Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Aile Şirketlerinin Nasıl Yönetildiği Bütün Toplumu



Sizce aile şirketlerinin nasıl yönetildiği sokaktaki insanı bile neden bu kadar ilgilendirir? Neden aile şirketlerinin sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar basında haber konusu olur? Neden aile şirketlerinin kurumsallaşması, yönetimlerinin profesyonelleşmesi sık sık gündeme gelir?

Aslında nedeni çok açık. Aile şirketleri bütün ülke ekonomilerinin bel kemiğini oluşturur. Bütün ülkelerdeki şirketlerin büyük çoğunluğu aile şirketleridir. Çalışan nüfusun büyük bölümü bu şirketlerde çalışır. Türkiye ekonomisine yön veren Koç, Sabancı, Eczacıbaşı gibi şirketlerin hepsi aile şirketleridir. Bunlar hem halka açık (borsada işlem gören) hem de aile bireyleri tarafından yönetilen şirketlerdir.

Bu şirketlerde yapılan hatalar, yönetimdeki yetersizlikler sadece onları değil, bu şirketlerde çalışan on binlerce insanı, onlara mal ve hizmet sağlayan diğer şirketleri de etkiler.


Toplumdaki genel inanışa göre “kurumsal şirketler”, kuralların belli olduğu, adaletli, insana değer veren yerler olarak görülürken, aile şirketleri ise keyfi kuralların hâkim olduğu, ailenin çıkarına hizmet eden, ailenin tüm bireylerine bir iş verme kaygısıyla yönetilen, güvenilmez yerlerdir.

Kötü yönetilen aile şirketleri olduğu bir gerçek ama iyi yönetilen aile şirketlerinin olağanüstü başarılar gösterdiği de ortada. Markalarını bütün dünyaya kabul ettirmiş ve başarılarını kuşaktan kuşağa sürdürmüş birçok Fransız, İtalyan; şarap, parfüm, giyim, mücevher ya da gıda şirketi var. Bu şirketler hala kurucu ailelerin çocukları ya da torunları tarafından yönetiliyor.

Başarının nedeni bir şirketin sahipliğinin bir ailenin elinde olup olmaması ya da o şirketi profesyonellerin yönetip yönetmesi değildir. Çok kötü yönetilen “kurumsal” şirketler olduğu gibi çok iyi yönetilen “aile şirketleri” de vardır.

Asıl olan şirketin “adil” ve “şeffaf” bir şekilde yönetilmesi ve “sorumluluk” üstlenen herkesin “hesap vermesidir.” Bu dört şartı yerine getiren şirketlerde doğru kararlar alma ve başarılı olma ihtimali artar. Bu şartları yerine getiren şirket bir aile şirketi de olsa hatta yönetimde ağırlıklı olarak aile üyeleri de bulunsa o şirkette işler yolunda gider. (Kurumsallaşma Kompleksinden Kurtulmak)

Peter Drucker, “şirketin aileye hizmet etmesi değil, ailenin şirkete hizmet etmesi” ilkesini benimsemek gerektiğinden bahseder.


Bir aile şirketinin sahipleri, şirketin çıkarlarını kendi kişisel çıkarlarından daha üstün tuttukları zaman şirketin başarılı olmasının yolu açılır. Tersine hissedarlar, “Bu şirket bana hangi faydayı sağlıyor?” diye bakmaya başladıklarında ise şirket baş aşağı gider.

Bütün sektörlerde çok sert rekabetin yaşandığı bir dünyada belirli büyüklükteki bir şirketi yönetmenin sorumluluğunu sadece aile bireylerine yüklemek, hem şirkete hem aileye hem de yönetim görevini üstlenenlere haksızlık yapmak demektir.

Dünyada hiçbir ailenin genetik yapısı, arka arkaya süper yönetici ve liderleri dünyaya getirmeye programlı değildir. Bir şirketin hem kurucusunun hem de onun neslinin devamındaki bütün herkesin aynı özelliklere sahip olması mümkün değildir.

Bence ailenin işin kontrolünü elinde tuttuğu ve aynı zamanda işinin ehli profesyonellerin aileyle birlikte çalıştığı bir şirket, hem ölçülü risk alan hem hızlı karar alan ve bürokrasinin olmadığı bir “cennet” olabilir.

Bence aile şirketlerin nasıl yönetildiği sadece “aile içi” bir konu değildir. Bu şirketlerin doğru yönetilmesi, başarılarını sürdürmeleri, toplumun tümünü ilgilendirir.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
İyi Müşteri Deneyimi Yaşatmak Neden Çok Zor?
Inbound Marketing Nedir, Hangi Şirketler Kullanır?
Satın Alma Yolculuğu Haritası Nasıl Oluşturulur?
Markalar Dijital Dünyada Ne Yapmalı?
İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Video Toplantısı Görgü Kuralları
İnsan Nasıl Başarılı Olur?
Bilmek Yetmez Yeniden Öğrenmek Lazım
Krizde Ne Yapmalı?
Markalara Söylemesi Kolay Tavsiyeler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.