Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Elektronik sektörüne 5 bin kişilik istihdam

27 Mart 2012 Salı::

Türkiye’de 45 bin kişinin çalıştığı elektronikte bu yıl 5 bin kişi daha işe alınacak. İşte şirketlerin istihdam planları...

Yazı Boyutu : A A A A


Dünya ekonomisinde çok önemli bir yere sahip elektronik; bilişim, telekomünikasyon, enerji ve inşaat gibi başka sektörlerle birlikte büyüyor. Türk Elektronik Sanayicileri Derneği’nin (TESİD) verilerine göre sektör geçen yıl yüzde 10 oranında büyüdü. 2010’da 11 Milyar Dolar üretim ve 6 Milyar Dolar dışsatım gerçekleştirdi ve cirosunun yüzde 2’sini Ar-Ge’ye harcadı.



Elektronikte yaklaşık 45 bin kişi istihdam ediliyor. Sektörle ilgili mühendislik ve hizmet alanındaki istihdam ise 100 bin kişiye ulaşıyor. Bu yıl istihdam edilecek kişi sayısı yaklaşık 4 bin ila 5 bin kişi olacak.



EN ÇOK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ ARANIYOR

Elektronik sektörüne gençlerin ilgisi artıyor. Yenibiris.com verilerine göre sektördeki iş ilanlarına başvuru yapanların sayısında geçen yıla göre yüzde 25 oranında bir artış sözkonusu. Elektrik sektörüyle birleştiğinde bu oran yüzde 35’lere çıkıyor.

Sektörde son 3 ayın ilanlarında en çok elektronik mühendisi, satış mühendisi ve satış temsilcisi aranıyor. Adaylarda aranan kriterlerin başında teknolojiye ilgi, teknik bilgi, analitik yetenek, planlama ve organizasyon becerisi, proje yönetimi uzmanlığı, yabancı dil, değişimin yönetilmesi geliyor.

İstihdam planlarıyla ilgili görüşlerini aldığımız şirket yöneticileri, büyüme planlarının devam edeceğini özellikle Ar-Ge, Ürün Yönetimi ve Satış bölümlerine alım yapacaklarını söylüyor. İşte bazı sektör oyuncularının 2012 işe alım planları...





Elektronik sektöründe en çok aranan pozisyonlar



Elektronik Mühendisi

Satış Mühendisi

Satış Temsilcisi

Muhasebe Elemanı

Proje Mühendisi





“Teknik pozisyonlarda sıkıntı yaşıyoruz”



Mustafa Gülser

Sony Eurasia İnsan Kaynakları Direktörü



Toplam 260 kişiyi istihdam ediyoruz. Özellikle ürün müdürü, satış yöneticisi, teknik pazarlama pozisyonları ile bilgi işlem ekibindeki ileri düzey teknik yetkinlikleri içeren pozisyonları doldurmakta bazen sıkıntı yaşıyoruz.



Bu yıl ağırlıklı olarak satış, pazarlama ve bilgi işlem ekibine alım yapacağız. Yaklaşık olarak 30-40 kişi istihdam etmeyi planlıyoruz.



Gençler öncelikli olarak kendi vizyonları, kişilikleri, yapıları ve kültürleri ile uyum sağlayacak şirketlere yönelmeli. Firmalar değişime ayak uydurabilen, hızlı ve inisiyatif alabilen kişileri bünyelerine katmak istiyor. “Nasıl bir şirket?” ve “nasıl bir iş?” sorularının yanıtını netleştirdikten sonra farklı departmanlar için büyük fırsatlar mevcut.



“Yeni pozisyonlar ortaya çıkacak”





Perihan Tülüce

D-smart İnsan Kaynakları Direktörü



D-Smart’da 900’den fazla kişi çalışıyor. Bu kişiler 400‘ü teknik, yayın, satış, pazarlama, finans ve destek fonkisyonlarda çalışan yüksek nitelikli kişilerden oluşuyor. 500’den fazla işgücü ise verilen eğitimlerle nitelik kazanıp çağrı merkezimizde müşteri hizmetlerinde çalışıyor.



İçinde bulunduğumuz sektör ve iş modelimiz özellikle platform yayıncılığı alanında spesifik teknolojiler kullanmamızı gerektiriyor. Bu alan, hem dünyada hem de Türkiye’de yeni olduğu ve farklı açılımlarla gelişmeye devam ettiği için yetişmiş işgücü sıkıntısı yaşanıyor. Yayıncılık, Şifreleme, Kutu Teknolojisi ve Digital Video Broadcasting konularında çalışacak teknik uzman pozisyonlarını doldurmakta zorlanıyoruz. Ayrıca Network Mühendisleri zorlandığımız pozisyonlar arasında.







