Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Komşu`dan sonra İtalya`da da ekonomik kriz!

6 Ağustos 2015 Perşembe::

Yunanistan`dan sonra bir Avrupa devi daha güneyden gelen tsunamiye teslim olmak üzere!


Yazı Boyutu : A A A A


Avrupa Birliği gündemini haftalarca meşgul eden Yunanistan ekonomisindeki çöküşün oluşturduğu tsunami dalgası İtalya'yı da yutmak üzere. Ülkenin güneyinde Svimez olarak bilinen Güney İtalya Ekonomi Enstitüsü'nün yayımladığı rapordaki bulgulara göre, Çizme'nin güneyi Yunanistan'dan da kötü durumda. Eurozone içindeki en fakir bölge konumunda.

Habartürk'ün haberine göre, İtalya'da Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla(GSYİH) üstüste 7. kez düşüş göstererek % 1.3 geriledi. 2001 ve 2014 yılları arasındaki ekonomik büyüme ise sadece % 13 olarak gerçekleşti, ki bu oran hasta adam olarak görülen Yunanistan'ın aynı dönemdeki % 24'lük büyümesinden 11 puan daha az.

Güney İtalya'da felaketi çağrıştıran ekonomik göstergeler bununla da sınırlı değil. Bölge halkının % 62'sinin ortalama yıllık geliri 12.000 €'dan az ve üçte biri resmen yoksul sınıfının içerisinde. Öte yandan Kuzey İtalya'da 12.000 € veya daha az kazananların oranı sadece % 28.5. Kişi başına düşen yıllık gelir ülke genelinde 26,585 € olurken, kuzey ve güney arasındaki fark ise her geçen yıl açılıyor. Açıklanan son rakamlarda Güney İtalya'da kişi başı yıllık gelir 16,976 € olurken, Güney sadece 16,976 € kazanabiliyor. Güney halkının kişi başına yıllık tüketim miktarı kuzeydekilerin % 67'sine denk geliyor ve bu oranın ilerleyen yıllarda da azalması bekleniyor.

Güneyde en çok kan kaybeden sektör ise tarım. Kuzeyde tarıma yatırım %10.8 oranında azalırken güney için bu oran % 38'i aşıyor.

La Repubblica gazetesinin en etkili yazarlarından Roberto Saviano köşesinde İtalya başbakanı Massimo Renzi'ye açık bir mektup yazarak, bilhassa Napoli ve Sicilya'da durumun çok vahim olduğunu anlatmaya çalıştı. "Güney çöküyor, Mafyası bile" başlığıyla yayımlanan yazıda Saviano, Güney İtalya'nın yıllardır görmezden gelindiğini ve kendi partisinin de gidişatı değiştirmek adına herhangi bir önlem almadığını söyleyerek; bölgedeki mafya örgütlenmelerinin kirli parayla dahi olsa yaptığı yatırımları kestiğini iddia ederek Renzi'ye seslendi ve bir şeyler yapması gerektiğini belirtti.

2006 yılında Gomoorrah isimli kitabında mafyanın işleyiş mekaniklerini birbir anlatan ve küresel bir üne kavuşan yazara karşı Başbakan Renzi'nin "Güneydeki insanlara mızmızlanmayı bırakıp çalışmak için kolları sıvamalı." şeklinde cevap vermesi tartışmaları daha da alevlendirdi.

Svimez'in verilerine göre son 15 yılda Güney İtalya'dan 534,000'i 34 yaş altı, 205,000'i de üniversite mezunu olmak üzere yaklaşık 744,000 kişi kuzeye göç etmiş durumda. İtalya'nın güneyindeki 6 büyük şehirde 24 yaş altındaki insanlar arasında işsizlik oranı % 50 civarında seyrederken, genel işsizlik oranı da 1977 göstergelerine dönmüş durumda. Güney İtalya'da geçen sene 45 bin istihdam buhar olurken, Kuzey 133 bin kişilik artış sağladı.

Rapordaki verilere göre Güney bölgesinde doğum oranı da iyice düşüyor. Geçen sene ki 174,000 doğum, İtalya'nın 19. yüzyıldaki birleşimini takip eden 150 yıl içerisinde görülen en düşük sayı. Bu durum göçle birlikte kırsaldaki nüfusun iyice azaltırken, küçük kasabalar birer hayalete dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya.

Svimez analistlerinden Delio Miotti yaptığı açıklamada; Avrupalı komşularla, özellikle ticaret ve turizme yönelik atılımlar için, birlikte çalışmaları gerektiklerine dikkat çekmeye çalışsa da henüz ne hükümetten ne de AB'den resmi bir cevap geldi.

Anahtar Kelimeler: italya, ekonomik kriz, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.