Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Taner Yıldız: Bor madenlerini özelleştirme yok

9 Mart 2012 Cuma::

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bor'un stratejik bir öneminin bulunduğuna değinerek, “Bizim ne planlarımızda ne hedeflerimizde, bor madenlerinin özelleştirilmesi diye bir şey yok” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A


Yıldız, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda, bakanlık bürokratları, kaymakamlar ve muhtarların katılımıyla düzenlenen “İl Koordinasyon Toplantısı”nda yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorusu üzerine bor madenleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bu konuda bir çalışma yapıldığını aktaran Yıldız, defalarca, altını kalın çizgilerle çizmiş olmalarına rağmen bir kısım yanlış anlamaları Şanlıurfa'da düzeltme ihtiyacının hasıl olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bor bizim kıymetli madenlerimizden ve nadir elementler içerisinde bulunuyor, stratejik bir önemi var. Biz boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Ne böyle bir niyetimiz ne de böyle bir gayretimiz var. Böyle bir çalışma yapmıyoruz. Hatta daha da ötesi söyleyeyim. Sizin tapulu arazinizin içerisinde bor bulunsa, bu bor devletindir. Herhangi birisi gelip, burada özel sektör 'benim tapulu arazimin içinde çıktı bile' diyemez. Devlet, gerekirse orayı kamulaştırır. Sizin içerisinde oturduğunuz evin de bahçenin de sahibi haline gelir bordan dolayı. Bu kadar önem verdiğimiz bir konu. Bu kadar stratejik bir maden. Biz bu borun yüksek teknolojiyle buluşup bir kısım fabrikalarda işlenmesine veya işlettirilmesine yine herhangi bir varlık devri yapmadan, bu mor madenini devretmeden, bu madeni işletmek, işlemek istiyoruz, ciromuzu artırmak istiyoruz devlet olarak. Ben tekrar tekrar söylüyorum, bu bor madenini herhangi bir özel sektör alıp bu manada kullanamaz.

"Kamunun kontrolünde ve böyle de kalmaya devam edecek. Bizim ne planlarımızda ne hedeflerimizde, bor madenlerinin özelleştirilmesi diye bir şey yok. Bakıyorum bazı arkadaşlar bu bor madenini özelleştirecek misiniz? diyorlar. Tekrar tekrar söylüyorum bor madenini özelleştirmeyeceğiz. Bor madenini özel sektör eliyle ürettirmeyeceğiz. Yalnızca bizim adımıza fabrikaların kurulmasına ve yine bizim verdiğimiz madeni, bizim adımıza işletmesine izin vereceğiz. Çıkan maden ne olacak? Çıkan madeni yine biz alacağız kamu olarak. O açıdan böyle bir yanlış anlaşılmaya müsaade edilmemesi açısından bunu söylüyorum."

Şanlıurfa tükettiğinden çok üretiyor

Yıldız, İl Koordinasyon Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ise Şanlıurfa'nın enerji açısından bakıldığında tükettiğinden daha fazla üretebilen bir özelliğe sahip olduğunu söyledi.

Bu durumun enerjinin yanı sıra tarım sektöründe de yaşandığını ifade eden Yıldız, bugün yapılacak toplantıda, elektrik dağıtımı ve doğalgaz dağıtımıyla alakalı değerlendirmeler yapılacağını dile getirdi.

Bölgede petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili çalışmaların bulunduğunu ve bu konuda bir sonuç alınacağını düşündüklerini aktaran Taner Yıldız, “Hükümetlerimiz döneminde, Ak Parti Hükümetinin bir üyesi olarak, 9 yıl içerisinde yalnızca enerji sektörüne (Şanlıurfa'ya) 200 milyon TL'ye yakın bir yatırım yaptık. İnşallah bunu biraz daha artırmayı düşünüyoruz. Hidroelektrik santrallarının önemli bir bölümü burada. Hele hele Atatürk Barajı gibi Türkiyemizin gözdesi burada bulunuyor. 2 bin 700 megavatlık bir üretim portföyünün daha da artmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bölgede petrol aramaları

Bakan Yıldız, gazetecilerin başka bir sorusunu cevaplarken de Şanlıurfa ve çevresinde petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini, Batman ve Adıyaman kadar olmasa da burada da bir kısım bulgulara rastlandığını kaydetti.

Miktarın az olabileceğini ancak değerlendirebilecek noktaların gözden geçirildiğini anlatan Yıldız, “Türkiye'nin ithalatını önleyebilmek, cari açığını azaltabilmek açısından inşallah buradaki çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Gayretlerimize aralıksız devam edeceğiz” dedi.

Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Vali Celalettin Güvenç, Ak Parti Şanlıurfa milletvekilleri, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik ile bakanlık bürokratları da katıldı.


Kaynak: HÜRRİYET , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.