Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Mekan
Print Al

40 direkli çivisiz cami mimarisiyle hayran bırakıyor

5 Ekim 2015 Pazartesi::

1272 yılında yaptırılan Ulu Cami yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.


Yazı Boyutu : A A A A

Anadolu'da ahşap direkli camilerin en eskilerinden olan Ulu Cami, ziyaretçilerden büyük beğeni topluyor. Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey'e 1272 yaptırılan cami, Selçuklu ahşap ve taş işçiliğini yansıtan en önemli örnekler arasında gösteriliyor.

Ulu Cami'nin müezzini Mehmet Yüzüak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çavuşbaşı Mahallesi'nde yer alan caminin 1272 yılında "arasta" adı verilen çarşıdaki yanan mescidin yerine inşa edildiğini söyledi. Yanan çarşıdaki 40 esnafı temsilen camide 40 ahşap direğin bulunduğunu belirten Yüzüak, şöyle konuştu: "Yangın çarşıyı ve esnafın namaz kıldığı Hocabey mescidini kullanılamaz hale getirmiş. Esnafın isteği ve desteğiyle Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey'e bu cami yaptırılıyor. Yapan kişi de 40 esnafın anısına camiyi 40 direk üstüne inşa ediyor. Cami, bir birine geçme ve bindirme tekniği olan kündekari tekniği ile hiç çivi kullanılmadan yapılıyor. Bu özelliği ile Türkiye'de ve dünyada sayılı camiler arasında gösterilmektedir."

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI
Afyonkarahisar Müftüsü Şaban Kabuk da 743 yıllık caminin Afyonkarahisar Kalesi'nin eteklerinde mimarisi ve ihtişamı ile yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi. Tarihi caminin kente gelen ziyaretçilerin en çok uğradığı mekanlardan biri olduğuna dikkati çeken Kabuk, şöyle devam etti: "Camide kullanılan direklerin üst kısmında bulunan mukarnasların her biri farklı olarak yapılmış. Üzerlerinde Selçuklu dönemi halı ve kilim motifleri var. Cami ibadete ilk açıldığında serili olan halı ve kilimlerin birebir motifleri direklere işlenmiş. Bu, halılar çalınır, eskir veya yanarsa aynısının tekrar dokunması ve görsel bütünlüğün bozulmaması için yapılmıştır."

ABANOZ MİNBER KAPISI 9 ASIRLIK
Ulu Cami'nin en çok dikkati çeken bölümlerinden birinin minberi olduğunu anlatan Kabuk, "Minberin kapısı camiden daha eskidir. Yanan Hocabey mescidinin kurtarılan tek parçası olan giriş kapısı, minber kapısı olarak kullanılmıştır" ifadesini kullandı.

ÖZEL GÜNLERDE SAKAL-I ŞERİF SERGİLENİYOR
Camide göze çarpan bir diğer unsurun ise içerisindeki mezar olduğunu belirten Kabuk, "Camide zamanın müftülerinden Çil Hafiz Ali Rıza Efendi'nin mezarı bulunuyor. Öğrencileri tarafından buraya defnedildiği biliniyor. Ayrıca özel günlerde ziyarete açılmak üzere Peygamberimizin Sakal-ı Şerifi de Ulu Cami'de bulunuyor" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.