Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dolar son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi

26 Kasım 2018 Pazartesi::

Geçen hafta 5,26 TL ile son 3 ayın en düşük seviyesine gerileyen dolar, bu sabah 5,30’un altında işlem görüyor. Euro ise 6 liradan işlem görüyor. Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 5,2800 lira, avronun satış fiyatı ise 5,9960 lira olmuştu.

Yazı Boyutu : A A A A

İstanbul serbest piyasada dolar 5,2860 liradan, avro 6,0040 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı’da 5,2840 liradan alınan dolar 5,2860 liradan satılıyor. 6,0020 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,0040 lira olarak belirlendi.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 5,2800 lira, avronun satış fiyatı ise 5,9960 lira olmuştu.

TL’nin değer kazanma trendi sürüyor
Dolar/TL cephesinde TL’nin değer kazanma trendi sürüyor. Brent tipi ham petrol fiyatlarının sert düşüşüyle düşüşle varil başına 60 doların altına gerilemesi, ABD’de ham petrol fiyatının 50 doları zorlaması TL’nin değer kazanmasını tetikleyen unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor.

Türkiye için büyük avantaj
Uzmanlar, “Küresel büyüme endişeleri ve arz fazlası petrol fiyatlarında sert düşüşlere neden oluyor. Enerjide tamamen dışa bağımlı olan Türkiye ekonomisi için bu büyük bir avantaj. Hem enerji faturasındaki azalış ve dolayısıyla cari açıktaki düşüş hem üretim maliyetleri ve enflasyon… Tüm makro dengeler açısından petrol fiyatı düşüşü TL pozitif. Küresel piyasalarda satış baskısının yaşandığını dönemde TL’de fiyatlanan gelişme petrol fiyatlarındaki düşüş” görüşünde.

Petrol fiyatları son 1 yılın en düşük seviyelerine gerilerken; 2014 sonlarından beri en sert aylık değer kaybını yaşadı. OPEC ülkelerin küresel arz fazlasını üretim kısarak dengeleme çalışmalarına karşın petrol fiyatlarındaki düşüş son bulmadı.
Bakan Albayrak: Petrol ithalatçısı ülkeler için olumlu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da geçen hafta yaptığı açıklamada petrol fiyatlarının Ekim başından bu yana 85 dolardan 65 doların altına kadar gerilediğine de dikkat çekerek “Son dönemdeki düşüş ülkemiz gibi petrol ithalatçısı ekonomiler için olumlu” demişti.

MHP’nin açıklaması olumlu yansıyacak
Piyasalarda iç siyasi gündem de yakından izleniyor. Yerel seçim öncesi ittifak arayışları takip ediliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin piyasalar kapalıyken yaptığı 3 ilde aday çıkarılmayacağına ve AK Parti’ye tam destek verileceği açıklamasının olumlu yansımaları bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.