Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Gayrimenkul almanın tam zamanı...



Gayrimenkul yatırım uzmanları içinde bulunduğumuz dönemde yatırımcıyı bilinçlendirmek adına bir konuya dikkat çekiyor. Şimdi gayrimenkul almanın tam zamanı…

Konut kredi faiz oranlarında 0.70 leri konuştuğumuz bu günlerde gayrimenkul piyasasında hareketli günler yaşanmakta. Uzman yatırımcısına kulak veren alıcı kitlesi ya ilk evinin ya da yatırım maksatlı alım yapacağı gayrimenkul için araştırma çalışmalarına çoktan başladı.

Konut kredi faizlerinin düşük olması sadece alıcı kitlesini etkilemiyor. Ayrıca gayrimenkulü kirada olan vatandaşları da etkilemektedir. Kiracı konumundaki vatandaş kira ödemek yerine uzun vadede borçlanarak gayrimenkul alım kararı konumuna geçer. Bu sayede gayrimenkul sahibi kiracısını kaybetme riski ile karşılaşır. İş sadece bununla da bitmez konut kredi faizlerinin düşüşü, kiraya veren arz kitlesinin oranının çoğalmasına buna mukabil talep konumundaki kiracıların azalmasına sebep verir ki bu da dengeleri değiştirir.

Düşünün bir kere kirada oturuyorsunuz ve aylık 1.000 TL kira ödüyorsunuz.1000 TL X 12 = 12.000 TL diyelim ki 3 yıldır kiracısınız 3 x 12.000 =36.000 TL. Sadece barınma ihtiyacınız için ödediniz ve 3 yılın bitiminde elinizde bir şey kalmadı. İşe bu mantıkla bakan kiracı uzun vadede borçlanarak 150.000 TL lik gayrimenkulün %25’ ni öz sermaye ile karşılayıp kalan %75 lik kısmını kredi borçlandırması yaparak yaklaşık 70.000 TL civarında bir fark ödediğinde, nihayetinde de ödediği her bir kuruş kendisine gayrimenkul olarak dönecektir. Bu arada konut kredisi için ödeyeceği fark ta zaman içerisinde, konutun artış değeri karşısında eriyip gidecektir.

Tabi ilk yıllar ödediği kira ile ödeyeceği kredi taksiti arasında fark elbette olacaktır. Belki eskilerin deyimi ile kemer sıkma politikası izleyecektir. Ancak tüm bu sıkıntılar bir amaç uğruna, hedefe menzile ulaşma yolunda dikenli yollarda yürümek olarak kabul görecektir.

Ancak unutulmaması gereken çok önemli bir konuda var ki bunu da aklımızın bir köşesinde her daim bulunduralım. Uzun vadede kredi borçlanması na niyet eden vatandaşlarımız unutmasınlar ki 10 yıl gibi uzun vadeli süreçte iş garantisi olmadığı için uzun vadeli borçlanmalar yerine mümkün mertebe kısa vadeli hatta maksimum 5 yıllık kredi borçlanmalarını tercih etmek hem totalde ödeyeceğimiz vade farkından kazançlı çıkarak maliyeti düşük tutmamıza, hem de süreç açısından iş garantisi riskini minimize etmemize yarar.


Murat Öztürk ile iletişim kurmak için e-mail adresi: muratozturk@medoemlak.com
Yazarın Diğer Yazıları
Yabıncı yatırımcı ne ister?
Kiracısı olanlar dikkat !
<<  1 >> 
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.