Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Patronlar geleceğin sektörlerini anlattı

17 Mart 2012 Cumartesi::

Vuslat Doğan Sabancı, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yapılan ''Geleceğin Sektörleri'' konulu oturumda, konuşmasına ''Medyanın geleceği nedir?'' sorusuyla başladı.

Yazı Boyutu : A A A A


Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet olarak 5 milyona yakın erişimden bahsedildiğini belirterek, Hürriyet gazetesiyle bunun sadece 2 milyonunu yaptıklarını bildirdi.



Sabancı, Grand Yazıcı Otel'de düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yapılan ''Geleceğin Sektörleri'' konulu oturumda, konuşmasına ''Medyanın geleceği nedir-'' sorusuyla başladı.



''İnternettir'' denildiğini anımsatan Sabancı, internette yayıncılık yapmanın çok kolay, dağıtım kanallarının her yere açık, girişin çok kolay olduğunu, matbaa makinesine ya da dağıtım ağına gerek duyulmadığını söyledi.



Ama internette kalabilmenin çok zor olduğunu vurgulayan Sabancı, kazanmak için, marka oluşturmak için gereken sermayenin yüksekliğine dikkati çekti.



Türkiye dahil 9 ülkede internet yayıncılığı yaptıklarını vurgulayan Sabancı, ''Doğu Avrupa'da internette iyi fikrin varsa, başarılı içerik sunuyorsan bile yaşamak için pazarlama yatırımına ihtiyacın var. Gerekli yatırımın zamanlaması ve yönü değişiyor. Yani iş aslında tamamen pazarlamaya kalıyor. Bu durumda, medyanın geleceği internet değil'' dedi.



Sabancı, önceden televizyon, gazete ve dergi diye mecranın bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:



''Bu mecraların hepsi birbirine girmeye başladı. Hürriyet sizce nedir- 'Gazetedir' deniliyor. Bugün Hürriyet, gazetesiyle 2 milyonluk kitleye ulaşıyor. İnternet ile aynı oranda kişiye ulaşıyor. Kesiştiği kitle yüzde 15... Sosyal medyada da varız ve mobilden 400 bine yakın takipçimiz var. Sonuç itibarıyla Hürriyet olarak 5 milyona yakın erişimden bahsediyoruz. Hürriyet gazetesiyle bunun sadece 2 milyonunu yapıyoruz. O olmasa buraya erişemezdik. Bu nedenle 'bir gazetedir' demek yeterli değil.''



Ayrıca, 1,5 milyon kişinin internetten Hürriyet'in videolarını izlediğini belirten Sabancı, ''Mecra artık yok. Medyanın geleceği markadır. Markayı oluşturmak kolay değil, çok zor. Markalarla artık her yerde olmak zorundasınız'' diye konuştu.



Medyanın geleceğinin güçlü markalar olduğuna dikkati çeken Sabancı, ''Güçlü markaları devam ettirmek için neler yapmalıyız- Katma değeri az işlerle uğraşmayın. Kimsede olmayan içerik kıymetli içeriktir. Bunun için her zaman para ödemeye değer. Daha iyi nasıl verebiliriz buna konsantre olacağız. 'hürriyet.com' Avrupa'nın birinci medya portalı, en fazla gelişim sağlayan medya portalı. Almanya'da bizi geçen rakip yok. İyi yaparsanız tüketici, size güveniyor evinde hissediyor'' ifadelerini kullandı.



Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik'in Konuşması 



Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Dubai'nin yabancılara yılda 27 bin konut sattığını söyledi.



Dubai'de tarihin olmadığını, tabiatı ve kültürel değerlerinin Türkiye ile kıyaslanmayacak noktada olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:



''Bu konularda eksikler ama devlet, alt yapı tesis etmiş, tanıtmışlar ve Dubai'de yılda 27 bin konut satılıyor. Ne için satıldığını anlamıyorum. Ama bu bir gerçek dünyaya satıyorlar. Bu hareketlilik konut satışıyla kalmıyor. Geleceğin sektörleri için Türkiye'de bir şey konuşmak gerekiyorsa konutun satışı önemli. Yabancıya konut satışını bu memleket için önemsiyorum. Bu bir ihracattır. İspanya için 178 milyar dolardan bahsettik. İthal ikamesi minimumdur. Otomotiv sektörünün cari hesabına bakarsak, sektör, ihracatçı değil ithalatçıdır. Yabancıya konutu kamunun alt yapının hizmetiyle yaparsak, ithal ikamesi minimum olmuş ihracat modelini oluşturabiliriz. Dubai ve İspanya örnekleri çok açık.''



Bodrum'un yabancıya konut adına değerlerinin artmasının temelinde havaalanının önemli olduğunu belirten Çelik, Dalaman'daki havaalanının da bölgenin gelişmesine katkıda bulunduğunu, Fethiye ve Dalaman çevresini, dinamik haline getirdiğini, yat turizmini önemli noktalara taşıdığını anlattı.



O bölgede önemli değer olan Marmaris'in garip kaldığını dile getiren Çelik, ''Avrupa'da, İspanya'daki evine gitmek isteyen en fazla 2,5 saat harcıyor. Buradaki evine gelecek kişi ise önce İstanbul'a gidecek, ardından Dalaman'a geçecek, oradan da Marmaris'e ve daha başka noktalara ulaşacak. Toplam ulaşım bir günü bulan çileye dönüşüyor. Marmaris Hisarönü Havaalanı'nı önemsiyorum. Kamu, Hisarönü Havaalanı'nı inşa ederse yatırımcılar oraya koşacak ve konut satışını dünyaya arz etme imkanı bulacaktır'' dedi.



