Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Rant kurasına tedbir yolda

13 Eylül 2016 Salı::

TOKİ’nin 150 bin TL’ye sattığı daireyi hemen borcunu kapatıp 250 bin TL’ye satanlar olduğunu belirten Ergün Turan, “Kurada isimleri çıktığı zaman piyangodan para çıkmış gibi seviniyorlar. Bunlarla ilgili farklı çalışmalarımız var” dedi

Yazı Boyutu : A A A A

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ’nin sosyal konutta kâr etmediğini belirterek, “Diyelim ki 3+1 daireyi 150 bin liraya satıyoruz. Bu daireyi hemen 250 bin liraya satacak olanlar, kurada isimleri çıktığı zaman piyangodan para çıkmış gibi seviniyorlar. Devir hakkı olmamasına rağmen borcunun tamamını kapatıyor. Çünkü borçlu durumdayken devir hakkı yok. Borcunu kapatıp 250 bin liraya satacak değerli yerler var. Biz bunları yüksek bedelle çıksak ‘siz kâr amaçlı mı bunu yapıyorsunuz?’ diye soruyorlar” şeklinde konuştu. Turan, İstanbul’da 250 bin liraya kâr etmeden daire sattıklarını belirterek, “Bin 500 daireyi koyuyoruz. 100 bin kişi müracaat ediyor. Bin 500 kişiye daire çıkıyor. Daireyi 250 bin liraya alıyorsunuz, kuranızı çektiğiniz gün 350-400 bin liraya satıyorsunuz. Böyle bir hak olabilir mi? Bu sosyal konut mudur? Bu artık sosyal konut değildir. İstanbul ölçeğinde düşününce bu sosyal konut anlamına gelmiyor. Bunlarla ilgili farklı çalışmalarımız var” dedi.
Ergün Turan, Türkiye’de markalı konut üretiminin toplam konut üretiminin yüzde 3-4’üne denk geldiğini, vatandaşın kafasında hep lüks konut üretildiği algısı olduğunu, TOKİ’nin tek başına bunun 2 katı konut ürettiğini söyledi. Turan, “Bunu devre dışı bırakırsanız Türkiye’de gayrimenkul piyasasındaki dengeler dar gelirli vatandaşlar açısından altüst olur. O zaman normal vatandaş, herhangi bir yerde 100 bin liraya daire alıyorsa burada TOKİ’nin dengeleyici gücü çok önemlidir. TOKİ dost eli de denebilecek bir kuruluştur. Konuta erişmekte zorlanan vatandaş için yegâne dost eli TOKİ’dir” şeklinde konuştu.
64 BİN KONUT ÜRETECEK
TOKİ’nin 2016 hedefinin 60 bin konut olduğunu bildiren Turan, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) hain darbe girişimine rağmen yıl sonunda 64 bin rakamına erişeceklerini, böylece bütün yılların rekorunu kırmış olacaklarını söyledi. Turan, “Bu bizim açımızdan çok önemli ve motive edici. Gelecek yıl 65-70 bin konut üretme hedefimiz var. Bunlar sosyal konut... İştirak şirketlerimizin yaptığını saymıyorum. 2019 yılına kadar 260 bin konut hedefimiz var. 2023 hedefimiz ise 7-8 yıl içinde asgari 500 bin konut inşa etmektir. İnşallah onu aşacak bir model içerisindeyiz. Bunlar günümüz dünyası için çok büyük rakamlar” ifadelerini kullandı.

Yurt dışından talep geliyor

TOKİ’nin yurt dışındaki konutlarının ticari maksatlı olmadığını, Türkiye’nin yardım faaliyetlerine yönelik gerçekleştirdiğini kaydeden Turan, yasa gereği yurt dışında ticari işlerinin olmadığını, TOKİ’nin yurt dışında sadece Türkiye’nin yardım faaliyetlerini inşa ettiğini vurguladı. Turan, “Ancak yurt dışından talep geliyor. Pakistan’dan da, Körfez ülkelerinden de böyle talepler (konut üretim talebi) geliyor. Bunu sektör bileşenleriyle tartışıyoruz. Böyle bir başlığımız da var. Bunu tamamladığımızda sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Türkiye’ye yeni bir ticari enstrüman kazandırılabilir mi noktasını tartışacağız” diye konuştu.

Maraş’ta kasaba inşa ettik

Ergün Turan, Suriyeli sığınmacıların kaldığı hemen hemen tüm merkezleri TOKİ’nin inşa ettiğini belirtirken, Kahramanmaraş’ta AFAD’la beraber yaklaşık 4 ayda 35 bin insanın yaşayacağı bir kasaba kurduklarını, devletin nerede görev verirse versin TOKİ’nin yaptığını söyledi. Herhangi bir vatandaşın iş kazası bile geçirmesi hâlinde TOKİ’den sıfır faizli kredi alabildiğini de hatırlatan Turan, şehit ve gazi yakınlarına da nerede isterlerse çekilişsiz kurasız konut verdiklerini bildirdi. Turan, şehit ve gazi yakınlarına bugüne kadar bin 577 adet konut, 573 milyon lira da sıfır faizli konut kredisi verdiklerini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.