Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Türk lirası seferberliği

30 Kasım 2016 Çarşamba::

“Yerli para birimiyle borçlanmanın yollarını arayalım. AVM kira sözleşmeleri de Türk Lirasıyla yapılmalı. Küresel arenada hep beraber altını devreye alalım”

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye topyekûn döviz baskısını hafifletmek için seferber oldu. Sosyal medya üzerinden başlatılan “dövizini bozdur” kampanyası bütün yurda yayılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önemli açıklamalar geldi. 7. Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Erdoğan, şu mesajları verdi: “Döviz baskısından piyasaları kurtarmamız lazım. Gelin hep birlikte altını devreye sokalım. Yerli para birimleriyle borçlanmanın yollarını arayalım. Tabii bütün AVM’lerde patronlar, dövizle kiralama yolunu seçiyorlar. Orada çırpınan, battı batacak durumda olan esnaf var. Gerekirse geçici bir düzenleme ile, bu süreci başarıyla atlatabilmek için yerli para konusunda adımlar atılmalıdır. Bu vatan bizim, bu topraklar bizim, dayanışma içerisinde bu süreci beraber atlatacağız. Unutmayın, yakın tarihin gördüğü en alçak darbe girişimini aynı anda yaşayıp başarıyla üstesinden gelen bu millet, elbette ekonomik baskılara karşı da kendisini müdafaa edecektir.”

HER EVDE 3 ARAÇ!
İsraf ekonomisine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bir ailenin içinde bir tane değil, iki tane, üç tane araba var, hanımda, çocuklarda... Bunun adı israf ekonomisidir, verim ekonomisi değil. Ama verim ekonomisine geçtiğimizde devreye yatırımlar girecektir. Yatırımların olduğu yerde devreye istihdam girecektir. İstihdamın olduğu yerde üretim başlayacaktır. Bütün bunların olduğu yerde, o toplumda rekabet başlayacaktır. Rekabet gücünün artmasıyla büyüme gelecektir. Ekonominin doğası, talep üzerine kuruludur. Talebi ne robotlar ne de finansal araçlar üretir, sadece insanlar ortaya çıkarır. Demek ki sürdürülebilir büyümenin yolu, insandan, daha doğrusu insanların huzur ve refah içinde yaşama imkânlarını genişletmekten geçiyor. Sonuç olarak önümüzdeki dönemde ticarette ve savaşta kazananı belirleyecek olan, teknolojik üstünlükle birlikte yine insandır, biziz. Yoksa sağlıklı bir gelecek inşa edilemez.”

Kur, 2,30 TL olmalı
Bu arada birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, Cumhurbaşkanı Erdogan’ın açıklamalarının, perakende sektörünün en büyük meselesine tercüman olduğunu söyledi. Sinan Öncel, AVM’lerin bu çağrıyı dikkate alarak, 1 Aralık’ta düzenleyecekleri faturalarda, 2015 yılbaşındaki dolar kuru olan 2,30 TL’yi esas almalarının piyasaya soluk getireceğini belirtti.

Vatandaş kirli oyunu bozuyor
Sosyal medya üzerinden Türk Lirasını korumaya yönelik “Dövizi bozduruyoruz, kirli oyunu bozuyoruz” adlı kampanyaya, ülkenin dört bir yanından destek geldi. Döviz bürosu sahipleri, insanlarda bir panik havası oluştuğunu ve bazı
televizyonlardaki yorumcular sebebiyle vatandaşların döviz almaya başladığını söyledi. Ancak cuma gününden bu yana kampanyanın etkili olduğunu aktaran büro sahipleri, “İnsanların bu vatan için neler yapacağını herkes görecek” diye konuştu. Türk lirasına geçen vatandaşlar ve iş adamları da, “15 Temmuz’daki aynı duruşu sergilemek zorundayız. Yoksa kazandıklarımızı kaybetmekle karşı karşıya kalabiliriz” dedi. Kampanyanın etkisiyle dolar, 3,42 TL civarında yatay seyretti.

BAŞBAKAN YILDIRIM: Tankla, topla yapamadılar 3-5 kuruşla mı yapacaklar!
Başbakan Binali Yıldırım, dövizdeki artışın Türkiye’ye özgü olmadığını tekrarlayarak, “Bütün para birimleri 8 Kasım’dan bugüne kadar yüzde 3 ile yüzde 10 arasında değer kaybına uğradı. Birileri çıkmış, bunun üzerinden siyasi prim yapmaya çalışıyor. Ana muhalefetin ekonomi kurmayları döviz üzerinden siyasi rant kazanmayı bir kenara bıraksın, dünyaya baksın” dedi. Küresel piyasalardaki hareketler konusunda tedbirli olduklarını vurgulayan Yıldırım, şu mesajları verdi: “Kriz diyorlar, vatandaş yapılandırma kapsamında 112 milyar lirayı devlete ödemek için kuyruğa girdi. Ekonominin gücünü daha da artıracak reformları kararlılıkla devam ettiriyoruz. Planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık. Yatırım teşvikleri, cazibe merkezlerinin oluşturulması, vergi barışı, SGK barışı gibi düzenlemeleri uygulamaya başladık. FETÖ, dedikodu yayıyor. Bunlar alçak. Türkiye ekonomisini çökertmek için bütün gayretlerini gösteriyorlar. Siz bu milleti, 15 Temmuz gecesi tanklarla, toplarla yıldıramamışsınız, üç beş kuruş para hesabıyla mı yıldıracaksınız? Cebinde 1 dolarla gezen ihanet aktörleri, hiç boşuna beklemesin.”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.