Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

"Bankayla pazarlık yapın!"

23 Mayıs 2012 Çarşamba::

İşte banka işlem masraflarından kurtulmanın yolu. Yapı Kredi Genel Müdürü'nden tavsiye: Bankanı seç, tüm işlemlerini oradan yap ve mutlaka pazarlık et!

Yazı Boyutu : A A A A

‘Bir havale yapmak parayı taksiyle götürmekten pahalı...Bu ne biçim kredi kartı aidatı' vs.. vs... Banka müşterilerinin ortak dertleri belli. Kredi kartı pazarında yıllarca liderlik üstlenen mevduat ve kredide önde gelen bankalar arasındaki Yapı Kredi'nin Genel Müdürü Faik Açıkalın ile sohbet ediyoruz. Çözüm ne peki? Faik Bey'in müşterilere bir önerisi var: "Bankanı seç, tüm işlemlerini oradan yap ve mutlaka pazarlık et!"

Cumartesi günü Münih'te oynanan Bayern Munih-Chelsea arasındaki Şampiyonlar Ligi maçına giderken sohbet ettiğimiz Faik Açıkalın bu tavsiyesinin sebeplerini şöyle açıklıyor: "Bankacılık işlemlerinin maliyetleri karşılama oranı yüzde 50'nin biraz üzerinde. Öncelikle müşteri iyi hizmeti nereden alıyorsa oraya gitmeli. Ancak bankacılıkta bugün 100 kişiden sadece 20'sinden masraf alınıyor. Bu tabana yayılmalı daha fazla müşteriden masraf ve komisyon alınmalı. Yani kalan 80 kişiye de maliyetler yansıtılmalı. Ancak böyle daha düşük masraflar alınarak adalet sağlanabilir. Biz ilişki karlılığına bakıyoruz. Sokaktan geçenle sadık müşterimiz arasındaki fark önemli. Size bir örnek vereyim. Bir KOBİ'ye satılan 2 ürün 1 TL kazandırırken aynı tutardaki bir kredi ilişkisinde 8 ürün satabiliyorsanız müşterinize banka olarak 24 TL kazanıyorsunuz. Bu çok önemli çünkü iki tarafında avantajları var."

"1 TL UCUZA MAL EDEN KAZANIR"
Faik Bey ile sohbetimizde öne çıkan bölümler şöyle:
-12.5 milyar lira özkaynağımız var kimsenin rekabetinden korkmuyoruz. Yatırımcıya yeni sermaye getirmesi için ortam hazırlanmalı. Mevcut bankalara gelecek yeni sermayeni teşvik edilmesi gerekir.

-Bankacılıkta özkaynak karlılığı önemlidir. Sektörde bu oran 2010'da yüzde 24'tü. 2011'de yüzde 16'ya geriledi. Şu an yüzde 14. Yapı Kredi'de de yüzde 16'lar civarında sürdürülebilir bir karlılık var.

-Biz bilançoda birinci olma derdinde değiliz. Sürdürülebilir kar sağlanamıyorsa biz o alanda olmaktan çekiniriz ve olmayız.

-18 ayda 260 şube açtık. Bu yıl 50 şube daha açarız. 910 şubemiz var ve potansiyel 150 yer daha var şube açılabilecek.

-Ölçek üzerine çalışmak gerekiyor. Ürün bazında konsolidasyon yaşanıyor sektörde. Artık maliyet yönetimi daha önemli. 1 TL daha ucuza mal eden kazanır.Çünkü marjlar daraldı.

"KREDİ ARZI SÜRÜYOR AMA TALEP YAVAŞLADI"
Hükümetin cari açığı frenlemeye yönelik aldığı önlemler etkisini kısmen gösteriyor, ekonomide yumuşak iniş rakamlara yansıdığı kadarıyla sürüyor. Peki büyümenin en önemli itici gücü olan banka kredilerinde durum ne? Bu konu son günlerin de popüler tartışması oldu. Pazar günü TOBB'daki konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bankaların KOBİ'lere kredi vermekte nazlandığını söylemişti. Bu açıklamadan bir gün önce konuştuğumuz Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, bu yıl geçmişte yaşananın aksine ilk kez bankaların kredi arzını kısmadığını aksine belirsizlikler nedeniyle talepte yavaşlama gözlendiğini söylüyor. Açıkalın şöyle devam ediyor: "Genel olarak kredilerde ilk çeyrekte yavaşlama gözlendi. İkinci çeyrek daha iyi geçecek gibi görünüyor. Ancak bu kez farklı olan arzın sürmesine karşın talepteki geri çekilme."

Kaynak: haberturk , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.