Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

'Risk primine olumlu yansıyacak'

14 Aralık 2015 Pazartesi::

Başbakan Yardımcısı Şimşek, 'AB ile ilişkilerin canlanması Türkiye'nin risk primine de olumlu yansıyacak' değerlendirmesini yaptı.

Yazı Boyutu : A A A A

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği ile açılacak olan "Ekonomik ve Parasal Politika" başlıklı 17. faslın yatırımlar ve refah artışı açısından önemli olduğunu ancak asıl olanın AB ile ilişkilerin canlanması olduğunu belirterek bunun da Türkiye'nin risk primine olumlu yansıyacağını söyledi.

Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı öncesinde AB ile Müzakere Heyeti'nde yer alan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın Brüksel'de düzenlediği ve TV'den canlı yayımlanan basın toplantıda konuşan Şimşek, "Bu fasıl (17) için Türkiye'nin önemli bir eksiği yok, kapanış kriterleri olarak verilenler gerçekleştirileceğimiz konular" dedi.

"Bu fasıl (17) yatırım ve kalıcı refah artışı için önemli" diyen Şimşek "Ama asıl olan ilişkilerin canlanmasıdır" dedi.

2 yıl aradan sonra

Türkiye, 2 yıl aradan sonra Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinde bugün yeni bir fasıl açacak.

Brüksel'de hükümetlerarası konferansla açılacak 17 numaralı "Ekonomik ve Parasal Politikalar" faslı, daha güçlü bir ekonomik yapı oluşturulmasını ve üye ülkeler arasında ekonomik koordinasyonun güçlendirilmesini amaçlayan düzenlemeleri kapsıyor.

Bir aydır bekleniyordu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekim ayındaki Brüksel ziyareti sırasında Türk heyeti, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılmasını teklif etmişti.

23. ve 24. fasıllara Rum engeli

Yeni fasılların açılmasının gündeme geldiği bu dönemde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, mevcut şartlarda 23. ve 24. fasılların açılmasına onay vermeyeceklerini açıklamıştı.

Müzakerelerde son durum

Türkiye'nin AB katılım müzakereleri, 3 Ekim 2005'te başladı.

Bu süreçte 33 fasıldan 14'ü müzakerelere açılırken, sadece bilim ve araştırma faslı kapatılabildi. Açılmayan fasıllardan 17'si Kıbrıs Rum kesimi başta olmak üzere bazı AB üyelerinin siyasi engellemelerine hedef oldu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.