Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

TÜSİAD'a rest patronlara jest!

7 Mart 2012 Çarşamba::

Bakanlardan patronların yüzünü güldürecek düzenleme...

Yazı Boyutu : A A A A

1- Tahkim Merkezi kuruluyor. 

2- TTK değiştiriliyor. 3- Uranyum ve Toryum madenleri özel şirketlere açılıyor



EĞİTİM sistemi nedeniyle hükümet ile TÜSİAD arasında atışmalarla başlayan gerilim sürerken, Bakanlar Kurulu'ndan işadamlarına jest niteliğinde adımlar geldi. Bir aylık aranın ardından toplanan kabinede, işadamlarının uzun süredir beklediği üç önemli tasarıya son şekli verilerek Meclis'e gönderilmesi kararlaştırıldı. İşte o düzenlemeler:


İŞADAMINA TAHKİM YOLU


İş dünyasında yaşanan uyuşmazlıkların yıllar süren mahkeme süreçleri yerine alternatif yol olarak Tahkim Merkezi'nce değerlendirilmesinin önü açılıyor. Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilen düzenleme, önümüzdeki günlerde Meclis'te ele alınacak. Bu merkezle, firmalararası uyuşmazlıklar daha az masrafla, daha kısa sürede çözümlenebilecek.


Tahkim Merkezi, özel hukuka tabi, idari ve mali özerkliğe sahip, bağımsız bir kurum olarak hizmet verecek. Merkez içerisinde ayrı ayrı 'Milli Tahkim Divanı' ve 'Milletlerarası Tahkim Divanı' da oluşturulacak. Tahkim Divanı, elektronik ortamda da toplantılarını yaparak karar alabilecek. Tahkim Divanı'nın da, finans merkezinin yer alacağı Ataşehir'de hizmet vermesi öngörülüyor.


YENİ TTK'DAN ÖNCE DEĞİŞECEK


İŞ dünyasından gelen talepler çerçevesinde Türk Ticaret Kanunu da değiştiriliyor. 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olmasına karşın, yasada 1 maddelik değişiklik yapılması öngörüldü. Bu maddeyle, devlet, belediyeler, dernekler ve sendikaların da aralarında olduğu kuruluşların paylarına imtiyaz tesis edilmesini öngören bir yapı oluşturulması öngörülüyor.


İş dünyasından, ekonomik suçların müeyyidesinin nihai aşamada hapis cezasıyla sonuçlanabilmesi ve şirketten borçlanma yasağının sınırlarının çizilmesinde abartılar olduğu eleştirilerini gündeme getirmişti. Şirketlerin ortaklarının ve akrabalarının alışveriş yapsalar bile borçlanamaması gibi 50'ye yakın maddede hassasiyet oluşmuştu.


O MADENLERE ÖZEL YAPI


TÜRKİYE'de 'stratejik madenler' olarak nitelendirilen ve yıllarca özelleştirilmesi tartışılan 'Bor Tuzları, Uranyum ve Toryum Madenleri'yle ilgili düzenleme de değişiyor. Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilen düzenlemeye göre bu madenlerin üretimi ve zenginleştirilmesi faaliyetlerinde yetki yine Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde olacak. Ancak kurum, ihale yoluyla, üçüncü şahıslara da bu faaliyetleri yaptırabilecek. Böylece, yıllardır özel sektöre açılıp açılmaması tartışılan bu madenlerde, şirketler de belli oranda söz sahibi olabilecek.


Kaynak: Akşam , Link : #

Anahtar Kelimeler: boyner, tüsiad, başbakan, hükümet, rest,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.