İş adamı Ali Ağaoğlu   



İş adamı Ali Ağaoğlu da Türkiye'nin yoluna devam edeceğini belirterek, 2023 hedefine ulaşılacağına inandığını bildirdi.



Türkiye'de 18 milyon konut stoku bulunduğunu ve asgari yüzde 50'sinin deprem yönetmeliği açısından güvenli olmadığını vurgulayan Ağaoğlu, insanların, sağlıklı ve güvenli evde oturmasının sağlanması gerektiğini söyledi.



Kentsel dönüşümün hızla yapılmasının önemine değinen Ağaoğlu, şunları kaydetti:



''İnsanlarımızı 2023'e sağlıklı, nitelikli konutla taşımalıyız. 10 milyon konutu kontrollü şekilde yıkıp yenilememiz lazım. Bu da ortalama 400 milyar dolarlık yatırım gerektiriyor. İnşaat sektörü bunu sağlayacak güçtedir. İnşaattaki ithal kalem malzemesi çok azdır. İnşaat sektörünün çarpanı 2,54'tür. İnşaat sektöründeki 400 milyar dolarlık iş, ekonomiye 1 trilyon dolarlık hareket getirecek. Cari açık sorunu var. Yaptığımız konutların asgari 500 binini 2023'e kadar yabancıya satmamız lazım. Bu konudaki yasanın da önümüzdeki günlerde çıkacağını duyduk. Oradan asgari 150 milyar dolar gelir sağlarız. Ekonominin kırılgan cari açık sorununa önemli katkı sağlar diye düşünüyorum.''



Ağaoğlu, firma olarak enerji sektöründe de faaliyet gösterdiklerini dile getirerek, 177 megavattlık rüzgar enerjilerinin üretimde olduğunu, 600 megavattlık rüzgar enerjisi lisanslarının bulunduğunu bildirdi.



Yaklaşık 350 megavatt termik üretiminin de devam ettiğini anlatan Ağaoğlu, ''Türkiye, cari açığının yüzde 55-60'ı tamamen enerjiden kaynaklanıyor. Türkiye'nin bugün 230 milyar kilovatt/saat tüketiminin 2023'te 500 milyar kilovatta yükselmesi bekleniyor'' ifadelerini kullandı.



Milli kaynakların sonuna kadar kullanılması gerektiğini belirten Ağaoğlu, ''Verilecek destek ve teşviklerle bunu hızlandırarak, yatırımcının önünü açıp milli kaynakları devreye sokmalıyız. Rüzgar, hidroelektrik ve yerli kömüre dayalı termikle bunu güçlendirmeliyiz'' dedi.



    

Lucien Arkas'ın konuşması



Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da Türkiye'nin 2023'te istediği yere varması için Anadolu'dan başlayarak ulaşım ağını ekonomik bir şekilde oluşturması gerektiğini söyledi.



Globalleşme başarılı olduysa deniz sektörünün, konteynerciliğin bunda önemli rol oynadığını dile getiren Arkas, konteynerciliğin, globalleşmenin gizli yaratıcısı olduğunu bildirdi.



Konteynerin, gelişmiş ülkelerin taşıdıkları ürünlerde yüzde 85'lik pay aldığını vurgulayan Arkas, bu konuda Türkiye'nin henüz geride olduğunu anlattı.



Önceden mal satılmayan Afrika'ya bugün konteynercilik sayesinde gidilebildiğini ifade eden Arkas, şunları söyledi:



''Eskiden vardığına şükrederdik şimdi birkaç gün gecikince kızıyoruz. Türkiye, sadece sahiller değildir. Türkiye'nin bir eksiği var. Nehirleri yok. Avrupa, bütün şehirlerini deniz ya da nehir kıyısına yaptı. Ulaşım kolay olsun diye. Kamyonla 1700 kilometre gitmek mantıklı değil. Bir konteyner yüklediniz, Çin'den, Mersin'e getirdiniz, buradan Erzurum'a ulaştıracaksınız ya da tam tersi... Nasıl olacak- Maliyet. O zaman fabrikayı kıyıda yap. Bu durumda da 'Anadolu boşalsın' ortaya çıkıyor. Gelişmemiş bölgelere teşvik vermek değil ulaşımı ucuzlatmak önemli. Bunun çaresi demir yoludur.''



Arkas, holding olarak bu konuda bir projelerinin olduğunu belirterek, projelerinin denizle gelen konteynerin demir yoluyla taşınmasına dayandığını kaydetti.



Bir an evvel demir yolunun serbestleşmeye açılması gerektiğine dikkati çeken Arkas, ''Özel sektörün işletmeye el atması sağlanmalı. Hava yolu serbestleşti. Eskiden sadece THY vardı, şimdi kötü mü oldu- Demir yolunun alt yapısı var. Gemlik olmasa burada, Bursa bölgesinden, civarından İzmir'e, İstanbul'a mal göndermeye kalkılsa kaç kişi aynı işi yapmaya devam eder- Globalleşmenin faydası, her yere malınızı satabiliyorsunuz. Ama bunun ülke içinde taşınmasının daha ekonomik hali getirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.


Kaynak: , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.