Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

2017-2019 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program,

5 Ekim 2016 Çarşamba::

2017-2019 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program, yüzde 5’in altına düşmeyen büyüme, yüzde 5’i geçmeyen enflasyon hedefliyor. Ayrıca savurganlığın önüne geçilip istikrar korunacak...

Yazı Boyutu : A A A A

Haber Merkezi ANKARA
Ana hedefi büyüme olan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. 2017-2019 yıllarını kapsayan program ekonomide büyüme ve kalkınmayı öncelikli tutarak enflasyonu yüzde 5’e düşürmeyi, kişi başı gelir ve istihdamı artırmayı hedefliyor. Eğitimde tarihî bir reforma imza atılıp, yarı zamanlı eğitimden vazgeçilirken, yabancı dilin 5. sınıftan itibaren zorunlu olması kararı alındı. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı OVP hedeflerine göre, istikrarlı ve kapsayıcı nitelikli büyüme artırılacak. Bu amaçla ileri teknoloji sanayi üretimi, savunma sanayi, uzay ve havacılık, bilişim, ilaç sektörleri ile kimyasallara yoğunlaşılacak. Bu alanlarda yerli ve millîleşme artırılacak.

ENFLASYON VE CARİ AÇIĞA KESİN NEŞTER
Yıldırım’ın açıkladığı OVP’ye göre ‘öngörülmeyen bir şey olmazsa’ bu yıl oran yüzde 7.5 olarak gerçekleşecek. Enflasyon 2017’de yüzde 6.5, 2018 ve 2019 yılları için yüzde 5 olarak hedeflendi. Enflasyonda gelinen noktayı, “İşe başladığım dönemdi. 1970’lerde yüzde 135 enflasyon gördük. Sabah parayı alan dövizcilere koşuyordu. Öğlen olmadan alırsa kâr ettiğini sanıyordu. Öyle günlerden bugünlere geldik” diye anlattı.
Ana hedeflerden birinin cari açığı aşağı çekmek olduğunu anlatan Yıldırım, “Satarken azimli, alırken nazlı olacağız” diyerek içeride yapılan bir şeyin ithal edilmeyeceğini vurgularken, ekonomide rekabeti artırıcı, farklı ürünler yapmaya odaklanma amacında olduklarını ifade etti. Hedefler kapsamında, Doğu-Batı koridorunda trafik problemi kalmayacak, Delice-Ankara otoyolu başlayacak, 2018 sonunda Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas hızlı demir yolu başlayacak. Türkiye Uzay Ajansı bu yıl kurulacak, internette geniş bant altyapısı yaygınlaştırılacak.

HEM BÜYÜME HEM KALKINMA
Yüzde 3-4 bandında bir büyümenin asla Türkiye’nin hedeflediği bir büyüme olmadığını vurgulayan Yıldırım, küresel olumsuzlukların Türkiye’yi de etkilediğini söyledi. Yıldırım, “Avrupa’da eksi düzeylere veya sıfır düzeylerine giderken, biz yine yüzde 3’ün üzerinde bir büyümeyi 2016’da yakaladık. 2017’den itibaren yukarı çıkan bir oran olacak. Bu, yüzde 5’in altında olmayacak” dedi. Küresel ekonominin yavaşlığının yanı sıra Türkiye’nin darbe girişimi ve terör saldırılarına maruz kaldığını hatırlatan Yıldırım, “Türkiye bunun üstüne bir de darbe girişimi ve terör saldırılarına karşı karşıya kaldı ve yine de büyümesini sürdürdü” dedi.

Tam gün eğitim ve 5. sınıfta dil hazırlık

Başbakan Binali Yıldırım, milyonlarca öğrenci ve veliyi ilgilendiren adımların bu dönemde atılacağını vurguladı. 2019’dan itibaren ikili öğretim tamamen kalkacak, herkes tam gün eğitime geçecek. Bütün çalışmalara rağmen sadece yüzde 50’ye ulaşabilen okul öncesi eğitim zorunlu olacak. 4+4+4 sistemdeki ilk 4’ten sonraki yıl, yani 5. sınıf yabancı dil eğitimi zorunlu olacak. Bu sınıf bir anlamda yabancı dil hazırlık sınıfı haline getirilecek. Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki teknik eğitim reformu hayata geçirilecek.

Güvenlik ve eğitim dışı istihdam az

Tedbire önce kendilerinden başlayacaklarını söyleyen Yıldırım, “Araç alınmasına, yeni bina yapılmasına, kiralamasına mecburiyet olmadıkça izin vermeyeceğiz. Gereksiz dış seyahati sınırlandıracağız. Personel alımını asgari düzeyde, güvenlik, eğitim dışında fazla personel alımı düşünmüyoruz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: enflasyon, büyüme, öğretim, binali yıldırım, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.