Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dolarda heyecan bitmeyecek!

7 Mayıs 2016 Cumartesi::

Dolar yatırımcısı için hareketli bir hafta geride kaldı. 2.98’lere kadar çıkan dolar kuru yatırımcısına yüzde 7’ye varan bir getiri sağladı. Uzmanlara göre, dolardaki heyecanlı dalgalanmalar devam edecek.

Yazı Boyutu : A A A A

2016 bir başladı pir başladı. Her gün ayrı bir haber ayrı bir dalgalanma oluşturdu. Bu haftanın grafiğini de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüş ayrılığı ile başlayan ve Davutoğlu’nun Başbakanlığı bırakmasıyla sonuçlanan ‘siyasi risk’ çizdi.

Haftaya 2.78’den başlayan dolar kuru 2.98’lere kadar çıkarak yüzde 7’ye varan gelir fırsatı sundu. Bu elinde 1.000 TL’si olan yatırımcının sadece 24 saatte 70 TL kar elde etmesi anlamına geliyor. Şu anda dolar yatırımcısı için en önemli soru yükseliş sürecek mi? Bunun cevabı için gündeme ve beklentilere bakacak olursak; dolardaki bu getiri sürecek gibi görünüyor. Gerek yeni Başbakan kim olacağı tartışmaları gerekse de FED’in haziran ayında faiz artırımı beklentileri bu beklentileri destekliyor. Bu senaryoya göre kur da psikolojik sınır olan 3 TL seviyelerinin kırılması olumsuz bir haberin gelmesine bakıyor. Bu nedenle yatırımcıların kendi pozisyonlarını bu beklentiye göre almaları tavsiye ediliyor.

2.90’nın altında alım

Piyasalarda hareket çok olunca, dolar yatırımcısı için ‘al’ ya da ‘sat’ kararı vermeyi de zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, elinde şuanda doları olan yatırımcı önce beklemeli. Çünkü Ankara’dan gelecek sıcak haber akışıyla doların gün içi ataklarla 3 TL’ye çıkması muhtemel görülüyor. Bu nedenle dolar yatırımcısının karını cebine koyması için bir süre daha beklemesi gerektiği vurgulanıyor. Peki yeni alım yapmak için hangi seviyeler uygun? Analistler, dolarda düşüşlerin alım fırsatı olarak görülebileceğine de işaret ediyorlar. 2.90 TL seviyesinin altından orta vadeli alım, 3.0 TL seviyesinden de satış öneriliyor. Bu arada Merkez Bankası’ndan beklenen faiz indirimi de TL’yi daha da kırılgan yapacak.

Türkiye'nin betası yükselecek

Bu arada kırılganlığı artıran içerdeki gelişmeler piyasalar üzerinde etkili olsa da esas ana belirleyici yurtdışı olacak. FED’den gelecek açıklamalara paralel hareket edecek olan piyasalarda içerideki siyasi kırılganlık nedeniyle piyasalarda iniş ve çıkışlarda daha sert hareketler gözlenebilir. Görüşlerine başvurduğumuz bir analist, “Siyasi risk algılamasındaki bozulmadan dolayı Türkiye’nin betası yükselecek. Gelişmekte olan piyasalada göre, FED’den gelecek olumlu veya olumsuz açıklamalara paralel düşerken daha fazla, çıkarken daha fazla hareket edeceğiz” diyerek yatırımcıları uyardılar.

Hareketlilik sürecek

Yatırımcılar için risk oluşturabilecek sert dalgalanmalar yaşanıyor ve bu durum 22 Mayıs tarihine kadar sürebilir. Önümüzdeki dönemde siyasi tarafta tekrardan bir erken seçim olup olmayacağı ve başbakan dışında hükümetteki olası bakan değişiklikleri izlenecek. Bu anlamdaki MHP’deki gelişmeler de takip edilecek. Türk finansal varlıklarında dalgalı seyirler beklenirken, dış piyasalardaki seyir de etkili olacak.

MB’den BOTAŞ’a döviz satışı 5 ayın en düşüğünde

Merkez Bankasının Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’ye (BOTAŞ) döviz satışı nisan ayında 472 milyon dolarla 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. TCMB verilerine göre, nisan ayında BOTAŞ’a 472 milyon dolar satılırken ocak-nisan dönemindeki toplam döviz satışı 2 milyar 751 milyon dolar oldu. BOTAŞ’a nisan ayında yapılan 472 milyon dolarlık satış son 5 ayın en düşük seviyesini ifade ediyor.

Uzmanlar ne diyor?

