Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Markalar Dijital Dünyada Ne Yapmalı?



İlk online satış 1994 yılında yapıldı. 21 yaşındaki Dan Kohn bir arkadaşına, 12.48 Dolara, NetMarket adını verdiği alışveriş sitesinden, Sting’in bir CD’sini sattı.


Son yıllardaki teknolojik gelişmeler sayesinde online ticaretin toplam ticaret içindeki payı sürekli artıyor. İnternetin getirdiği seçenek bolluğu, bilgi edinme, hız ve kolaylık sayesinde online alışveriş artık geniş kitlelerin günlük alışkanlığı haline geldi.

Artık insanlar satın alacakları markalara, cep telefonlardan kullanıcı yorumlarını okuyup, kıyaslama sitelerinin videolarını izleyerek karar veriyorlar. Bugün kredi kartı olan herkes dijital müşteri oldu. Sadece bireyler değil, şirketlerin satın alma departmanları da ürün ve hizmet tedarik etmek için önce internetten araştırma yapıyor. Satın alma departmanlarında çalışan yöneticiler kendi şirketlerinin ihtiyacını en iyi karşılayacak tedarikçinin hangisi olacağına daha o tedarikçi ile görüşme yapmadan karar veriyorlar.

Dijital müşteriyi kendine çekmek, onu cezbetmek ve ona ürün veya hizmet satmak isteyen markaların üzerine düşen önemli görevler var. Ulaşılır olmak, şeffaf davranmak, bilgi vermede cömert olmak, samimi davranmak ve satın almanın önündeki bütün engelleri kaldırmak, dijital dünyada var olmak isteyen bütün markaların uyması gereken en önemli kurallar.

Markaların dijitalleşmesi sadece online satış yapan şirketleri kapsamıyor. Bugün Bursa’da kumaş üretip dünyanın bütün otellerine proje yapan, Kayseri’de asansör üretip bütün dünyaya satış yapan şirketlerin de dijital dünyanın kurallarına uyması gerekiyor. Artık makine satan şirketlerden konut pazarlayanlara, sağlık hizmeti veren kuruluşlardan mücevher satan markalara kadar her markanın dijital pazarlama yapması gerekiyor.

Bugün büyüyen şirketlerin hepsi, dijital teknolojileri kullanarak müşterinin hayatını kolaylaştırmayı başaran şirketler. Bu şirketler önce kendilerinden satın alma yapacak tipik müşteriyi tanımlamakla işe başlıyorlar. Sonra bu tipik müşterinin kendilerine ulaşmasının yollarını açıyorlar. Sonra bu müşterinin satın alma kararı verene kadar çektiği sıkıntıları, yaşadığı acıları analiz ediyorlar. Bu sıkıntıları ortadan kaldıran, onların hiç bir sorun yaşamadan ürünlere ulaşmasını sağlayacak sistemler kuruyorlar. (Inbound Marketing)

Dijital pazarlama yöntemlerini (Inbound Marketing) kullanan markalar sahip oldukları teknolojiyi arka planda adeta görünmez kılarak, bu teknolojiyi müşterileri anlamak, onların hayatlarını kolaylaştırmak ve satın almanın önündeki bütün engelleri kaldırmak için kullanıyorlar.

Pazarlamada dijital dönüşümü gerçekleştiremeyen markaların hayatta kalmaları gerçekten çok zor.



Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Pazarlama Kanunları
Sadakat Programları Markalara Fayda Sağlar mı
Pazarlamaya Övgü
Fiyat İndirimi Yapmayan Markalar Başarılı Olur mu?
Marka Değeri Hesap Edilebilir mi?
Marka Hedef Kitlesi Nasıl Belirlenir?
Oy Vermek Bir Kimlik Meselesidir
Akıllı Kalabalık
Reklam, Hedef Kitlenin Zihninde “Kısa Yol” Oluştur
Alışverişçinin Anatomisi
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.