Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Piyasalarda çifte bayram

4 Kasım 2018 Pazar::

Türkiye’nin dış politikadaki hamleleriyle köşeye sıkıştırdığı ABD, İran yaptırımlarında geri adım attı. Türkiye’nin İran yaptırımlarından muaf olacağı haberiyle dolar 5.41 TL’ye, faiz yüzde 18’in altına geriledi

Yazı Boyutu : A A A A

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinnping'in ticaret anlaşmazlığına çözüm bulacağına ilişkin açıklamaları ve Türkiye'nin ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımlardan muaf tutulabileceğine yönelik beklentiler, piyasadaki iyimserliği artırdı. Ağustos ayındaki kur saldırısını püskürttükten sonra açıkladığı Yeni Ekonomi Programı ile yabancı yatırımcılardan güvenoyu alan Türkiye'ye yabancı girişi dün hızlandı.

İKİ BAKAN LİSTEDEN ÇIKARILDI
ABD Hazinesi'nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu yatırım listesinden çıkarmasının da etkisiyle dolar, 5.41 TL'ye inerek 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolarda Merkez Bankası'nın faiz artırımından bu yana yaşanan düşüş yüzde 16'ya, 10 Ağustos'taki tarihi zirveden bu yana yaşanan düşüş ise yüzde 26'ya ulaştı. TL, son 3 ayda dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi oldu.
Öte yandan, risk primini gösteren 5 yıllık CDS'ler de söz konusu dönemde yüzde 30 geriledi. 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 18'in altına inerken, borsa 94 bini aştı.

ABD Türk Bakanlara uyguladığı yaptırımları kaldırdı


YABANCILAR 5 TL'Yİ BEKLİYOR
Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşeceğine ilişkin beklentilerin yanı sıra Türkiye'nin 3 yıl sonra cari fazla vermesi ve ekonomide beklenen yumuşak inişi sorunsuz gerçekleştirmesi, yabancıların TL'ye güvenini perçinledi. Rabobank stratejisti Piotr Matys, yıl sonuna doğru doların 5, euronun ise 6 liraya gerileyebileceğini ifade etti.

ABD-ÇİN SAVAŞINDA YUMUŞAMA SİNYALİ
2018'de piyasalardaki gerilimin artmasının en önemli nedeni olan ABD-Çin ticaret savaşında gerilimin azalacağına ilişkin beklentiler, liderlerin son açıklamaları ile güçlendi. ABD Başkanı Donald Trump'ın bu ay içinde Arjantin'de yapılacak G20 zirvesinde Çin ile bir anlaşmaya varmak istediği belirtildi. Trump, ayrıca ABD'li yetkililerden anlaşma metni hazırlamalarını istedi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise Çin devlet medyasına yaptığı açıklamalarda, iki ülkenin istikrarlı ve sağlıklı bir ilişki sürdüreceğini umduğunu ve Trump ile Arjantin'de görüşmek istediğini ifade etti. İki ülke bu yıl içinde yüz milyarlarca dolar değerinde ürüne gümrük vergisi getirdi.

TÜPRAŞ HİSSELERİ UÇTU
Yurtiçi piyasalarda dün iyimserliği artıran önemli bir gelişme de, ABD'nin İran'ın petrol ihracatını hedefleyen yaptırımlarında Türkiye'ye istisna uygulayacağına ilişkin beklentiler oldu. Söz konusu gelişmeler, özellikle İran'dan petrol alan Tüpraş'ın hisselerine olumlu yansıdı. Gün içerisinde 128.30 liraya kadar düşen Tüpraş hisseleri, açıklamaların ardından 132.60 liraya kadar çıktı. ABD, Türkiye'nin başlıca ham petrol tedarikçilerinden İran'ın petrol ihracatını sınırlamayı hedefleyen yaptırımlarını pazartesi günü başlatacak. Tüpraş İran petrolünü almaya devam etmek için ABD yaptırımlarından muaf olabilmek amacıyla görüşmeler yürütüyordu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.