldukça zor. Gazimağusa ‘da Kutup Osman Efendi'nin kabri olduğu ifade edilmişti. Ayrıca Nakşi Meşayıhından, Şeyh Nazım Efendi'nin kabri de Lefke'de bulunmakta.

Pasaportsuz, Nüfus Cüzdanıyla gelinebilen bu şirin ada ziyaretini ilk fırsatta programınıza almayı düşünün...


Mustafa Salih Yazıcı ile iletişim kurmak için e-mail adresi: msyazici@hotmail.com
Yazarın Diğer Yazıları
İlim ve Hizmet Aşığı Samsunlu Şükrü Amca
Kayseri Seyahati
Av. Bahaddin Danış'ın Ardından...
İşsizlik Süreci İçin Tavsiyeler,
Elazığ’ın Manevi Mimarlarından…
İş Aramak da Bir İştir
Özgeçmiş Yazmak Ciddi Bir İştir
Kendini Bilmek ve İş Seçimi Üzerine,
Mustafa Salih Yazıcı Kimdir?
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.