Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Her sürücünün bilmesi gereken 10 yakıt tasarrufu gerçeği

2 Mayıs 2016 Pazartesi::

Benzin fiyatları bir inip bir çıksa da, arabayla ulaşım hala sağlam bir bütçe gerektiriyor. Vergisi, rutin bakımı, arızası derken bir de yakıt için fazladan ödeme yapmayın. İşte her sürücünün bilmesi gereken 10 basit yakıt tasarrufu ipucu:

Yazı Boyutu : A A A A

1.Birkaç işi birleştirip yola çıkmak

Birkaç saattir park halinde olan bir aracın, çalıştırıldığında ilk 7-8 km’de motor soğuk olduğu için normalden çok daha fazla yakıt tükettiğini biliyor muydunuz? Aslında en ideali tabii ki yapabiliyorsanız, bütün işlerinizi birleştirip arabayla tek bir seferde halletmek. Bu olamıyorsa da tek bir iş için tek sefer yerine birkaç işi birleştirerek daha az sefer yapmaya çalışmak cebinizi korur.

2.Dur- Kalk ve iş çıkışı saati trafiği en pahalı ulaşım şekli

İş çıkışı saatinde milim milim ilerleyen trafikte saatlerce takılı kalmak ve dur kalk trafiği malesef en pahalı ulaşım şekillerinden biri. Hele ki bir de aracınızda start stop teknolojisi yoksa durduktan sonraki her kalkışta aracınız daha fazla efor harcar ve yakıt yerine paranızı yakar. Günlük programınızı trafiğin yoğun saatlerinde biraz farklılaştırarak hem ruh sağlığınızı hem de cebinizi koruyabilirsiniz.

3.Otoyolda camları ve sunroof’u kapatmak

Şehir trafiğinde düşük hızda giderken çok sorun değil belki ama otobana çıkıp gaza bastığınızda rüzgarla oluşan sürtünmeye karşı ilerlemek için arabanız daha fazla efor harcamak zorunda kalır. Otomobil tasarımcıları araçların “ aerodinamik” yapısına bu yüzden bu kadar kafa patlatıyorlar. Arabanızın şekline yapacak bir şey yok fakat camları ve sunroof ‘u kapalı tutarak durumu bir nebze düzeltebilirsiniz. Aslında camları açmak yerine arabanın havalandırmasını kullanmak yakıt tasarrufu açısından iyi bir alışkanlık sayılır.

4.Portbagajı boş taşımamak

Portbagaj boş bile olsa, rüzgara karşı daha fazla sürtünme olacağından aracın ilerlemesi daha fazla çaba yani yakıt gerektirecektir. Portbagajlar artık kolayca söküp takılabiliyor. Kullanmadığınızda portbagajı sökmek yakıt tasarrufu anlamında yapılacak en mantıklı iş.

5.Arabayı gereksiz yükle ağırlaştırmamak

Arabada gereksiz taşıdığınız her yük size yakıt masrafı olarak geri dönecektir. Arabayı vücudunuz gibi düşünürseniz, ağırlaştıkça hareket ettirmek için daha fazla enerji yani yakıt gerekir. İşin komik tarafı genelde bagajdan taşıması kolay eşyaları kolayca çıkarırken ağır olan ve esas daha büyük yakıt israfına neden olan büyük ve ağır eşyaları çıkarmaya üşeniriz. Arabadaki ağırlıklardan kurtulursanız yakıt masrafınız otomatik olarak düşer.

6.Gazı aniden köklememek

En ideali sabit hızda ilerlemek tabii, saatte 80 km hız civarında. Yani aslında çok basit eğer acelesi olmayan sabırlı bir sürücüyseniz yakıt masrafınız da daha az olur. Öndeki aracı sollamak bazen kaçınılmaz olabilir ama sadece bir sonraki ışıklarda aracın önünde olmak için sollamak bir sonraki depoyu dolduruşunuzda izini bırakacaktır.

7.Klimayı çalıştırmamak

Arabalarımızın yazın serin kışın sıcak olmasını isteriz elbette. Klima camların buğulanmasını da önler. Fakat gerçek şu ki klimanın çalışması yakıt masraflarınızı kabartır. Çok gerekmedikçe kullanmamak yakıt masrafınızı azaltacaktır.

8.Hız sınırı

Özellikle şehirlerarası otoyollarda gaza basıp hızla gitmek dürtüsü yoğun oluyor. Uzun yolda hız sınırının üstüne çıkmamak size yakıttan tasarruf sağlar. Biraz daha hızlı gidip zamandan kazandığınızı düşünseniz de aslında aracınız daha kısa süre çalışıp daha fazla yakıt tüketmiş oluyor.

9.Lastik basıncı deyip geçmeyin

Lastik basıncı ne kadar düşük olursa, aracınızın tekeri döndürmek için harcadığı çaba da o kadar artacak demektir. Her 15 günde bir 5 dakika ayırıp lastiklerinizin basıncını kontrol etmenizi öneririz. Aracınızın doğru lastik basıncını kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.

10.Düzenli servis

Aracınız kendini zorladığı her durumda daha fazla yakıt tüketir. Yani kirli hava filtreleri, eskimiş bujiler veya yağ seviyesinin düşük olması önemsiz gözüken ama yakıt bütçenizi doğrudan etkileyen konular. Ülkemizde her 5 sürücüden biri motor yağını kontrol etmiyor. Düzenli servis ve bakım arabanızın mümkün olan en verimli şekilde yakıt tüketmesini sağlar.

Kaynak: taşıt.com , Link : #

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.