Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İşte Türk bankalarının yurtdışı rotası!

29 Mart 2012 Perşembe::

Krizde güçlü mali yapıları ile Avrupalı rakiplerine fark atan Türk bankaları rotayı çevre ülkelere çevirdi.

Yazı Boyutu : A A A A


Küresel krizde güçlü mali yapıları ile yabancı bankaları kıskandıran Türk bankacılık sektörü yurtdışında genişlemek için fırsat kolluyor.



Almanya, Hollanda, Avusturya ve Romanya gibi Türk nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde banka kuran ve şubeleşen Türk bankaları son yıllarda çevre ülkelerle ticaret hacminin gelişmesine paralel olarak rotayı Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerine çevirdi. Yurtdışı şubelerin toplam aktiflerdeki payı yüzde 10'u aşarak 121 milyar lirayı buldu.



ROMANYA'DA BÜYÜME PLANI



Garanti Bankası yurtdışında Malta ve Lüksemburg olmak üzere 2 şube ve Londra, Şangay, Moskova ve Düsseldorf'ta 4 temsilcilik ile faaliyet gösteriyor. Ayrıca, Hollanda'da Garanti Bank International, Rusya'da Garanti Bank Moscow ve Romanya'da Garanti Bank S. A. adı altında hizmet veriyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, öncelikle Romanya operasyonlarına odaklanacaklarını belirterek, 'Hollanda ve Rusya'daki operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Avrupa şu anda zorlu bir dönemden geçiyor. Yakın çevremizde bulunan, büyüme potansiyeli yüksek, Türkiye ile ticaret ilişkileri kuvvetli olan pazarları da yakından izliyoruz ve oluşabilecek fırsatları titizlikle değerlendiriyoruz' diye konuştu.



BANK ASYA ERBİL'E GİDECEK



Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, Hindistan'da temsilcilik açılması için yasal izinleri aldıklarını, yakın zamanda Erbil şubesini de faaliyete geçireceklerini açıkladı.



Beyaz, Balkanlar'da, Kuzey Irak'ta ve Türki Cumhuriyetlerinde büyüme potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, 'Bu bölgelerdeki gelişmeleri izleyip stratejik ve büyük sermaye gerektirmeyen yatırımları değerlendirebiliriz' dedi.



BÖLGESEL GÜÇ OLMAK İSTİYOR



Akbank yurtdışı faaliyetlerini Almanya ve Dubai'de yerleşik iştirakleri ve Malta şubesi ile sürdürüyor. Almanya ve diğer orta Avrupa ülkelirinde faaliyet gösteren Akbank AG'nin toplam aktif büyüklüğü yaklaşık 1.3 milyar euro. Akbank yetkilileri bölgesel bir finansal güç olma olmak istediklerini dile getirdi.



YAPI KREDİ AZERBAYCAN'A 4 ŞUBA AÇACAK



Yapı Kredi Rusya (Moskova), Azerbaycan (Bakü) ve Hollanda (Amsterdam) olmak üzere üç ayrı ülkede bulunuyor. Ayrıca ortağı UniCredit'in faaliyet gösterdiği 22 ülke ile ilgili de danışmanlık hizmeti veriyor. Banka 2012 yılında Azerbaycan'da 4 yeni şube açarak bilgi teknolojileri altyapısının geliştirmesini hedefliyor. Yapı Kredi Bank Azerbaijan, ayrıca perakende bankacılık alanında da gelişmeyi planlıyor.



BALKANLAR VE ORTA DOĞU'DA FIRSAT ÇOK



VakıfBank Genel Müdür Baş Yardımcısı Mehmet Cantekin ABD New York, Kuzey Irak Erbil, Bahreyn'de kıyı bankacılığı şubesi bulunduğunu, ayrıca iştirakleri VakıfBank International AG'nin Avusturya ve Almanya'da 2'şer şubesi bulunduğunu açıkladı. Cantekin, yurtdışında özellikle Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu bölgesinin önemli fırsatlar barındırdığını ve yakından izlediklerini ifade etti.



ALBARAKA KÖRFEZ'E BAKIYOR



Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Keser, 'Doha, Bahreyn, Dubai gibi Körfez Bölgesi'nin likidite açısından zengin merkezlerinde bankacılık sektörü açısından fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Balkan ülkeleri de bankacılık faaliyetleri açısından önemli merkezler arasında yer alıyor' dedi.



MISIR'DAKİ FAALİYETLERİ GENİŞLETME PLANI



Türkiye İş Bankası'nın ülke dışında şube açan ilk banka olduğunu hatırlatan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, 'Yurt dışında 12 ülkede, 48 şube, 2 temsilcilik ile varız. İş Bankası'nın 2011 yıl sonu itibarıyla yurtdışı örgütünün toplam aktif büyüklüğü ise 28,3 milyar TL. Bankanın Londra, Bahreyn ve Irak'ta birer şubesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 14 şubesi, Çin Halk Cumhuriyeti ve Mısır'da ise birer temsilciliği var' dedi. Aral, ' Yurtiçindeki güçlü yapımızı desteklemek üzere yürütülen genişleme çalışmaları kapsamında, önümüzdeki dönemde Irak, Gürcistan, Kosova, Pakistan ve Azerbaycan'da yeni inisiyatifler alınması ve Mısır'da halihazırda temsilcilik düzeyinde bulunan bankacılık faaliyetlerinin genişletilmesi yönündeki çalışmalar devam ediyor' dedi.



DENİZBANK 5 ÜLKEDE HİZMET VERİYOR



Denizbank Finansal Hizmetler Avusturya, Almanya, Rusya, KKTC ve Bahreyn'de üç adet iştiraki ve bir adet yurtdışı şubesi ile faaliyet gösteriyor: DenizBank AG, CJSC DenizBank Moscow, EuroDeniz International Banking Unit Ltd, Denizbank A.Ş. Bahreyn şubesi. Avusturya'da kurulu bir ticari banka olan DenizBank AG, halihazırda Avusturya'da 10, Almanya'da 1 şubesi ile faaliyet gösteriyor.


Kaynak: ihlassondakika , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.