Kur için en kötü fiyatlandı

Beste Naz Köksal İntegral Menkul Değerler

Dolar, yıl içerisinde 2.78 seviyesine gerileyerek yatırımcıya iyi bir alım fırsatı sunmuştu. Fakat mevcut 2.92 ve üzeri seviyeler yeni dolar alımı yapmak için uygun değil. Bu nedenle doların tekrardan düşüşe geçeceğini beklemeli, 2.85 ve daha altı seviyeler görülmedikçe yeni dolar alımı yapılmamalıdır. Haziran ayında Fed’in de faiz artırmayacağını düşündüğümüzden 2.85 seviyelerine doğru tekrardan geri çekilme görebiliriz. Elinde Dolar bulunduran yatırımcılar ise 2.97-2.99 aralığına doğru olası çıkışlarda Dolar varlıklarının bir kısmını bozdurabilirler. Kur için en kötünün fiyatlandığını ve geride kaldığını düşünüyoruz.

Kurdaki düşüş alım fırsatı olmalı

Murat Tufan Destek Menkul

22 Mayıs tarihinden sonra “Başbakan kim olacak, ekonomi yönetimi değişecek mi?” gibi sorular piyasaların gündeminde olacak. Bu belirsizliğin sürmesi TL varlıklarını zayıfl atabilir. Dolayısıyla dolar varlıklarında yatırım yapanların 22 Mayıs tarihine kadar kurdaki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmeleri uygun olabilir. Bu tarihten sonraki siyasi sürecin şekillenmesi sonrası kur tarafında oynaklığın azalması mümkün olabilir. Dolar/TL tarafında olağanüstü kongre kararı sonrası 2.88-2.90 aralığı hızlı bir şekilde yukarı yönlü geçildi. Bu aralık güçlü destek bölgesi olarak izlenebilir. 2.88- 2.90 bandı altında fiyatlama görmediğimiz sürece dolarda alımlar devam edebilir.

Yabancı ilk 4 ayda 1,8 milyar hisse aldı

Yabancı yatırımcı, Borsa İstanbul pay piyasalarında nisan ayında 279 milyon dolarlık net alım yaparken, yılın ilk dört ayındaki toplam yabancı alımları 1,8 milyar dolara yaklaştı. Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcı, nisan ayında 279 milyon dolarlık net alım yaparak yılın ilk dört ayında alış tarafında yer almış oldu. Yılın ilk çeyreğinde 1,5 milyar dolarlık net alım yapan yabancıların nisan ayı ile birlikte toplam alım tutarı 1 milyar 777 milyon dolara ulaştı. Yabancıların nisan ayı işlemlerine bakıldığında, 92,2 milyon dolarlık net alımla mart ayında olduğu gibi yine en çok Garanti Bankası hisselerini tercih ettikleri görüldü. Yabancı yatırımcı tarafından nisan ayında en fazla satışın yapıldığı hisse senedi ise 247 milyon dolar ile Türk Hava Yolları oldu.

JP Morgan: Türk tahvillerini azalt

JP Morgan, siyasi gelişmeler nedeniyle Türk devlet tahvilleri için tavsiyesini ‘ağırlığını azalt’a indirdi. JP Morgan, kararına neden olarak önemli miktarda zorla satışa neden olabilecek bir not indirimi riskini işaret etti.

Gram altındaki getiri yüzde 20

Altının gram fiyatı yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 20’nin üzerinde kazanç sağladı. Geçen yılı 99,54 liradan tamamlayan altının gramı önceki gün itibarıyla 121 lirayı aştı. Yatırımcısına böylece yüzde kazandıran gram altın, dolar kurundaki sert yükselişin de etkisiyle güvenli liman olma özelliğini sürdürdü. Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, siyasi gelişmelerden olumsuz etkilenen piyasalarda tedirginliğin yıl boyunca sürebileceğini belirterek, “Jeopolitik ve siyasi riskler altının gram fiyatını 136 lira seviyesine yükseltebilir. Eğer siyasi riskler tahminlerden kısa sürede çözüme varırsa dolar/TL’nin yükselişlerinin sınırlı kalması ile gram altın 128 TL bandında devam edebilir” öngörüsünde bulundu. Alan Değerler Araştırma Burçak Gezgin ise, kısa vadede TL tarafındaki negatifl iğin gram altındaki yükselişleri desteklediğine dikkati çeken Gezgin, “Siyasi belirsizlik ortadan kalkana kadar TL tarafındaki zayıfl ama eğilimi devam edebilir. Gram altında çekilmeler alım fırsatı oluşturabilir. Mayıs sonunda şu anki belirsizliklerin azalmasını bekliyorum.” değerlendirmesinde bulundu

Anahtar Kelimeler: Dolar, piyasalar, ekonomi, Türkiye,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.