Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Kilit piyasa Türkiye

10 Mayıs 2016 Salı::

Saxo Bank’ın Baş Ekonomisti ve CIO’su Steen Jakobsen, Türkiye’nin mültecilerle ilgili durumunun, Birleşik Krallık’taki Brexit oylamasının önüne geçeceğine dikkat çekti.

Yazı Boyutu : A A A A

Online yatırım uzmanı Saxo Bank’ın Baş Ekonomisti ve CIO’su Steen Jakobsen, “Brexit oylaması bana göre Avrupa’nın geleceği için sadece bir katalizör olacak, kendi içinde bile büyük bir risk değil. Birleşik Krallığın ‘geleceğini’ AB içinde veya dışında olması belirlemeyecek. Asıl belirleyici olan, Birleşik Krallık ekonomisinin üretkenliği olmayan bankacılık ve gayrimenkule aşırı bağlı olması ve bunun sonucunda da global piyasa görünümünde finanse edilen cari açıktır. Başbakan David Cameron’un oylamadan önce AB ile bir anlaşma yapmış olması, bugün Avrupa’nın fiilen iki parçalı bir Avrupa olduğu anlamına gelir. Zaten Birleşik Krallık için AB’de kalsa bile ayrı bir kurallar dizisi, geri kalan ülkeler için ise ayrı bir kurallar dizisi yürürlükte olacaktır.

“Bir başka deyişle Haziran referandumundan sonra sonuç ne olursa olsun diğer AB ülkeleri de, mülteciler ve Avrupa Merkez Bankası ile siyasetçiler arasında giderek büyüyen ayrılık ve aynı şekilde Almaya ile Club Med arasındaki büyüyen ayrılık nedenleriyle ‘özel anlaşmalar’ talep edecekler” dedi.

Belirleyici etken Türkiye piyasası

Yunanistan’ın durumuna da dikkat çeken Steen Jakobsen, tüm bu koşullara rağmen asıl belirleyici etkenin Türkiye piyasası olduğunu vurguladı: “Bugün ‘Yunanistan’a daha fazla kredi!” olarak özetleyebileceğimiz Yunan trajedisinde yeni bir bölüme başlıyoruz. Asla bitmeyen hikaye! Yunan ‘çözümü’ borcun tıraşlanması olmak zorunda. Ama bu eylemsizlik ve satın alma zamanının Avrupa’nın bütün problemleri için çözüm olduğuna herkesten fazla inanıyor gibi görünen Merkel için kesinlikle kabul edilemeyecek bir şey. Bütün bu gelişmelere karşın, kilit piyasa Türkiye olmaya devam ediyor. Uzun zamandır Türk yatırım piyasasını gözlemliyorum. USDTRY paritesi 3.05/3.06 altında olduğu sürece reel faizlerin çok yüksek olduğunu savunuyordum. Ancak son gelişmeler dolayısıyla artık bu görüşte değilim. Türkborsası, gelişmekte olan bir piyasa olarak iyi performans gösterdi, fakat geçen hafta önemli ölçüde düştü.”

Yönetim ve risk tanımı

Steen Jakobsen risk konusunda da bir değerlendirme yaparak politikacılar ile merkez bankaları yöneticilerine seslendi: "Piyasalar Brexit lehine ve aleyhine korku tellallığı yapmakla meşgul. Bu arada mültecilerin durumu ve Avrupa Merkez Bankası’nın sıfırın altındaki faiz oranlarının tartışma dışı kalması, Avrupa’da büyümeyi ortadan kaldırıyor. Daha önce de dediğim gibi, satın almada yanlış zamanlama nedeniyle ‘sosyal sözleşmenin’ yeniden müzakere edilmeye zorlanması gibi büyük bir risk var. Zaman satın alamayacağımız tek şeydir, belki de politikacılar ile merkez bankaları yöneticilerinin bu gerçeğin farkına varma zamanı gelmiştir. Kesin olan şey hem politik hem de piyasaya ilişkin seslerinin yükseldiğidir, dünyadaki kulaklarını bu seslere tıkayan politikacılar için bile...”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.