Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Kiracısı olanlar dikkat !



Bu konuda her zaman savunduğum bir düşüncem var; gayrimenkulünü kiraya verenlerin, yada gayrimenkul kiralamak isteyenlerin dikkatini çekmek için bir kez daha üstüne basa basa tekrarlamak istiyorum bu düşüncemi.
Kiraya verdiğiniz gayrimenkulünüz kiracınız tarafından iyi bakılıyor ise, kiralarını ve aidatlarını düzenli ödüyor ise ve bir de çevre sakinleriyle ile iyi ilişkiler içerisinde ise bu kiracı korunup gözetilmelidir.

Yıllık kira artışı dönemlerinde gerekirse diğer kiracıların ödediği kira bedellerinin bir miktar altında zam artışları yaparak bu gibi kiracıyı elde tutmaya çalışmalı ve para ile ölçülmeyecek değerler uğruna kira zammından fedakarlık yapmak yine gayrimenkul sahibinin lehine olacaktır.

Yıllık kira zammında istediğiniz artışı kiracınız kabul etmez ve aranızda yaptığınız kira akdini fes etme kararı alırsanız ne olur ?

- Çıkan kiracınız ile yeni gelecek kiracı arasında geçen sürede gayrimenkulünüz boş kalacağı süre kira bedeli X boş kalan süre= Kaybettiğiniz geliriniz anlamına gelir. Çevremizde yapılan onca sitelerde kiracı adayları kendilerine çok alternatifli gayrimenkuller bulabilir, bu da sizin gayrimenkulünüz yeniden kiraya verme süresini uzatabilir.

- Yeni gelen kiracı henüz kendini ispat etmemiş konumdadır. Belli bir döneme kadar kafanızda acabalar dolaşacak ve sizi huzursuz edecektir. Acaba kiralarımı zamanında alacakmıyım, acaba gayrimenkulümü hor kullanır mı , acaba çevre sakinlerinden hakkında menfi şikayetler duyarmıyım. Örnekleri çoğaltmak elbette mümkün ancak arife tarif gerekmez.
Konuya bir de kiracılar açısından bakalım.

- Gayrimenkul sahibi ile ikili diyaloğunuz iyi ise bu diyaloğu devam ettirmek adına sizin de fedakarlıklar yapmanız gerekebilir. Aksi takdir de mizaç olarak anlaşamayacağınız bir muhatap kazanabilirsiniz. Bu satırları okuyanlardan kişinin mizacı benim neme gerek ben kiramı bankadan havale eder gayrimenkul sahibinin yüzünü bile görmem diyenleriniz olabilir anca kazın ayağı hiç de öyle değil.

- Kiracısı bulunduğunuz gayrimenkulden o veya bu sebeple anlaşma sağlayamadınız ve başkaca bir yere taşındınız.

a) Depozito bedeli önceki kiracısı bulunduğunuz yerden fazla olabilir, ekstra masraf.
b) Kiralama işlemini aracı bir kurum (emlak ofisi) ile yaptıysanız bu hizmetin bedeli olan komisyonu ödemek zorunda kalacaksınız, ekstra masraf
c) Taşınacağınız gayrimenkul boyalı badanalı , temiz değil ise, bunları yaptırmak ekstra masraf.
d) Bir yerden başkaca bir yere taşınmak yani nakliye, ekstra masraf.
e) Konut kiralamasından bahsediyorsak; Yeni bir çevre yeni arkadaşlıklar ve çocuklarınız için yeni bir okul ve yeni bir öğretmen. Çocuğunuz bu yeni ortama uyum sağlayamaz ise kaybolan eğitim yılı, bu kaybın bedeli parayla elbette ölçülemez.

Hulasa, siz siz olun, ister gayrimenkul sahibi, ister kiracı son kararınızı vermeden önce takkenizi önünüze koyun ve bir kez daha düşünün.

Hüznümüzü paylaşırken…
Konu ile alakalı sözlerimi burada noktalarken, benim için yazması da telaffuz etmesi de çok zor olan Türkiyemizin Enver Ağabeyine veda etmek istiyorum.

1993 yılında tanışmakla şereflendiğim, 2002 yılına kadar İhlas Holding bünyesinde İhlas Marmara Evleri 1. ve 2. Kısım konut projelerinde aktif görev yaptığım ve sonrasında da zaman zaman yemekli toplantılarına katıldığım Enver ağabeyimizi kaybetmenin derin hüznünü yaşıyorum.

Enver Ağabey, her kesinde ifade ettiği üzere çalışanları açısından hiçbir zaman patron kimliği ile ön plana çıkmadı. O bizim için bir baba, ağabey, sığınacak manevi bir limandı. Çocukla çocuk, büyükle büyük, yaşlı ile yaşlı olabilmek, her sıkıntıyı tebessümle karşılayabilmek kaç kişinin harcı olabilir.

Ne kadar sevildiğinin bariz örneği değil midir, Eyüp Sultan Camiinin avlusunu dolduran on binler. Siyasetçisi, sanatçısı, çalışma arkadaşları ve belki de dünya gözü ile hiç karşı karşıya gelmemiş ancak yürekten sevmiş halk topluluğu onu ebedi istirahatgahına uğurladı. Cenabı Hak’ka ne kadar şükretsem azdır ahir ömrümde senin gibi bir büyüğü tanımak bahtiyarlığına erdiğim için Enver ağabey.

Allahu teala mekanını cennet etsin, tüm sevenlerine de sabır versin, Türkiyemizin başı sağ olsun. Allahu teala onun en değerli miraslarından birisi olan Mücahit Beye güç kuvvet versin ki, Enver ağabeyin açtığı bayrağı daha yüksekler de dalgalandırsın, tüm sevenlerinin başı sağ olsun.


Murat Öztürk ile iletişim kurmak için e-mail adresi: muratozturk@medoemlak.com
Yazarın Diğer Yazıları
Yabıncı yatırımcı ne ister?
Gayrimenkul almanın tam zamanı...
<<  1 >> 
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.