Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Bir yılda '1 triyon dolar' kaçtı

19 Ağustos 2015 Çarşamba::

Son 13 ayda gelişen ülke piyasalarından 1 trilyon dolara yakın sermaye çıkışı yaşandı. Bu tutar, 2008 krizindeki yaşanan kaçışın tam iki katı..

Yazı Boyutu : A A A A

dunya.com
Geride kalan 13 ayda ekonomilere olan güvenin düşmesiyle birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarda yaşanan sermaye çıkışının 1 trilyon doları bulduğu ortaya çıktı. Bu 2008'deki finansal krizden sonra yaşanan sermaye çıkışının tam iki katına karşılık geliyor.

Uzmanlar para birimi yuanı bir haftada yüzde 4 devalüe eden Çin korkusunun sermaye çıkışını daha da körükleyeceğini düşünüyor.

Krizde 480 milyar dolar çıkmıştı

Yatırım bankası NN Investment Partners'ın hazırladığı rapora göre, en büyük 19 gelişen ülke piyasasındaki toplam net sermaye çıkışı 940 milyar 200 milyon dolarla, 2008/09 mali krizi üç çeyreği boyunca dışarı akan 480 milyar dolarlık nakitin iki katına ulaştı.

'Daha büyük çıkışlar yaşanacak'

Financial Times'ın haberine göre NN Investment Partners'ın Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Stratejisti Maarten-Jan Bakkum, "Bu sermaye çıkışlarının çok daha büyükleri yaşanacak" dedi.

NN Investment Partners Temmuz 2009 tarihinden itibaren geçen yılın haziran ayının sonuna kadarki altı yıllık süreçte 2 trilyon dolarlık sermayenin 19 gelişen ülke piyasalarına aktığını belirtti. Ancak fonların ters yönlü akışı kısır döngüyü tetikliyor. Kurlar dolar karşısında aşırı değer kaybı yaşıyor. Gelişen ülke ihracatında büyük gerilemeler başgösteriyor. Capital economics verilerine göre haziranda gelişmekte olan ülke ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 13,2 oranında düştü.

'Fırtınaların en kötüsüyle karşı karşıya'

Öte yandan Societe Generale Stratejisti Bernd Berg, "Gelişen ülkelerin para birimleri şu anda tüm fırtınaların en kötüsüyle karşı karşıya," dedi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde faiz artırımına gideceği beklentisi, Çin ekonomisi korkusu ve Türkiye, Rusya, Brezilya ve Malezya'da yükselen politik tansiyon gelişen ülkelerde ekonomiye güveni düşüren faktörler arasında yer alıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.