Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Mekan
Print Al

Edirne'de Tarih Katliamı

14 Mart 2017 Salı::

Hollanda'nın diplomatik skandalı gündemi değiştirirken, Edirne'de ise başka bir skandal yaşanıyor. CHP'li Belediye, Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin türbesinin bulunduğu alanı düğün salonu olarak kullanmaya çalışıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

CHP'li Edirne Belediyesi'nin Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin mezarının bulunduğu yere türbe yerine düğün salonu yapılacağı belirtildi. Bülent Gencer Vakfı'nın 14 yıldır yürüttüğü hukuki sürecin ardından türbe için 5500 metre karelik alanın mezarlık olduğu bir çok kurum tarafından tescillenmiş olmasına rağmen CHP’li belediye, bölgeye türbe yerine içinde düğün salonunun da olacağı bir sosyal tesis inşa etti.

59. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un imzasıyla yapılan kazı sonucu bölgenin mezarlıklar alanı olduğu koordinatlarla tespit edilliğini söyleyen gazeteci Halil Delice, şu açıklamayı yaptı: Efendim şuan bulunduğumuz yer Tatarhaniler mezarlığı. Nedir Tatarhaniler? Tatar hanlarının defnedildiği mezarlık. Osmanlılar zamanında, Kırım Osmanlı'ya bağlıydı. Orada yeni bir han tayin edildiğinde diğerleri Türkiye'ye getiriliyordu. Belli yerlerde kalıyordu. Kaldıkları yerlerden biri de Edirne'ydi. Edirne'de vefat edenler buraya defnediliyordu. Tabi mezarlık olduğu için aynı zamanda Kadılar mezarlığıydı. Osmanlı'nın Edirne'de görev yapan Kadılarının defnedildiği yerdir burası. İşte bunlardan bir tanesi de Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretleri... Zamanında burada türbesi vardı. Bu gördüğünz bütün mekan mezarlıktı. Tabi mezarlar kaldırılınca o mezarlarla birlikte Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin türbesi de kaldırıldı. Yani Edirne'yi Edirne yapan, Edirne'yi huzur gönüller şehri kılan bir alimdi evliya bir zattı. onun isminin yaşatılması onun hatırlatılması hem Edirneliler için hem de bütün ülkemiz için elzemdir.''


‘’DÖNEMİN KÜLTÜR BAKANI ATİLLA KOÇ DA TESCİL ETTİ’'

‘’Türbenin eskiden bulunduğu bölgeyi tarif eden bir vatandaş ise şöyle dedi: '' Burası koordinatlarla haritacı Yılmaz Bey'in tespitiyle şuanda bu zatın kabri tespit edilmiştir. Dönemin Edirne Valisi Nusret Miroğlu, 6 kişilik bilirkişi heyeti tayin etti. Eski müftülerinden İbrahim Kuşaslı beyefendi geldi, bizzat kendisi Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin türbesinin burada olduğunu söyledi.

Birlirkişiler ve ve 6 kişilik heyet, burasının mezarlık olduğunu tespit etti. Burada daha evvel Hamdi Sedefçi'yle beraber vali Nusret Miroğlu, mezarlık olduğuna dair imza attı. Dediler bu zatın mezarı burasıdır. 2005 yılında müraacatı yapıldı. 2005 yılından bu güne kadar çalışmalarımız devam ediyor. Evvela Anıtlar Müdürlüğü’nde daha sonra vefat eden Cengiz Varnatopu’na müracaat edildi. Varnatopu, Anıtlar Kurulu'na gönderdi. Anıtlar Kurulu da Müze Müdürlüğü'ne, oradam da Kültür Müdürlüğü'ne sevk etti. Kültür Müdürlüğü, Ankara’ya bakanlığa sevk etti. Bakanlıkta dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç’un imzasıyla geldi. Burasının komple bu bina dahil Osmanlı Mezar Taşlar Müzesi olsun diye imzasıyla geldi. Sonra Koç’un teklifi sayın Hamdi Sedefçi'nin Belediye Başkanlığı döneminde reddedildi. Daha sonra tekraren 250-300 metrekare alan kazıldı. Bütün kabristanda Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin Lahit taşları ortaya çıktı. Ayriyetten, Müze Müdürlüğü daha sonra yine kazı yaptı. Bu alanın tamamının kabristan olduğu da tescillendi. Normalde bu bina da tescilli. Dolayısıyla burası tamamen mezarlıktır.‘’

‘’BELEDİYE SUÇ İŞLİYOR’’

‘’Mezarlıklar kanununda deniliyor ki; mezarlıklar maksadının dışında kullanılamaz. Edirne Belediyesi tarafından bu bölge için alınan sosyal tesis kararı doğru değildir, suç işliyorlar. Çünkü elimizde bütün belgeler var. Vesikalı mahkeme kararı var. Sayıştay ve Danıştay kararları var. Belediye Başkanı ve belediye yetkilileri suç işliyorlar. Çünkü elimizde bütün belgeler var. Şuanda bu saatten sonra burayı açması suç. Zaten savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Süreç devam ediyor. Burasının, ''Osmanlı Mezar Taşları Müzesi olsun'' diye müracaatımız var. Biraz önce gazeteci Halil Delice dedi ki; ''Fatih Sultan Mehmed Han’ın müzesini yapalım'' biz buna da razıyız.

Biz buraya Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlu Muhammed İzniki hazretlerinin türbesinin yapılmasını istiyoruz. Ayrıca Müze Müdürlüğü'nün hazinesinde bulunan mezar taşlarının burada sergilenmesini istiyoruz. Burası Balkanlar'ın merkezi olmakla birlikte; Endonezya’dan, Pakistan’dan, Hindistan’dan, Orta Doğu’dan ve bütün dünyadan buraya ziyaretçi gelecek ve Edirneliler kazanacak. Onun için bu zatın türbesinin buraya yapılmasını arzu ediyoruz. Bizim başka bir beklentimiz yok. 14 seneden beri çalışmamız sürüyor. 14 senedir biz emek verdik. Bütün belgelerimiz elimizde. Sayın valimize rica ettik. Sayın valimiz de olabilir dedi. Biz de bu türbenin yapılmasını, buranın Osmanlı Mezar Taşları Müzesi veya Fatih Sultan Mehmed Han müzesi olmasını arzu ediyoruz.‘’

''HUKUKİ SÜREÇ YAVAŞ İŞLİYOR''

Konu ile ilgili hukuki sürecini yavaş işlediğini belirten Avukat Ahmet Faruk Temizkol, ‘’Hukuk tamamiyle fecaat durumda. Yaklaşık 15 senedir süren bir mücadele var. Yalnız öncelikle şunu belirteyim. Burada bu mübarek zatın türbesinin yapımı konusunda yer almak benim için büyük bir şeref. Şimdi burada Bayram Bey her türlü belgelerden bahsetti. 1930’lu yllarda başlayan tahribat… Onun üzerine elektirik fabrikası yapıldı. Biz de buraya o zatın türbesinin yapılmasını istiyoruz.'' dedi.

TGRT Haber / Ahmet Aydemir
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.