Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Konutta seferberlik devam ediyor,

12 Ağustos 2016 Cuma::

Konutta seferberlik devam ediyor, ev almanın tam zamanı!

Yazı Boyutu : A A A A

TÜSODER Başkanı Rıdvan Yıldız, Erdoğan'ın çağrısının ardından, çeşitli bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmesinin tüketicileri sevindirdiğini söyledi.

Bankaların konut kredilerinde uyguladıkları faiz oranlarında indirime gitmesi tüketicileri mutlu etti. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Rıdvan Yıldız, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından başta kamu bankaları olmak üzere, çeşitli bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmesinin tüketicileri sevindirdiğini söyledi.

KREDİ HACMİNİN ARTMASI KARLARI DA ARTTIRDI

Yıldız, kredi hacminin artmasıyla bankaların karlarının arttığını, fakat yüksek kredi maliyetleri nedeniyle tüketicilerin ve yatırımcıların konut yatırımı yapamadığını belirterek, "Faizlerin yüksekliği yatırımcıları da caydırıyordu. Bu caydırıcı etki, iş dünyasında yatırıma, vatandaşlarda da konut alımlarına engel oluyordu. Çünkü kredi maliyetleri tüketici açısından cazip değildi. Bu noktada ülkemizin ekonomisinin hareketlenmesi bakımından tüketicilerin daha ucuza karlı kredi elde etmeleri için kredi faizlerinin düşmesini önemsiyoruz." dedi.

"DÜŞÜK FAİZLER EV ALMAYA TEŞVİK EDECEK"

Konut kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesinin tüketiciyi ev almaya teşvik edeceğini dile getiren Yıldız, "Faizlerin düşmesi satışların durma noktasına geldiği konut sektörünü hareketlendirecektir. Bunun dışında 'bu pahalılıkta ben nasıl ev sahibi olacağım' diyen vatandaşa umut olacaktır. Bu, vatandaşlar ve iş dünyası açısından her yönüyle bir kazanımdır. Açıkçası son yıllarda karlarını artıran bankaların kar marjlarının düşmesini göze alması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanının çağrısını da bu yüzden önemsiyoruz." diye konuştu.

"BANKALAR İYİ NİYET GÖSTERECEKTİR"

Yıldız, indirimler sonrasında ortaya çıkan yeni faiz oranlarının sadece yeni kredilerde değil, kullanılmış konut kredileri için de uygulanması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sabit faizli finansmanlarda belirlenen faiz oranı, sözleşme süresince tarafların rızası olmadan değiştirilemez. Yani tüketici yüksek oranla çektiği kredinin faizi oranını banka rıza göstermezse değiştiremez. Sabit oran belirlemiş olanlar maalesef banka geri adım atmadığı takdirde faiz oranlarını değiştiremeyecek. Yüksekten ödemeye devam edecek, ancak biz inanıyoruz ki bankalar, burada iyi niyet göstererek tüketiciler için belli oranda iyileştirmeler yapacaktır. Tüketiciyi ve yatırımcıyı mağdur etmeden tolerans göstereceklerdir. Bankalar burada ülkenin durumu, ekonomik gelişmeleri ve kar marjlarını düşünerek, mevcut indirim kadar olmasa bile diğer tüketicileri de mağdur etmeyecek adımlar atacaklardır."

"FIRSATÇILAR DEŞİFRE EDİLMELİ"

Bazı tüketicilerin faiz indiriminin ardından konut fiyatlarının artacağı düşüncesiyle kaygılandığını anlatan Yıldız, "Türkiye'de FETÖ'nün darbe teşebbüsünün ardından genel bir fedakarlık yapıldı. Gayrimenkul sektörü de bu konuda elini taşın altına soktu, yüzde 25'e kadar indirimler yaptılar. Vatansever iş adamlarımız şu dönemde vatan sevgisini gösterme adına karını bir kenara bırakıp fedakarlık yaptı. Bu noktada bazı gayrimenkul firmaları, gerekirse para kazanmayacaklarını, ama ülkenin ekonomisini ayakta tutma adına indirim yapacakların belirttiler. Bu iyi niyet göstergelerinin yanında bu faiz indirimine karşı konut fiyatlarını artıran bir takım fırsatçılar varsa bunlar deşifre edilmeli ve gereken yaptırımlar uygulanmalıdır." diye konuştu.

"KONUT ÜRETİCİLERİ DE DUYARLI OLMALI"

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi de faiz indirimini konut piyasası açısından olumlu karşıladıklarını, faiz oranlarının aylık yüzde 0,80 civarına inmesiyle piyasanın canlanacağını söyledi.

Faiz indiriminin konut üreticilerini de olumlu etkileyeceğine işaret eden Tanrıverdi, indirimin tüketicilere yansıması için konut üreticilerinin de duyarlı davranmaları ve bunu fırsat bilerek fiyatlarla oynamamaları gerektiğini vurguladı.

Tanrıverdi, faiz indiriminin geri ödemesi devam eden kredilere de uygulanması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle dedi: "Bankalarımızdan 15 Temmuz öncesi alınan ve ödemesi devam eden krediler de yeni faiz durumlarına göre yeniden yapılandırılmalı ve bu tüketiciler de indirimden faydalanmalıdır. Faiz indiriminin konut alacak olan tüketicilere yansıması için konut üreticilerine de görev düşüyor. Konut sektörüne destek olmak için Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan çağrı iyi değerlendirilmeli ve bu çağrı sonucunda talebin artması nedeniyle oluşan piyasa koşulları tüketici aleyhine kullanılmamalıdır. Tüketiciler de bu olumlu havadan faydalandırılmalıdır."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.