Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile finansal ve yönetim danışmanlığı hizmetleri sunan Deloitte işbirliğiyle hazırlanan ''TTKmetre'' adı verilen anketle, şirketler 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) ne kadar hazır olduklarını ölçme şansına sahip olabiliyor.
TOBB'un internet sitesinde yer alan ''TTKmetre'' uygulamasına şirket yetkilileri tarafından e-posta adresi girilerek üyelik yapıldıktan sonra giriş yapılabiliyor.
''Genel değerlendirme'', ''Mali durum finansal raporlama&UFRS özdeş TMS'', ''Bilgi toplumu hizmetleri ve bilgi güvenliği'', ''Şirketin temel yapısı, yönetim organları ve pay sahipliği hakları'', ''Bağımsız denetim'' ile ''Risk yönetimi, iç denetim ve iç kontrol'' başlıkları altındaki toplam 40 soru ''evet'' ya da ''hayır'' olarak seçiliyor.
Sorular cevaplandıktan sonra şirketin, çalışan sayıları ve gelir segmeti parametreleri içindeki yeri ile yeni TTK'ya ne oranda hazır olduğu sonucuna ulaşılabiliniyor.
''3,5 YILDA ÇIKACAKKEN SADECE 3,5 GÜNDE ÇIKTI"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üretim ve ticaretin yapılabilmesinin kanunlarla düzenlendiğini, bugün ülkemizde ticaretin çerçevesini çizen kanunun ise artık ihtiyaca cevap vermediğini belirterek, ticareti düzenleyen TTK'nın değişmesine TOBB olarak öncülük ettiklerini söyledi.
Yasanın bir uyum içerisinde çıkması için muhalefet partilerini de ziyaret ettiklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, ''Bin 535 maddeden oluşan bu yasa, normal meclis trafiği içerisinde görüşülse 1,5 sene sürerdi. Ama hükümetin ve muhalefetin gayretleriyle bu yasa ile yeni Borçlar ve Hukuk Muhakemeleri kanunları 3,5 yılda çıkacakken sadece 3,5 günde çıktı'' dedi.
Kanunun mali müşavirlerden çok tüccar ve sanayicileri ilgilendirdiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, kanunun şirket sahibinin sabah işyerini açmasında akşam kapatmasına kadar tüm eylemlerinde değişiklikler sunduğunu söyledi.
TOBB olarak yeni TTK'ya üyelerinin hazır olması için bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, ''TTKmetre de bu çalışmalardan birisi. Bu uygulama sayesinde şirket yetkilileri kaygılarını ve akıllarındaki soru işaretlerini giderebiliyor. Eksiklerini gidermek için tüm şirketlerin çok az zaman ayırarak ücretsiz bu testten geçmesi gerekir. Çünkü eksiklerin giderilmesi için daha vaktimiz var'' diye konuştu.
YENİ TTK'NIN GETİRDİKLERİ
TBMM genel kurulunda geçen yıl kabul edilen ve kademeli şekilde 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni TTK, ticari hayatı adeta yeniden inşa edecek, birçok yeniliği beraberinde getiriyor.
Yeni TTK'nın şirketler için getirdiği değişiklikler kısaca şöyle:
''Ortakların şirketten borç almaları yasaklanıyor, denetim kurulu yerine bağımsız denetim geliyor, 'şirketler topluluğu' ve 'konsolidasyon' ifadeleri ilk kez ticaret hukukunda yer alıyor, yönetim kurulunun tek kişiden oluşmasına imkan sağlanıyor, sermaye şirketlerine internet sitesi kurmak zorunlu oluyor ve şirketlerin birleşmeleri, bölünmeleri ve tür değiştirmeleri düzenleniyor.''
|