Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Cep telefonu cüzdanın papucunu dama atıyor

22 Kasım 2015 Pazar::

Türkiye'de, mobil ödeme hizmetlerindeki işlem sayısının bu yıl 16,5 milyona ve işlem hacminin 225,6 milyon liraya ulaşması bekleniyor

Yazı Boyutu : A A A A



Son yıllarda hızla artan cep telefonu kullanımı, tüketici alışkanlıklarında da köklü değişikliklere yol açtı. Alışverişini ya da ödemelerini cep telefonu üzerinden mobil ödeme hizmetleriyle yapanların sayısı her geçen gün artıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan raporda, mobil ödeme hizmetlerindeki gelişmeler değerlendirildi.

BTK'nın raporunda, Türkiye'deki genişbant abone sayısının 43 milyona ulaştığı ve aboneliklerin 34 milyonunun mobil genişbant abonelerden oluştuğuna dikkat çekildi. Rapora göre, Türkiye'de 2015 yılı ilk çeyreği itibarıyla akıllı telefon penetrasyonu yüzde 42'yi aştı.

Türkiye'de internetten yapılan kartlı ödeme işlem hacmi, son 5 yılda yüzde 189 artarak 70 milyon liraya yükseldi. Dünyada giderek artan mobil ödeme sistemlerine, Türkiye'de bankalar, telekomünikasyon ve teknoloji şirketleri öncülük ediyor. Mobil iletişim teknolojisindeki gelişmeler ile akıllı telefon ve mobil internet yaygınlığının artmasına paralel olarak dünyada mobil ödeme hizmetlerinin daha fazla tercih edildiği bir dönem yaşanıyor.

Pozitron Insights tarafından yayımlanan "Türkiye'nin Dijital Cüzdan Haritası"nda, güvenlik sorunlarına çözüm getiren, satın alma sürelerini kısaltan ödeme süreçlerinin ön plana çıkmasıyla 2017'de "mobil cüzdan" uygulamalarının akıllı telefon kullanıcılarının ilk tercih ettiği ödeme metodu olacağının öngörülüyor.

Türkiye'de ödeme araçları alanında yaşanan yenilikler her zaman bankalar tarafından uygulamaya konulurken, mobil ödeme yöntemi konusunda mobil operatörler öncü rol üstleniyor. Anlaşmalı iş yerlerinde alışveriş yapan mobil telefon aboneleri ödeme esnasında cep telefonu numaralarını veriyor, SMS kanalıyla yapılan sorgu neticesinde onay alınarak ödeme gerçekleştiriliyor. Tutar, faturalı hatlarda abonenin faturasına yansıtılırken, ön ödemeli hatlarda TL bakiyesinden düşülüyor.

2017'de mobil ödeme işlem hacmi 721 milyona ulaşacak

Küresel çapta mobil ödeme hizmetlerinin büyümesinin son yıllarda hız kazandığı ve gelecek dönemde yaygınlığının daha hızlı şekilde artacağı tahmin ediliyor. Dünyada gerçekleşen mobil ödeme işlem hacminin 2012'de 163 milyon, 2013'te 235 milyon iken, bu sayının 2017'de 721 milyona ulaşması öngörülüyor.

Türkiye'de geçen yıl mobil şebeke işletmecileri tarafından sunulan mobil ödeme hizmetlerini kullananların sayısı 3,5 milyona yaklaşırken, 14 milyon işlem ile 185 milyon lira işlem hacmine ulaşıldı. BTK'nın tahminlerine göre ise bu yıl, ilk çeyrek verileri dikkate alındığında, toplam işlem sayısının 16,5 milyona ve işlem hacminin 225,6 milyon liraya yükselmesi bekleniyor. Türkiye'de, son 5 yıllık verilere göre, abonelerin işlem başına ortalama mobil ödeme tutarı 10-14 lira arasında değişiyor.

Mobil ödeme 5 yılda 4 katına çıktı

BTK'nın raporuna göre, mobil ödemedeki yaygınlaşma, son 5 yıla ait ilişkin veri ve tahminlerde de kendisini gösterdi.

Türkiye'de mobil ödeme araçlarını kullananların sayısı 2010'da 1 milyon 289 bin 802 iken, bu yılın sonunda 5 milyon 634 bin 448'e çıkması bekleniyor.

Mobil işlem hacminin ise aynı dönemde 4 milyon 403 binden 16 milyon 490 bine yükselmesi öngörülüyor.

2010'da 55 milyon 462 bin 268 lira olan mobil ödeme işlem hacminin, 2015'te 225 milyon 583 bin 382 liraya çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece, mobil ödeme hizmetlerindeki işlemlerin parasal karşılığının yıl sonunda 2010'un 4 katına ulaşması bekleniyor.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.