Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

-Dolarda en az yüzde 10 köpük var

8 Haziran 2016 Çarşamba::

Ekonomi Bakanı Zeybekci, dolar kuru seviyesiyle ilgili olarak "Şu anda yüzde 10'dan biraz daha az olsa da köpük var” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Ekonomi gündemindeki gelişmeleri değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "TL'nin, dolar endeksini oluşturan para birimlerinin üzerinde yaşadığı kayıp benim için köpüktür; şu anda yüzde 10'dan biraz daha az olsa da köpük var" dedi.

Zeybekci'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde;

- TCMB'den faizle ilgili beklentim indirimlerin aynı şekilde devam etmesi; 50'şer baz puanın iyi bir oran.

- Bundan sonra da reel sektörün istediği faiz oranlarına doğru kararlı bir duruş olacaktır.

- Türkiye FED'den çok ECB'den etkileniyor; dolayısıyla faizle ilgili endişe yaşanmasına yer yok.

- Büyüme birinci çeyrekte bazı anketlerdeki yüzde 4-4.5 beklentinin oldukça üzerinde gelir; geçen yıl son çeyreğe benzer yönde büyüme bekliyorum.

- Bu yıl büyüme piyasa beklentisinin üzerinde olur; yüzde 4.5 hedefinde revizyona gerek yok, ulaşılamaz değil; birinci çeyrek verisi ile birlikte 2016 için farklı şeyler konuşulmaya başlanacak.

- Enflasyonda yılsonu yüzde 7.5 tahmini gerçekleştirilebilir; enflasyon sepetini de gözden geçirmemiz gerekir.

- İhracatta H1'de 6 milyar dolarlık kayıp yaşadık; 2016'yı 155.5 milyar dolarlık hedefin altında ve 150 milyar dolar civarında ihracatla tamamlarız.

- Cari açığı tetikleyen lüks, ithalata dayalı tüketimi alacağımız önlemlerle kontrol altında tutacağız;yerli üretime dayalı kemer sıkmayı gözden geçirmemiz lazım; biraz gevşetilebilmeli.

- Stratejik yatırımlar için firmaların arazi, liman, yol, 20 yıllık elektrik fiyatı, tüm vergilere 10-20 yıllık tatil gibi ne talepleri varsa karşılayacağız.

- Türkiye'nin bazı alanlarda kendi devini oluşturmak için, tamamiyle yerli üretim olmak kaydıyla sektöre başkalarının girişiyle ilgili koruma da dahil ne gerekiyorsa yapacağız.

- Dünya kendi devlerini oluşturmak için böyle yapmış, biz de demir-çelik, diğer cevherler, petro-kimya, elektrikli elektronik cihazlar rüzgar santrali gibi alanlarda böyle yapacağız.

- İran'ı potansiyeli en yüksek pazarlarımızdan biri olarak görüyoruz; ticaretin yanı sıra ortak yaptırımlar ve üçüncü ülkelerde işbirliği yapılabilir.

- Gümrük Birliği revizyonunda 2016 Q4'te teknik görüşmeler başlayacak ilk görüşmemiz yakında olacak; 2017'de bu konu tamamlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.