Sektörün öncü, büyümeye açık niş bir alan ve telekom gibi başka sektörlerle çok yakın olması nedeniyle şu yeni pozisyonları çıkaracağını düşünüyorum:



1. Sosyal medya pazarlama uzmanları

2. İçerik planlama ve üretimi uzmanları

3. İnteraktif eğlence uzmanları

4. Yayın regülasyon uzmanları

5. İçerik satınalma uzmanları



Sektörün hızı kısa sürede deneyim kazanma avantajı sunuyor. İlk 2-3 yıl içinde başka sektörlere göre daha fazla gelir elde etme olanağı var. Sektörün iş modelinden dolayı teknik pozisyonlar her zaman avantajlı. 2012 yılında satış ekiplerimize 15; network, sistem ve yazılıma 20; telemarketing ekibine 30; çağrı merkezine150 kişi olmak üzere toplam 215 kişi almayı planlıyoruz. Gençler sektörde gelişecek olan yeni pozisyonlara daha öğrenci iken ilgi duyup bu alanda kendilerini geliştirmeye çalışırlarsa avantajlı olurlar.







“Çıraklıktan ustalaşan personel yok”



Tuğçe Yürek

Arslanlar Elektronik İşletmecisi



Mesleğinde uzman, tecrübeli ve istikrarlı insanların sayısı azaldı, artık çıraklıktan yetişen ustalar yok denecek kadar az. Yıl sonuna kadar satış ve önbüro departmanlarına alım yapacağız. Sektörde yeni açılacak pozisyonlar var. Led, LCD ve türevi cihazlarda kart tamirleri alanında henüz kendini yetiştirmiş teknik personel yok. Tabi bu sektörün gelişmesi bu kartların micro parçalarının piyasada bulunabilmesiyle eşzamanlı olarak gelişecektir.





Sektörün büyümesinde Türkiye’de enerji sektörünün özelleşmesinin etkisi büyük. Yıl sonuna kadar 5-10 kişi arası bir istihdam sağlayacağız. Özellikle elektrik ve elektronik mühendisi olup en az 3 yıldan başlayıp değişik tecrübeler elde etmiş arkadaşlara ihtiyacımız olacak. İnşaat sektöründe saha, deneyimsiz arkadaşların yetişebileceği alanların başında. Enerji sektöründeki eğilim bu konuda uzmanlara ihtiyaç duymakta. Bu konuya yönelen arkadaşların başarılı olacağını düşünüyorum çünkü sektörde 2018’e kadar ciddi bir yatırım bekleniyor. En önemli uyarım; sektörlerini iyi araştırsınlar ve daha özelleşmiş pozisyonlara yönelsinler.



“Saha, deneyimsiz gençlere çok açık”



Onur Nacar

Sonnamir Group Founder & CEO



Teknik personel pozisyonlarını doldurmada sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda CV mühendisi oldukça fazla. Genç arkadaşlar inşaat sektörüne girdikleri anda saha operasyonları sırasında kendilerini yeterince yetiştirmiyorlar. Konusu hakkında özelleşmiş,teknik kapasitesi yüksek personele her zaman ihtiyaç var aynı zamanda IT teknolojilerindeki talep artarak devam ediyor.





“Yetenekli elemanı yetiştirmek görevimiz”



Serdar Oğuz

Rainbow Satellite Distributor Genel Müdürü



Tele marketing, satış ve pazarlama elemanı gibi pozisyonlarda tam donanıma sahip yetenekli eleman bulmak zor ama yetiştirmek de bizim görevimiz. Bu yıl sektörde satış müdürü asistanları, çağrı merkezi yöneticileri ve saha yönetici asistanları gibi birçok pozisyon öne çıkacak. 2012-2013’te pazarlama, teknik servis, telemarketing ve halkla ilişkilerde geliştirilmek ve yetiştirilmek üzere yaklaşık 40 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz. Gençlerimize kişisel gelişimlerini geliştirme, takım çalışması, beden dili, iletişim, organizasyon ve planlama becerileri, ikna ve iletişim becerisi, satış ve pazarlama teknikleri konusunda eğitimler ile yurtiçi ve yurtdışı seyahat fırsatları sunuyoruz.


Kaynak: yenibiriş , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.