Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Girişim ve istihdamda hizmet sektörü lider

30 Aralık 2015 Çarşamba::

2014'te girişim sayısı ve istihdamda en yüksek payı hizmet sektörü oluşturdu.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçici sonuçlara göre 2014 yılında faal olan girişimlerin yüzde 41,7’sinin hizmet sektöründe, yüzde 39,1’i ise ticaret sektöründe olduğu belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:
"Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflaması, (NACE) Rev. 2 kısım ayrıntısında ise ilk üç sıraya göre toptan ve perakende ticaret motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründen sonra yüzde 15,4 ile ulaştırma ve depolama ve yüzde 12,4 ile imalat sanayi sektörleri yer aldı.

Hizmet sektörü toplam istihdamın yüzde 36,1’ini oluştururken sanayi sektörünün istihdam payı yüzde 29,1 oldu. NACE Rev. 2 kısım ayrıntısında ise yüzde 26,8’lik pay ile imalat sanayi ilk sırada yer alırken, yüzde 23,2 ile toptan ve perakende ticaret motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, yüzde 11,5 ile inşaat sektörü izledi.

Katma değerde en yüksek pay sanayi sektöründe

Sanayi sektörü faktör maliyetiyle katma değerde yüzde 43,1’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Girişimlerin en fazla bulunduğu ve istihdam payı en yüksek olan hizmet sektörünün katma değer payı yüzde 30,3 iken, ticaret sektörünün katma değer payı yüzde 19,6 oldu.

NACE Rev. 2 kısım ayrıntısında oluşturulan faktör maliyetiyle katma değere göre imalat sanayi sektörü yüzde 35,5 paya sahipti. İmalat sanayi kısmının bölümlerine göre oluşturuan faktör maliyetiyle katma değerde en yüksek paya sahip bölümler ise sırasıyla yüzde 11,6 ile gıda ürünlerinin imalatı, yüzde 10 ile tekstil ürünlerinin imalatı ve yüzde 8,4 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı oldu.

En yüksek payı ulaştırma ve depolama sektörü aldı

Ulaştırma ve depolama sektörü ciroda yüzde 38,3’lük pay ile ilk sırada yer aldı. Hizmetlerde oluşturulan ciroda en yüksek paya sahip diğer kısımları ise sırasıyla yüzde 12,8 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri, yüzde 12,5 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, yüzde 11,9 ile bilgi ve iletişim ve yüzde 11,1 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler izledi.

İmalat sanayindeki girişimlerin yüzde 59,6’sı düşük teknoloji ile çalıştı

Düşük teknolojide yoğunlaşan imalat sanayindeki girişimler, istihdamın yüzde 53’ünü, faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 39,4’ünü oluşturdu."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.