Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İflasın faturası 1 trilyon Euro'yu aşabilir

7 Mart 2012 Çarşamba::

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün gizli raporuna göre Yunanistan'ın temerrüde düşerek iflası domino etkisi doğurabilir

Yazı Boyutu : A A A A


Uluslararası Finans Enstitüsü'nün gizli raporuna göre Yunanistan'ın temerrüde düşerek iflası domino etkisi doğurabilir. Atina iflas ederse Portekiz, İrlanda, İspanya ve İtalya için de kurtarma paketi ihtiyacı ortaya çıkacak. Bu durumda Yunanistan dahil toplam 5 ülke için gerekli yardımların tutarı 1 trilyon Euro'yu aşıyor. Gizli raporu, Atina Haberleri Gazetesi yayımladı.



Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) gizli raporuna göre, Yunanistan temerrüde düşerse oluşacak toplam zarar rahatlıkla 1 trilyon Euro'yu aşabilir. Atina Haberleri Gazetesi'nin ele geçirdiği raporda, Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin olası etkileri değerlendiriliyor. Raporda olası temerrüt durumunda özel ve kamu sektörünün ciddi zarar edeceği belirtiliyor. Buna göre tahvil sahiplerinin toplam zararı 73 milyar Euro'yu bulabilir. IIF, Avrupa Merkez Bankası'nın taşıdığı Yunanistan riskinin 177 milyar Euro, merkez bankasının sermaye tabanın 2 katı kadar olduğunu da tahmin ediyor.



Yunanistan'ın iflasının bir domino etkisi doğurmaması için de Portekiz ve İrlanda'ya 5 yılda 380 milyar Euro, İspanya ve İtalya'ya 350 milyar Euro yardım gerekeceği de tahminler arasında. Kuruluşa göre, temerrüt durumunda Euro Bölgesi bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için de 160 milyar Euro'ya daha ihtiyaç duyulabilir.



Bu arada iflasın eşiğinde bulunan Yunanistan'ın kurtarılması için hazırlanan 130 milyar Euro'luk ikinci yardım paketinin de bu ülkeyi kurtarmaya yeterli olmayabileceği ortaya çıktı. Alman haber dergisi Der Spiegel'de yer alan bir habere göre AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) denetçilerinden oluşan Uluslararası Yunanistan Troykası, ülkenin en az 50 milyar Euro'luk üçüncü bir yardım paketine daha ihtiyaç duyacağını düşünüyor. Troykanın hazırladığı son raporda ikinci yardım paketine rağmen Yunanistan'ın öngörüldüğü şekilde 2015 yılından itibaren yeniden kredi alabilir hale gelemeyeceği ve "2015-2020 yılları için 50 milyar Euro'luk harici bir finansmana ihtiyaç duyabileceği" kaydedildi.



Raporda yer alan bu değerlendirmenin Alman hükümetinin de baskısıyla rapordan çıkarıldığı belirtildi. Buna göre Alman hükümetinin de kabul ettiği 130 milyar Euro'luk ikinci paketin haricinde, başka bir paket gündemde bulunuyor. Ancak Yunanistan'ın bu yardımı alabilmesi için önce alacaklılarla masaya oturması ve borçlarının önemli bir kısmını sildirmesi gerekiyor. Ancak ECB yetkilileri, çok az alacaklının buna yanaşmasını bekliyor. Banka ve fon yatırımcılarının nominal düzeyde alacaklarının yüzde 53,3'ünden, yani 107 milyar Euro'dan vazgeçmesi gerekiyor. Troykanın raporunda özel alacaklıların çoğunun borç silmeye yanaşmaması halinde Yunanistan'a yapılacak yardımların borçlarının çok azına yetecek olması nedeniyle AB ülkelerinin de yardımları ödememe tehlikesinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor.



Bu arada Alman hükümetinin AB'nin daimi istikrar mekanizması ESM'nin genişletilmesine razı olduğu ileri sürüldü. Welt am Sonntag gazetesinin hükümet çevrelerine dayandırarak yer verdiği habere göre AB ülkeleri, ESM ve EFSF fonlarının kapsamının 700 milyar Euro'ya yükseltilmesini öngörüyor. Baskılara daha fazla dayanması zor görünen Alman hükümetinin de bu fonlara yapacağı katkıyı artırmaya boyun eğmekten başka çaresi bulunmuyor. Federal hükümet daha önce fonların üst sınırının en fazla 500 milyar Euro yükseltilmesine razı olmuştu. Ancak EFSF ile ESM'nin 700 milyar Euro'ya çıkarılmasına 'evet' demesi kaçınılmaz gözüken Alman hükümetinin, bu fonların 1 trilyon Euro'ya yükseltilmesini öngören alternatif yaklaşımı ise her halükarda engellemeyi planladığı belirtiliyor. S&P ve Fitch'ten sonra Moody's geçtiğimiz hafta sonu Yunanistan'ın notunu 'iflas riski' sebebiyle Ca'dan C'ye düşürmüştü. Öte yandan Euro Bölgesi'nde bankaların Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) yatırdıkları gecelik mevduatlar 820,8 milyar Euro ile rekor kırdı.


Kaynak: HABERTÜRK , Link : #

Anahtar Kelimeler: iflas, yunanistan, yatırım,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.