Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Yuan korkusu dünyayı sardı

14 Ağustos 2015 Cuma::

4 milyon Çinli zengin parasını yurtdışına çıkarmadığına pişman. Ülkede devalüasyon sonrası milyarlarca dolar çıkış oldu. Türkler de yuan kararından endişeli

Yazı Boyutu : A A A A

İTHALATÇI MEMNUN İHRACATÇI ENDİŞELİ

Türkiye'nin en büyük rakiplerinden Çin'in kendi para birimi yuanda devalüasyona gitmesi Türkiye'deki ihracatçıları endişelendirirken ithalatçıları ise ucuz hammadde ve yatırım fırsatı nedeniyle umutlandırdı. İstanbul Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri Başkanı Hikmet Tanrıverdi, üretimini Türkiye'ye kaydırmayı düşünen firmaların rotasını Çin'e kaydıracağını belirterek, "Tam Çin ile rekabette eşit duruma gelmiştik ki devalüasyon oldu. Artık rekabet çok daha zor" dedi.

SİPARİŞLER ÇİN'E KAYACAK

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon Hammaddeleri İhracatçı Birliği Başkanı İsmail Gülle ise, Türkiye'nin bütün pazarlarda ikinci tedarikçi olduğunu, yuan hamlesinin Çin'i ön plana çıkaracağını söyledi. Gülle, "Türkiye'de de yılbaşından beri TL'de yüzde 20 devalüasyon var ancak yuan hamlesi Çin'i daha avantajlı hale getirdi" diye konuştu. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat ise, "Şu anda sıkıntı yok ama agresifleşirlerse durum aleyhimize döner" dedi. Türkiye Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu da Çin'in dünyanın en büyük petrokimya ithalatçısı olması sebebiyle hammadde fiyatlarında bir gevşeme oluşturacağını söyledi. Buna paralel Türk üreticilerin daha uygun fiyatlı plastik hammadde kaynaklarına ulaşabileceklerini dile getiren Eroğlu, "Dövizle ithal ettikleri hammaddeleri Çin iç piyasasına yuan ile satan Çinli plastik üreticileri zor durumda kalabilir. Çin, 350 doları bulan asgari ücretiyle artık ucuz işçilik merkezi değil. Şu anda sektör için iyi bir yatırım üssü durumunda. Uzakdoğu bölgesine Çin merkezli yatırım yapmak isteyen firmalarımız için fırsat" dedi. Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin ise "Uygun fiyatlı üretim yaptığımız için Çinliler, İtalyanlar yerine bizi tercih etmeye başlamıştı. İtalya yerine bizden alacaklar. 1 yılda Çin'e satışlarımız yüzde 100 artar. Çin'de iş yapmak isteyen ayakkabı firmaları için yuanın değer kaybetmesi büyük bir avantaj" dedi.

TÜRKİYE'Yİ AR-GE KURTARIR

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, kararın Türkiye ile Çin arasında 22 milyar doları aşan dış ticaret açığını daha da artırabileceğini söyledi. Türkiye'nin bu süreçten Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yönelerek çıkabileceğini belirten Büyükekşi, "Türkiye kur savaşlarının olumsuz etkisinden ancak katma değerli ihracata yönelerek kurtulur" dedi.

ÇİNLİ ZENGİN GÜVENLİ LİMAN ARIYOR

Serveti 1 milyon doların üzerinde olan 4 milyon Çinli geçtiğimiz hafta büyük bir pişmanlık yaşadı. Birçok zengin Çinli parasını offshore hesaplara aktarmadığı için dertli. Çinli zenginler, son dönemde para yatıracakları güvenli bir liman arıyor. Bunlara bir örnek de Çinli işadamı Tang Wei. Tang, devalüasyon sonrası için "Birkaç yüz bin yuan kaybettim" yorumunu yapıyor. Parasının önemli bir bölümünü Kanada'ya aktaracağını çünkü çocuğunu orada okutmak istediğini söyleyen Tang, "Dövize ihtiyaç var. Çok geç olmadan paramı yurtdışına aktaracağım. Çünkü Çin ekonomisi de çok iyi gözükmüyor" diyor.

235 MİLYAR DOLAR ÇIKTI

Boston Consulting Group'un araştırmalarına göre, son bir ayda Çinliler yatırım bankacıları aracılığıyla servetlerini deniz aşırı ülkelere aktarmaya başladı bile. JP Morgan analistleri de ülkeden ne kadar para çıktığına ilişkin bir hesaplama yaptı. 2014'ün üçüncü çeyreği ile 2015'in ikinci çeyreği arasında bu miktar 235 milyar doları bulmuş durumda. Analistler, faiz artırımlarıyla sermaye akımlarının devam etmesini bekliyor.

DÜNYA EKONOMİSİ BUZ DEVRİ'NE GİRİYOR

Çin'in devalüasyon adımının dünyayı deflasyon kıyameti senaryolarına bir adım daha yaklaştırdığı belirtiliyor. Societe Generale'in stratejisti Albert Edwards'ın senaryosuna göre; Çin'in kararı Asya'dan Avrupa'ya ve ABD'ye tüm dünyada deflasyonun yayılmasına ve ekonomilerin çökmesine sebep olacak. Deflasyonun tüm dünyayı kapladığı senaryoyu 'Buz Devri' olarak tanımlayan Edwards, önümüzdeki süreçte gelişen piyasa para birimlerindeki düşüşün hızlanarak gelişmiş ülkelerdeki ithalat maliyetlerini kısacağını ve fiyatları düşürerek ekonomik büyümeye ket vuracağını söyledi. "Bu adım büyük, çirkin bir şeyin başlangıcı" diyen Edwards'a göre, karar Lehman Brothers'ın çöküşüne benzer büyüklükte bir krizi tetikleyecek. Raporda, "Gelişmekte olan piyasalarda devalüasyonların hızlanmasının batıda deflasyon dalgaları oluşturmasını ve zor durumda olan şirket kârlılıklarını etkileyerek bizi resesyona götürmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.