Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Mekan
Print Al

350 milyon dolarlık Türk Hollywood'u geliyor

27 Ekim 2016 Perşembe::

Hollywood ve Bollywood'dan sonra dünyanın en büyük 3. film platosu İstanbul'a kurulacak. Van Damme'ın da ortak olduğu Long Road Production film şirketi, uluslararası yüksek bütçeli projelerini Büyükçekmece, Toskana Vadisi'nde hayata geçirecek.

Yazı Boyutu : A A A A

İSTANBUL - Hollywood yıldızı Jean Claude Van Damme'ın da ortak olduğu Long Road Productions, Büyükçekmece'de Toskana Vadisi yanında 400 dönüm arazi üzerine 350 milyon dolarlık dev bir film platosu kuracak. Van Damme, plato çalışmalarını takip etmek amacıyla birkaç kez İstanbul'a gelmişti. Platoyu Türk ve İtalyan teknik ekip yönetiyor. Midwood adıyla anılacak plato, Hollywood ve Bollywood'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü film platosu olacak. Pazar günü gerçekleşecek temel atma törenine projeye en başından beri destek veren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ev sahipliği yapacak.

Proje, villa fiyatlarını yükseltti

400 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilecek dev film platosunun TEM ve E-5 arasında yer alan Alkent Mahallesi'nde kurulacak. Bölgede göl ve deniz manzaralı villalar, Amerika'nın Beverly Hills bölgesindeki villalar örnek alınarak yapıldı. Bölgedeki villaların en ucuzu 750 bin dolar en pahalısı 4.5 milyon dolar. Bu proje, fiyatları biraz daha yukarı çekecek. Deyim yerindeyse, Büyükçekmece, Hollywood'u aratmayacak.

Menderes Türel, Hollywood modeli plato arayışında

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'ya dev bir film platosu yapmak adına çalışmalara başladı. Temaslarda bulunmak için 2 kez Amerika'ya giden ve Los Angeles'te Amerikan film enstitüsünün önemli isimleri ile bir araya gelen Türel, "Los Angeles'ta Antalya'ya film platoları kazandırmak için çalışma yapacak ve temaslarda bulunduk. Ayrıca Altın Portakal Film Festivali'nin Uluslararası bölümünün güçlendirilmesine yönelik görüşmelerde yaptık. Hollywood görüşmelerimiz son derece olumlu geçti" şeklinde konuştu. Antalya'nın turizmin dışında tarihi mekânlarıyla, doğası ile önemli bir kent olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Universal Film Stüdyo ve platolarının benzerinin yapılabileceği yerleri tespit ettikten sonra şubat ayında Amerikan film enstitüsünün önemli isimleri Antalya'ya gelecek. Alternatifli yerleri gezdireceğiz. Film platosu yapılabilecek alternatifli yerlerin tespit edilmesinin ardından Antalya'ya dev bir film platosu yapılacak" ifadelerini kullandı.

Tekfen Holding'in de platosu var

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Çandır beldesinde Tekfen Holding'in 1999 yılında hizmete sunduğu Antalya Film Stüdyoları, 17 milyon dolara mal olmuştu. Antalya Film Stüdyoları, bürokrasinin kurbanı oldu. Halkın ‘Çandırwood' adını verdiği Ortadoğu'nun en büyük stüdyoları, yurtdışından gelen yapımcılara ‘vergi, harç, stopaj' gibi kalemlerde indirim yapılamaması yüzünden atıl hale geldi. Çandır Belediyesi'nden 25 yıllığına kiralanan 120 dönüm alanı kaplayan 10 bin 200 metrekare kapalı alanı ve 2 ayrı stüdyosu olan Antalya Film Stüdyoları, filmlerde figüranlık yaparak geçinmeyi hayal eden yöre halkının da umudu olmuştu. Filmlerde figüran olarak rol alan Çandırlılar bunun yanı sına, eşek, kedi, tavuklarını da film stüdyosuna kiralıyordu. Antalya Film Stüdyoları Genel Müdürü Bülent Güçer, Türkiye'deki vergi ve stopaj gibi kalemlerin yabancı yapımcıyı etkilediğini belirterek şunları söyledi:"Stüdyolarımız şu an beklemede. Macaristan ve Kanada, kendi ülkelerine gelen yapımcılara vergi ve konaklama desteği veriyor. Ancak Türkiye'deki vergilendirme sistemi nedeniyle dış yapımcı ülkemizi tercih etmiyor. Yerli yapımcı ise doğal ortamı tercih ettiği için stüdyolara para vermek istemiyor." Biri 3040, diğeri 200 metrekarelik iki stüdyosu, prodüksiyon ofisleri, makyaj, kostüm odaları, ambulans ve su tankeri, geniş fotoğraf arşivi bulunan tesis, Ortadoğu'nun en büyük film platosu olarak kabul ediliyor. Tesiste sadece Amerikan Hallmark yapımı Arabian Nights ile Cem Yılmaz'ın oynadığı ve senaryosunu yazdığı G.O.R.A. çekildi. Cem Yılmaz, G.O.R.A.'yı Çandırwood'da çekmişti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.