Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dolar, ABD verisiyle rekordan uzaklaştı

2 Aralık 2016 Cuma::

Güne 3.49 seviyelerinden başlayan dolar/TL, öğle saatlerinde 3.59'u aşarak yeni rekor seviyesine çıktı. Kur, ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında düşüşe geçti.

Yazı Boyutu : A A A A

Siyasi risk faktörleri çerçevesinde Türk finansal varlıkları üzerindeki baskı artarak devam ediyor.

Güne Ekonomi Koordiansyon Kurulu’nun tekrar toplanacağı haberiyle başlanırken; günün ilk saatlerinde 3,49 civarlarında yatay seyreden dolarda yeni bir kırıl yaşandı. Dolar 3,60'a dayandı, euro 3,83'ü geçti. Kur, ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesiyle geriledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yapmış olduğu konuşmasında bankalara hitaben faizlerin daha da düşürülmesi gerektiği uyarısında bulundu. Erdoğan, vatandaşa da yastık altındaki dolarları TL'ye veya altına çevirme çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yastığının altında döviz olanlar gitsin parasını altına dönüştürsün, TL'ye dönüştürsün, TL ve altın değer kazansın. Bu oyunu bozalım" dedi.

Açıklama öncesinde 3,49 seviyelerinde sakin bir seyir izleyen dolar/TL paritesi, Erdoğan'ın konuşması bitmeden 3,5183 ile tarihi zirvesini gördü. Sonrasında yükselişini sürdüren kur, tarihi zirveyi 3,5992 TL'ye kadar taşıdı. Bu seviyeden gelen satışlarla bir miktar gevşeyen kurda düşüş ABD tarım dışı verisiyle hız kazandı.

ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında 178 bin arttı. Beklenti 180 bin artması yönündeydi. Veri öncesi 3.55 seviyesinin üzerinde olan dolar/TL, verinin etkisiyle 3.51 seviyesinin altına indi. Kur, piyasaların kapanış saatleri itibarıyla 3.5080 seviyesinden işlem görüyor.

Dolarla birlikte 3,8301 TL'ye kadar çıkarak rekor tazeleyen euro da 3,74'den işlem görüyor.

Dolar/TL paritesi dün Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalarının ardından 3,5063 ile rekor kırmıştı.

Günün genelinde yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da ise kapanış saatlerine doğru artan alımlarla yüzde 1'i aşan bir yükseliş gerçekleşti. BİST 100 endeksi, haftanın son işlem gününü 871 puan (yüzde 1,20) artışla 73.390 puandan tamamladı.

Erdoğan, faizlerin yüksek olduğunu daha önce söylediğini hatırlatarak "Faizleri düşürmekten başka çare yok demiştim, yine söylüyorum" diye konuştu.

'Dolarınızı bozdurun; altın alın, TL'ye dönüştürün'

Negatif ayrışma devam ediyor

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, piyasalarlar ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Dolar endeksi ve euro/dolar gibi enstrümanlarda stabil seyrin olması, aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler grubundaki para birimi değer değişimlerinin sınırlı olması; günlük bazda yüzde 1'e yakın değer kaybeden TL’nin negatif ayrıştığını göstermektedir.

Aralık ayı oldukça önemli iç gelişmelere sahne olacak. Haftaya Kasım ayı TÜFE verisiyle başlıyoruz. 12 Aralık’ta düşük beklenen 3. çeyrek büyümesi, 14 Aralık’ta Fed toplantısı, 15-16 Kasım’da Avrupa Konseyi toplantısı ve 20 Aralık’ta TCMB toplantısı bizi yeni yıldan önce bekleyen sert virajlar olarak görünüyor.

Dolarda bir yandan Trump ve Fed beklentileriyle yükselirken, diğer yandan da Anayasa, Suriye ve Irak, AB ile ilişkiler ve OHAL gibi etmenler piyasalarda baskı oluşturmakta. Son oluşan piyasa oynaklığı ile beraber sadece para piyasası değil, Türk finansal varlıklarının tamamı baskı altında kalmıştır. Dolar/TL’de 3,40’ı destek olarak görüyorduk. 3,40 altının zor olduğunu düşünüyoruz, 3,50 normalleştirilirse projeksiyon kanalları 3,50 – 3,65 hareketini beraberinde getirebilir. Biz yılsonu gerçekleşmesinin 3,50 üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.