Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
B2B Şirketlerin Dijital Dönüşüm Yol Haritası



B2B iş yapan bir şirketin dijital dönüşümü gerçekleştirmesi, sadece dijital teknolojileri satın almaktan ibaret değil. Teknoloji seçimi ve bunu şirketin kullanmaya başlaması belki de bu yolculuğun en kolay kısmı. Esas önemli olan bu dönüşümü gerçekleştirecek insan kaynağı ve şirketin dijital dönüşüm zihniyetini benimsemesi.

Dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek için yetenekli insanlara, dijital iş yapmayı benimsemiş bir organizasyon yapısına ve en önemlisi müşteriyi merkeze almaya inanmış bir şirket kültürüne ihtiyaç var.

Dijital dönüşümü başaran şirketlerin yaşadıkları deneyimleri araştıran Boston Consulting Group (BCG) yazarlarının önerileri bu yolculuğa yeni başlayacak olanlar için bir yol haritası niteliği taşıyor.


Hedef ve Strateji

İlk adım olarak, şirketin varmak istediği hedefleri belirgin, gerçekçi, ölçülebilir olarak tanımlaması ve sonra da tedarik, üretim, pazarlama ve satış operasyonlarını dijitalleştirmesi gerekir. Eğer şirket bütün fonksiyonlarıyla dijital uygulamaları hayata geçirmezse, dijital dönüşüm bir niyetten öteye geçemez. Sadece bir iki yöneticinin kendi bölümlerinde hayata geçirdiği fakat şirket genelinin “eski tas eski hamam” yöntemiyle iş yapmaya devam ettiği bir anlayışla dijital dönüşüm başarıya ulaşmaz. Dijital dönüşümün başarısı için hedefleri net olarak tarif etmek ve bu hedeflere ulaştıracak uygulamaların neler olduğunu şirket yöneticilerinin anlamasını ve hayata geçirmesini sağlamak gerekir.

Liderin Kararlılığı

Dijital dönüşüm, iş yapma biçiminin değişmesi demektir. Her değişimde olduğu gibi, dijital dönüşüme de şirket içinde karşı çıkanlar, ağırdan alanlar, gönüllü olmayanlar, işi yokuşa sürenler olacaktır. Çünkü bütün değişimler bazı yönetici ve çalışanların şirket içindeki konumlarını ve güçlerini yerinden oynatır, kartları yeniden dağıtır. Dönüşüme direnenleri yönetmek ve onları projeye inandırmak liderin görevidir. Dijital dönüşümün başarısı için liderin kararlılığını göstermesi ve engelleri ortadan kaldırması gerekir. Bu kararlılığını proje başarıya ulaşana kadar sürdürmesi gerekir.

Nitelikli İnsan

Dijital dönüşümü gerçekleştirmekte kararlı liderlerin bu projeye şirketin en nitelikli yönetici ve çalışanlarını tahsis etmeleri gerekir. Bu süreç yetkinliği olmayan insanlara bırakılırsa dijital dönüşüm gerçekleşmez. Boston Consulting Group’un yaptığı araştırmada, dijital dönüşümü başarıyla yürüten şirketlerin hepsinin ortak özelliği, en nitelikli yöneticilerini bu projeye tahsis etmeleridir.

Çevik Yönetim

Dönüşüm süreci ne kadar titiz planlanırsa planlansın, uygulama sırasında beklenmedik engeller ve sürprizler çıkabilir. Liderin ve üst yönetimin hızlı karar alması, projenin aksamadan devam etmesini sağlaması gerekir. Süreç işlerken ortaya çıkan sorunlarda lider ne kadar hızlı karar alır ve ne kadar etkili bir yönetim gösterirse dijital dönüşüm o kadar başarılı olur.

Etkili İzleme

Proje başında yapılan planın izlenmesi ve gerçekleşen adımların raporlanması sıradan bir iş gibi görülse de bu konu, büyük kurumsal şirketlerin bile çoğunun başarısız olduğu bir konudur. Dijital dönüşümün başarısı etkili bir geri bildirim ve karar alma yaklaşımını gerektirir.


Teknoloji Platformu

Çoğu B2B şirkette ortalama olarak 20 farklı yazılım kullanılır. Bugün bunları birbirleriyle “konuşturmak”, verileri birinden diğerine aktarmak neredeyse bütün şirketlerin ortak sıkıntısıdır. Dönüşümü başarıyla tamamlayan şirketler, pazarlama-satış-hizmet fonksiyonlarını tek bir CRM üzerinde yöneten yazılımlar seçiyorlar. Seçtikleri bu yazılımın (platformun) mevcut ERP sistemleriyle uyumuna özen gösteriyorlar. Böylelikle müşterileri yönetirken kullandıkları CRM ile tedarik zincirini yönettikleri ERP sisteminin birbirlerine mükemmel uyumunu sağlıyorlar.

Dijital dönüşüm B2B şirketler için “olsa iyi olur” gibi seçmeli bir uygulama değil, “olmazsa olmaz” bir uygulamadır. Her B2B şirketin bu konuyu ciddiye alması, zaman kaybetmeden bu süreci hakkıyla yönetmesi gerekir.

BCG yazarlarının dediği gibi bu konuda başarısızlığın bedeli ağır, başarının getirisi yüksektir.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
R.E.K.A.B.E.T.
Platonik Pazarlama
Zamanın Kıymetini Bilmek, Hayatın Kıymetini Bilmek
Bir Şirketin Değerlere Sahip Olması Neden Gereklid
Siz Başkasının Aklından Yararlanmasını Biliyor mus
Uygulanmayan Strateji Yok Hükmündedir
Danışmana Kim, Neden İhtiyaç Duyar?
Doğru Karar Nasıl Alınır?
HiçBir Strateji Hayatın Gerçeklerine Karşı Koyamaz
Tasarruf Etmek Neden Gerekli?
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.