Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

IMF ve Moody's'ten İran analizi

22 Ocak 2016 Cuma::

IMF ve Moody's İran'ın yaptırımlardan kurtulmasını değerlendirdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Uluslararası Para Fonu (IMF) İran Masası Şefi Martin Cerisola, ülke ekonomisinin yaptırımların kalkmasıyla büyüyeceğini ancak küresel piyasalara yeniden entegrasyonun kolay olmayacağını söyledi.

İran’a uygulanan yaptırımların P5+1 ülkeleri ile imzalanan nükleer anlaşma kapsamında kaldırılmaya başlanması tüm dünyada büyük yankı uyandırırken, bu gelişmenin ekonomik yansımaları da merak konusu oldu.

IMF'nin İran Masası Şefi Martin Cerisola ve Moody’s Analisti Shirin Mohammadi AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

"Yüzde 4 ek büyüme bekliyoruz”

Düşen petrol fiyatlarıyla yeniden resesyonun eşiğine gelen İran’ın kalkınmak için önemli bir fırsat yakaladığını belirten Cerisola, “Kalkan yaptırımların İran ekonomisine yüzde 4 civarında ek büyüme getirmesini bekliyoruz. Bunun yüzde 2’si artan petrol üretiminden, yüzde 1’i düşen ticaret ve finansal maliyetlerinden ve geri kalanı petrol dışındaki sektörlerdeki ivmelenmeden sağlanacak” değerlendirmesini yaptı.

“Düşük petrol fiyatları İran’ın cazibesini azaltabilir”

Cerisola, öte yandan son 12 yılın en düşük seviyelerinde seyreden petrol fiyatlarının ülkenin üretim ve ihracatını artırma hızını olumsuz etkileyebileceğine işaret ederken, “Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, İran’a yönelik yatırımların cazibesini azaltabilir” görüşünü paylaştı.

İran’ın petrol için yeni pazarlar bulmasının düşen küresel talep nedeniyle zor olacağını öngören Cerisola, bu sorunlara rağmen geçmişe göre artacak petrol satışlarının ekonominin diğer sektörlerini de canlandırmasını beklediklerini ifade etti.

“Petrol fiyatları daha da düşebilir”

Moody’s Analisti Mohammadi ise İran’ın günlük petrol üretimini yıl sonuna kadar 1 milyon varile çıkarmayı planladığına dikkati çekerek, “Eğer İran bunu başarır, diğer petrol üreticileri üretimi kesmez ve küresel talep artmazsa, petrol fiyatları daha da düşebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Mohammadi, öte yandan, İran'ın doğalgaz ve petrol tesislerinin uzun yıllar süren uluslararası izolasyon nedeniyle kullanılmamaktan ötürü aşırı derecede yıprandığını vurgulayarak, İran'ın hedeflenen üretim seviyesine ulaşmak için petrol endüstrisine 185 milyar dolar civarında yatırım yapması gerektiğini dile getirdi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.