Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Şimşek: Vatandaş 9 milyar dolar bozdu

27 Temmuz 2016 Çarşamba::

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ekonomideki son durumu, Rusya ile görüşmeleri ve gündemi yorumladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu anlatan Şimşek, darbe girişimi nedeniyle ekonomide kalıcı, anlamlı, büyük bir tahribat yaşanmadığını vurguladı.

Darbeyi önleyen milletin piyasalardaki darbeyi de önlediğini dile getiren Şimşek, dün itibarıyla vatandaşların 9 milyar doların üzerindeki dövizini bozdurarak Türk lirasına geçtiğini, bunun çok önemli olduğunu ifade etti. Şimşek, "Dışarıdaki yatırımcı korkularla, şüphelerle Türkiye'ye yaklaşırken, portföy değişikliğine giderken vatandaşımız kendi ülkesine güvenmiş, geleceğine inanmış ve gitmiş bu dönemde dövizini yüksek seviyeden bozmuştur. Bu, dalga boyunu sınırladı" değerlendirmesinde bulundu.

'Sistemde çok önemli reformlar yapılacak'

Şimşek, Türkiye'den çıkışların hangi boyutta olduğuna ilişkin verilerin biraz gecikmeli olarak geleceğini, bunun yanında girişlerin de başladığını, bu gelişmeler doğrultusunda hareketliliğin netine bakacaklarını belirtti.

Gelinen noktada yabancı yatırımcının Türkiye'nin bir daha benzer durumları yaşamamak için gerekli yapısal dönüşümü yapıp yapmayacağını merak ettiğini ifade eden Şimşek, "Darbe üreten bir sistemimiz var. Önemli reform çalışmaları var, bir takım adımlar atıldı, atılıyor. İnşallah bunlar yeterli olur. Milletimizin gösterdiği cesaret, feraset, bana umut veriyor. Bir daha böyle bir girişimde bulunmadan önce 10 kez düşüneceklerdir. Sistemde çok önemli reform yapacağız, sistemin darbe üretmesini engelleyeceğiz" diye konuştu.

KHK'lerin ekonomide de kullanılması gerek

Başbakan Yardımcısı Şimşek, MGK'nın tavsiye kararı ve Bakanlar Kurulu'nun OHAL ilanıyla birlikte daha geniş kapsamlı olarak kullanılmaya başlanan Kanun Hükmünde Kararname'lerin ekonomi alanında da kullanılması gerektiğini söyledi.

"Moody's bugün Ankara'da, ben de kendileriyle görüşeceğim, Türkiye'nin notunun indirilmesi için hiç bir sebep yok" diyen Şimşek, "Rating kuruluşlarının hatalı karar vermesini engellemek için bazı adımlar atılmasını isterim" ifadesini kullandı.

Bazı kararalar liderlere kaldı

Dün Rusya'da bir dizi görüşme gerçekleştiren Şimşek, bunların olumlu geçtiğini, Rusların yapıcı ve iyi niyetli olduklarını söyledi.

"Rusya ile turizmi konuştuk, tarifeli seferler başladı ama charter seferleri bizim için önemli, bizden güvenceler istemişler, bunu sağladık" diye konuşan Mehmet Şimşek, "Bu önlemlerin yerinde görülmesi için onları davet ettik. Uçak krizi sonrası bazı sektörlerde Türk firmalarının çalışması yasaklandı, bunun kaldırılmasını istedik" dedi.

Şimşek, Türk Akımı Projesi'nin Türkiye için önemli olduğunu ifade ederek, diyalogun sürdürülebileceğini söyledi ve ekledi: "Bazı kararlar liderlere kaldı, biz teknik altyapıyı hazırladık."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.