İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin enerjide yüksek oranda dışa bağımlı olduğunu ve tüketimin yüzde 70'inden fazlasını ithalatla karşıladığını belirterek, ''Büyümemiz hızlandıkça enerji talebimiz ve dolayısıyla enerji faturamız da artmakta. Enerjideki bu durumun, hem ekonomik hem politik ve hem de stratejik olarak bazı riskler içerdiği ortadadır. Bu risklerin üstesinden gelebilmek için yapmamız gereken, akılcı, sürdürülebilir, uzun vadeli enerji politikaları geliştirmek ve hayata geçirmektir'' dedi.
Küçük, İSO tarafından Meclis Salonunda düzenlenen ''Değişen ve Gelişen Türk Enerji Piyasasında Elektriğin Uygun Maliyetli Tedariki, Yerinde Üretimi ve Satışı'' başlıklı seminerde yaptığı konuşmada, enerjinin sanayinin maliyetleri içinde en büyük ağırlığa sahip kalemlerden biri olduğunu, bu çerçevede kesintisiz, kaliteli ve uygun fiyatlarda enerji arzının sanayinin rekabet gücü açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Türkiye'nin, fosil yakıt kaynakları açısından çok şanslı bir ülke olmadığını dile getiren Küçük, şunları kaydetti:
'Enerjide yüksek oranda dışa bağımlıyız. Tüketimimizin yüzde 70'inden fazlasını ithalatla karşılamaktayız ve ithalat için ödediğimiz fatura da maalesef her geçen yıl artmakta. Diğer taraftan, Türkiye, yüksek büyüme potansiyeline sahip bir ekonomi. Büyümemiz hızlandıkça enerji talebimiz ve dolayısıyla enerji faturamız da artmakta. Enerjideki bu durumun, hem ekonomik hem politik ve hem de stratejik olarak bazı riskler içerdiği ortadadır. Bu risklerin üstesinden gelebilmek için yapmamız gereken, akılcı, sürdürülebilir, uzun vadeli enerji politikaları geliştirmek ve hayata geçirmektir.
Bu çerçevede, ithalatta, ülke ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmemiz, alternatif ve yerli enerji kaynaklarımızın kullanımını artırmamız, enerji kullanımında verimliliği sağlamamız ve rekabetçi bir enerji piyasası oluşturmamız büyük önem taşımaktadır.''
İSO'nun çalışmaları
Küçük, İSO olarak ülke sanayisi açısından enerjiye büyük önem verdiklerini, son dönemde, yenilenebilir enerji üretimi için yerli ekipman üretimi, sanayide enerji verimliliği, enerjinin finansmanı ve elektrik ticareti gibi konularda çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Bugün de elektriğin, farklı tedarikçilerden temini ve sanayicilerin yerinde üretiminde gelinen son nokta, sanayicilere sunulan farklı hizmetler, yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini ele almak üzere bir araya geldiklerini ifade eden Küçük, değişen ve gelişen enerji piyasasında elektriğin artık alınır, üretilir ve satılır bir mal haline geldiğini, bu sayede sanayicilerin elektriği alternatif yollardan tedarik etme imkanına sahip olduklarını kaydetti.
Küçük, belli kullanım limitinin üzerindeki pek çok sanayicinin elektriğini artık toptan satış firmalarından almaya başladığını dile getirerek, gelecekte daha fazla sanayicinin bu yolu tercih etmesine yönelik düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Tanıl Küçük, ayrıca, yeni mevzuatla birlikte sanayicilerin yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak kendi elektriklerini üretme ve satma imkanına da sahip olduklarını vurguladı.
|