Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

3’üncü köprü ihalesinde 9 şirket şartname aldı

9 Mart 2012 Cuma::

Binali Yıldırım, “8-9 tane şartname satıldı. İnceleyenlerin sayısı da 15’in üzerinde. Yaklaşık 2.5 milyar dolar yatırım yapılacak ve en az işletme süresini veren firma ihaleyi kazanacak” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A


3’üncü Köprü Projesi’ndeki son durumu değerlendiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “8-9 tane şartname satıldı. İnceleyenlerin sayısı da 15’in üzerinde. Yaklaşık 2.5 milyar dolar yatırım yapılacak ve en az işletme süresini veren firma ihaleyi kazanacak” dedi.



ÖNÜMÜZDEKİ günlerde ihaleye çıkılacak olan 3’üncü Köprü Projesi’ne ilginin yoğun olduğunu söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “İlk ihaleye teklif gelmedi. Biz tekrar projeyi ele aldık, B planı uyguladık. 8-9 tane şartname satıldı. İnceleyenlerin sayısı da 15’in üzerinde” dedi.



İşletme süresi çok önemli



Binali Yıldırım, projeyi iki parçaya böldüklerini anlatarak, şu bilgileri verdi: “Köprü ve 95 kilometrelik bir paket, diğeri bir paket. Bu kez yeterli teklif geleceği düşüncesindeyim. Yaklaşık 2.5 milyar dolar yatırım yapılacak ve en az işletme süresini veren firma ihaleyi kazanacak. Her taraftan ilgilenenler var. Bu seferki ihaleye teklif gelmesini bekliyoruz. Bizim için önemli olan işletme süresi. Yapım esnasında harcanan paradan KDV ödeniyor normal şartlarda. KDV’yi havalimanı ve deniz limanlarında kaldırdık. Yap-işlet-devret projelerinde de kaldırmayı düşünüyoruz.”



Tasarruf 3.5 milyar lira



3’üncü köprünün güzergahındaki arazilerin yüzde 75’inin kamuya ait olduğunu belirten Yıldırım, “Arazi rantı olmadı. TIR’lar sadece 3’ncü köprüden geçebilecek. Köprü ile 3.5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak. Körfez Geçişi Projesi’nin takvimi de başladı. Beş yıl içinde proje yapılacak. Bu yıl içinde köprü ayakları dikilmeye başlanır” dedi.



40 yıllık bakım yapılacak



Binali Yıldırım, Boğaziçi Köprüsü’nün bakıma alınacağı tartışmalarıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: “2013’te köprü 40 yaşına basmış oluyor. 40 yıllık bakımı yapılacak. Bütün halatların elden geçmesi gerekiyor. Bu nedenle trafikte biraz sıkıntı yaşanacak. Tamamen kapatmayı düşünmüyoruz. Ancak zaman zaman gece saatlerinde şerit kapatması mecburen yapılacak. Çok yoğun saatlerde mecbur kalmazsak kapatmayacağız. İstanbul’da zaten yoğun bir trafik yaşanıyor. 2013’ün son çeyreğinde yapmayı planlıyoruz. 2013 sonunda Marmaray’ı işletmeye almayı düşünüyoruz.”



3’üncü havalimanı için de bu yıl ihaleye çıkılacağını açıklayan Binali Yıldırım, şunları söyledi: “Avrupa Yakası’nda olacağı kesin. Bir yer belirlendi. Bu yıl yapım ihalesine çıkacağız. Kanal İstanbul’da proje çalışmaları başladı, bitirebilirsek bu yıl, bitiremezsek seneye ihaleye çıkabiliriz.”



‘Cep’te sim kart vergisi kalkıyor



CEP telefon operatörlerinin sattıkları her Sim kart için, devlete ödedeği 34 liralık Özel İletişim Vergisi kalkıyor. GSM şirketleri her yeni sim kart satışında devlete 64 lira vergi öderken bu verginin 34 liralık kısmı İlk Tesis Özel İletişim Vergisi olarak tahsis ediliyor. Bu vergiyi müşterilerine yansıtmayan GSM operatörleri devlete her yıl önemli bir miktar kaynak aktarıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “SIM kartlardan alınan vergi için bir çözüm getirilmeli. Burada yükü azaltmak gerek. Vergiyi hafifletme gündemde” diye konuştu.



Demiryolu için 30 milyar dolarlık yatırım yapılacak



EURASIA Rail 2’nci Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında 10 yıl içinde, 30 milyar dolarlık yeni yatırım ilave edileceğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Yüksek hızlı demiryolu ağını 10 bin kilometre, konvansiyonel demiryolu ağını da 4 bin kilometre artırarak toplam ağı 26 bin kilometreye yükselteceğiz. Edirne’den Orta Asya’ya uzanacak raylı sistem, Pekin ile Londra’yı bağlayacak demiryolu koridoru olacak.”



Bombardier Türkiye’yi üretim üssü yapabilir



ALMAN demiryolu araçları üreticisi Bombardier, Türkiye’de üretim planı yapıyor. Bombardier’in Türkiye’ye ilk metroyu yapan şirket olduğunu belirten Bombardier Transportation Teknik Müşaviri Nezih Ertürk, “Türkiye’nin performansını çok iyi buluyoruz. Türkiye’yi bölgesel merkez özelliği nedeniyle üretim üssü haline getirmeyi planlıyorlar” dedi.


Kaynak: HÜRRİYET , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.