Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Merkez'den Fed hamlesi

17 Aralık 2015 Perşembe::

TCMB dolar cinsi zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödediği faizi yüzde 0.24'ten yüzde 0.49'a çıkardı.

Yazı Boyutu : A A A A

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 10 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ilk faiz artışı sonrası ilk adım olarak Merkez Bankası (TCMB) dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.24'ten yüzde 0.49'a yükseltti.

TCMB ayrıca teminat döviz depo işlemlerinde 1 ay vadeli teminat döviz depo faiz oranını dolar için yüzde 0.35'ten 0.65'e yükseltti.

Bir bankanın likidite masası yöneticisi, "TCMB'nin bu adımı piyasayı destekleyici yönde ancak sembolik denebilecek adımlar.

TCMB daha önce verdiği mesajlara paralel olarak Fed kararının hemen ardından bu yönde adımları zaten bekliyorduk" dedi ve ekledi: "Bu adımlar şu açıdan önemli: TCMB açıkladığı sadeleştirme adımlarına 'devam ediyorum' mesajı veriyor ki bu da 22 Aralık'ta politika faizinin artması ile sonuçlanacak bir PPK toplantısı anlamına geliyor."

Analistler para politikasında sadeleşme ve faiz artırımını Fed sıkılaştırma sürecine paralel götüreceğini açıklayan TCMB'nin Fed'in ardından nasıl bir yol izleyeceğini yakından takip ediyorlar.

Merkez Bankası döviz cinsi zorunlu karşılıklara günlük olarak uygulanacak faiz oranının değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde günlük olarak belirleyerek her gün 0930'da Reuters'ın CBTB sayfasında ilan ediyor. Mayıs ayından itibaren başlayan uygulamada faiz oranı ilk olarak yüzde 0.12 olarak belirlenmişti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.